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March 8, 1957 

Gillespie Opinion No. WW-47 

Re: Exemption from ad valorem 
taxes of commercial property 
held in trust by the Board of 
Directors of Texas Technological 

Dear Mr. Gillespie: College for student loan fund. 

You have requested an opinion of this office on the above 
captioned subject and have advised us of the following facts. One - 
tenth of an estate was devised to the Board of Directors of Texas 
Technological College “as a revolving trust fund to be loaned to 
deserving poor boys and girls who may be endeavoring to obtain their 
education in Texas Technological College in Lubbock”. On March 10, 
1933, a Partitition Order was entered by the 99th Judicial District 
Court partitioning to the Board of Directors Lot 12, Block 134, 
Original Town of Lubbock, to be used in accordance with the bequest. 
A deed to the Board conveying an outstanding 19/128 interest in the 
property was delivered and recorded in 1938. The property is 
rented, ‘and the Comptroller of the College has filed an affidavit with 
the Tax Assessor-Collector of Lubbock County to the effect that the 
entire net income from the property has been used and is being used 
in accordance with the terms of the trust. 

It is universally recognized that gifts to promote education 
constitute charitable gifts; and it has been specifically held that a 
gift in trust to provide loans “to ambitious and worthy boys and girls, 
who are financially unable to secure an education and would otherwise 
be deprived thereof” created a charitable trust. Powers v. First Nat. 
Bank of Corsicana, 138 Tex., 604, 161 S.W.Zd 273, 280, 281 (1942) and 
authorities cited therein. 

Since the property in question constitutes the corpus of a 
ch,aritable trust, exe&ption could only be accorded under Section 7 of 
Article 7150, enacted in pursuance to the constitutional authorization 
of Section 2 of Article VIII to exempt “institutions of purely public 
charity”. Section 7 reads as follows: 

“Public charities. - All buildings belonging to 
institutions of purely public charity, together with 
the lands belonging to and occupied by such institu- 
tions not leased or otherwise used with a view to 
profit, unless such rents and profits and all moneys 
and credits are appropriated by such institutions 
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solely to sustain such institutions and for the bene- 
fit of the sick and disabled members and their families 
and the burial of the same, or for the maintenance of 
persons when unable to provide for themselves, whether 
such persons are members of such institutions or not. 
An institution of purely public charity under this 
article is one which dispenses its aid to its members 
and others in sickness or distress, or at death, without 
regard to poverty or riches of the recipient, also when 
the funds, property and assets of such institutions are 
placed and bound by its laws to relieve, aid and 
administer in any way to the relief of its members when 
in want, sickness and distress, and provide homes for 
its helpless and dependent members and to educate and 
maintain the orphans of its deceased members or other 
persons.” 

The rule is well established in this State that the property 
exemption granted to “public charities” covers only real property and 
the improvements thereon with a further requisite that the charity 
must make an actual, direct and exclusive use of the property for 
charitable purposes. Property actually used for private purposes is 
not exempted even though the rental income arising from this private 
use may go to charity. Santa Rosa Infirmary v. City of San Antonio, 
Tex.Comm.App., 259 S.W. 926 (1924); Masonic Temple Ass’n v. Amar- 
illo School Dist., 14 S.W.2d 128 (Tex.Civ.App. 1928, error ref.); 
Benevolent and Protective Order of Elks, Lodge 151 v. The City of 
Houston, 44 S.W.2d 488 (Tex.Civ.App. 1931, error ref.); City of 
Longview v. Markham - McRee Memorial Hospital, 137 Tex. 178, 152 
S.W.2d 1112 (1941); Markham Hospital v. City of Longview, 191 S.W.Zd 
695 (Tex.Civ.App. 1945, error ref.); Malone-Hogan Hospital Clinic 
Foundation, Inc., v. City of Big Spring, 288 S.W.Zd 550 (Tex.Civ.App. 
‘1956, error ref. n.r.e.). 

Under the facts submitted for our consideration, no exemption 
can be granted in this case since the charity does not make an actual, 
direct and exclusive use of the property for its charitable purposes. 

SUMMARY 

Rented property which is held by the Board of 
Directors of Texas Technological College in 
trust, is not exempt from State and county ad 
valorem taxes even though all the income there- 
from is being used as a student loan fund because 
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the charity does not make an actual, direct 
and exclusive use of the property for 
charitable purposes. 

Yours very truly, 

WILL WILSON 
Attorney General 
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