
Honorable Richard E. McDaniel 
County Attorney 
Shelby County 
Center, Texas. Opinion No. UW - 26 

Re:~Is the Commissioners' 
Court required to 
furnish a retired 
District Judge an 
office, and, If they 
are not required to 
do so, is it nor- 
missible for the 
County to furnish 
him an office or 
rent him an office 
in the County Court- 

Dear Mr. McDaniel: house? 

Your request for an opinion concerns the authority of 
a County Commissioners* Court to furnish office space for a re- 
tired District Judge., In this connection, you have presented 
three questions, which are In substance as follows: 

(1) Is the Commissioners' Court required to 
furnish a retired District Judge an office? 

(2) If they are not required to do so, is it 
psrmissible for the county to furnish a 
retired District Judge an office in the 
courthouse? 

(3) Is it p8ImiSSiblO for the county to rent a 
retired District Judge an office in the 
courthouse when this space is not other- 
wise being used? 

Section 2 of Article 3899b, Vernon's Civil Statutes, 
provides: 

"Suitable offices and stationery and blanks 
necessary in the performance of their duties may 
in the discretion of the Commissioners' Court also 
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be furnished to resident District Judges,. . . 
and may be paid for on order of the Commissions 
ers t Court out of the County Treasury.” 
(EmphaSis ours). 

The express provisions of this Section clearly estab- 
lish the discretionary power of the Commissioners’ Court to pro- 
vide office space for a resident District Judge; therefore,since 
the above quoted statute is discretionary in nature, the Commiss- 
ioners’ Court is not required to furnish an office, for an active 
or retired District Judge. 

Since Section 2 of Article 3899b is not mandatory In 
nature, we must now consider your second question, as to whether 
the Commissioners’ Court would be permitted to furnish a retired 
District Judge office space within the courthouse. 

Section l-a, Article V, Constitution of Texas,provides: 

“The Legislature shall provide for the 
retirement and compensation of Judges and Commlsa- 
ioners of the Appellate Courts and Judges of the 
District and Criminal Distrfct Courts on account of 
length of service, age, or disability, and for thefir 
reassignment to active duty where and when needed. 
(Emphasis ours .) 

Pursuant to this constitutional mandate, the 51st Legi- 
slature enacted House Bill 33 (Acts, 51st Leg., R.S., 1949, ch. 
99, p* 181), whfch has been codified as Article 6228b, V.C.S. 
Section 7 thereof provides: 

“Judges retired under the pro’visions of this 
Act e . ~ shall, wfth their own consent, be subject 
to assignment by the Chief Justfce of the Supreme 
Court to sit in any Court of this State of the same 
dignity, or lesser, as that from whfch they retired, 
and if in a District Court, under the same rules as 
provided by the present adminfstrative judfcial act, 
and while so assigned, shall have all the powers of 
judges thereof . . ** (Emphasis ours). 

It seems clear that a District Judge retired under the 
provisions of Section 7 of Article 6228b, though subject to 
assignment by his consent, will have the powers of the judges of 
the court to which assigned only whi.le so assigned. In the 
light of this fact, it seems that only while serving in this 
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capacity could the District Judge possibly uallfy as a resident 
~judge as required by Section 2 of Article 3 qqb. 8 Therefore, in- 
asmuch as the retired District Judge involved In the Inquiry is 
not, at this time, assigned to sit in any court of this State, he 
Is not a resident District Judge within the meaning of Section 2 
of Article 3899b. Consequently, in answer to your second question, 
you are advised that the Commissioners I Court does not have 
authority to furnish office space in the courthouse for a retired 
District Judge. 

In view of the fact that we have answered both of the 
foregoing questions in the negative, it now becomes necessary 
that we pass on your third question as to whether it Is per- 
miss ible for the Commissioners ’ Court to rent office space in the 
courthouse to a retired District Judge when this space is not 
otherwise being used. 

In the case of Dodson v. Marshall, 11.8 S.W. 26, 621, 
(Tex.Clv.App. 1938, error dism.) the court held that the Comm- 
issioners’ Court had the discretionary power to lease space in an 
unused alcove in the rotunda of a county courthouse. The opinion 
upheld this rental where the exercise of the privilege would not 
Interfere with the proper use of the courthouse or cause the 
county any expense, and would afford a convenience to those trans- 
acting business in the courthouse. 

In Tarrant County v. Rattikin Title Co., 199 5. W. 2d, 
269, (Tex. Civ. App. 1947) the court held that the county had the 
duty to provide space for the examination of public records and 
that where the county went to the expense of providing a special 
room for the use of abstract companies it could not charge rent 
for this office space. The Court I, in this opinion, distinguish- 
ed the Dodson Case on the grounds that the cold drink stand was 
erected in the courthouse for that specific purpose and was not 
located in that part of the courthouse designated for the use of 
county off Ices. To allow the Commissioners’ Court to lease or 
rent office space to private enterprise which was originally 
erected for the use of public office, would be placing the 
Commissioners t Court and private enterprise In the relation of 
landlord and tenant, and in a sense would be applying public 
property for private use, which is against the laws of the State. ’ 

It has been concluded above that a District Judge 
retired under the provisions of Section 7 of Article 6228b has 
no active powers as a District Judge until assigned under the 
provisions of that Section. It is further concluded, therefore, 
that, inasmuch as he has no official function, unless reassigned, 
he is to be considered as any other private citizen and, as such, 
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Is prohibited by the holding in the Rattfkin Title Case from 
renting office apace in a county courthouse. Consequently, 
your third question Is answered in the negative. 

SUMMARY 

The Commissioners' Court is not 
required nor permitted to furnish office 
space for a retired District Judge. Hei- 
ther is the Court authorized to rent off- 
ice apace in the courthouse to a retired 
judge. 

Yours very truly, 

WILL WIlsOR 
Attorney General 
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BY*#~ &'b' 
Wayla Rivers, Jr. 
Assistant Attorney General Assistant Attorney General 
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APPROVED: 

By H. Grady Chandler, 
Chairman 


