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Hon. S. .Perry Brown Opinion. No. WW-64 
Chairman &I Executive Director 
Texas Employment Commission Re: Whether or not the statutory 
Austin, Texas language of Article 522lb-8(c) s 

Vernon’s Civil Statutes, 14 broad 
enough to authorize a member of 
the faqulty of a State institution 
of higher learning to serve on 
the Advisory Council of the Texas 

Dear Mr..B’rown: . Employment Commission. 

You request the opinion of this office upon the question 
presented in your letter of February 20, 1957, which is as follower 

“‘Employment Service and Advisory Council: 
The Commission is ZiiKiXeemo operate ‘P 
employment service, but it is not necessary that 
same be operated as a separate divialon of the 
Commission. The’ Commission is also authorized 
to appoint a State ‘Advisory Council composed of 
persons Pepr’esenting employers, employees +nd the 
public. Advisory Council members shall be allowed 
and paid0 as a part of the cost of administering &is 
Act and in accordance wSth regulations of the Com- 
miesion, necessary travel and subsistence expenses, 
in addition to a per diem allowance, in connection 
with meetings of the Council$ buf they shall for no 
purpose be iegarded as State employees. The 
CommlssPon shall fix the composition and establish 
the duties. of the State Advisory Council and may 
take such action as it deems necessary ‘or suitable 
to thlls end, The Commission may likewise appoink 
and pay local advisory councils and consultanks 
under the game conditions prescribed herein for the 
State Advtaory Coudcil.” (Art, 522lb-8(c), V.C&) 

“In view of the policy reflected by the sFlaMcs 
dealing with the.State Youth &velopmeti Council 
(Art, 5143c-4, V.C.S.) and the State Board of Trustees 
of the R’etlrement Sys%em for State Employees (Ark. 
6228a-6 A, V&A), your opinion is reques%ed ns to 

whether the ststutory language quoted ls broad enough 
to authorize a member of the faculty of a Stats insti- 
tution of higher learnlng to serve on the Advisory 



Hon. Perry Brown, ,page 2 (WW-64) 

Council of the Texas Employment Commlsslon. 

“If he is legally permitted so to serve, may he 
be reimbursed for hls necessary travel and subsistence 
expenses, if he is paid no per diem allowance in ad- 
dition? n 

Your request presents at once the fundamental question of 
whether or not the occupancy of the positlon of a faculty member of 
a Siate lnstltutlon of higher learning and of membership In the State 
Advisory Council, provided for in Article 5221b-8(c), Vernon’s Civil 
Statutes, is in anywise in violation of Section 33 or 40 of Artlcie ‘XVI 
of the Constltutlok or otherwise illegal because of incompatlblllty of 
the two positions. 

Section 40 of Article XVI of the Constitution forbids any 
person to hold or exercise at the same tlme more than one “civil 
office of emolument* with certain exceptions with which we are not 
here concerned. 

The position of a faculty member of a State institution of 
higher learning 1s not a’ civil offlce.~ Such a faculty member is ‘an 
employee of the State but not a civil officer. even though his posltion 
1s bne of emolument. 

Section 33 of Article XVI,of the Constitution is more 
restrictive than Section 40 of Article XVI of the Constitution and 
Section 33 is the one with which we are here more directly concerned. 
It provides as follows: 

-The Accounting Officers of this State shall nrKther 
draw nor pay a warrant upon the Treasury in favor of 
any parson, for salary or compensation as agent, officer 
or appointee, who holds at the same time any other office 
or position of honor, trust or profit. under this State or 
the United States, except as prescribed in thls Constitu- 
tion. . ..” 

This section extends the disqualification of a person beyond 
the mere exercise of a clvll office of emolument. It includes the hold- 
lng of any other ‘positton of honor. trust or profit” under this State 
or the United States, except as prescribed in the Constitution. 

The question recurs then whether or not the position of a 
faculty member of a State-supported institution of higher learning 1s 
a ‘position of honor, trust or profltm under this State. Such a facul,ty 
member does hold a ‘position of honor, trust or profit”, and furkher- 
more such a faculty member holds such a position “under this State*. 
This 1s not altered by the’ fact that the employment 1s not directly by 
the Stats but through Boards of Regents or Dfrectors who have 
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control over such institutions. Such institutions are nonetheless 
agencies of the State. 

We also hold that a member of the Advisory Council of 
the Texa,s Employment Commission likewise holds a position of 
“honor, trust or profit” under this State. 

It is therefore the opinion of this office that Section 33 
of Article XVI of the Constitution forbids a member of the faculty of 
a State institution of higher Learning from receiving any compensation 
whatsoever from State- funds, whether it be classified as per diem or 
straight salary or travel and subsistence expense or allowance for 
services rendered as a member of the advisory Council of the Texas 
Employment Commlsslon. Even though only travel and subsistence 
expense or allowance be paid to the Advisory Council member, it is 
still a form of compepsatlon for the services rendered, paid by the 
Comptroller’s warrant upon the State Treasury. 

Out of ,precautiop, we should also advise you that the con- 
verse of the statement made in the preceding paragraph would be 
applicable to the salary paid to the faculty member of a State lnstitu- 
tlon of higher learning. In brief, he would disqualify himself !f he 
should accept the position ads a member of the Advisory Council of 
the Texas Employment Commission from also recelvlng his salary 
from the State institutlon of higher learning. 

We have not overlooked the provision in this Act to the 
effect “but they shall for no purpose be regarded as State employees”. 
This legislatlve declaration cannot be given effect to classify the 
members of the State Advisory Council as non-State employees when 
the actual facts are to the contrary. 

Neither have we overlooked your reference to other 
statutes dealing with the Youth Development Council and the State 
Board of Trustees of the Retirement System of State employees. The 
Constitution does not forbid the Legislature from adding ex offlclo 
duties to officers of the State, constitutional or statutory, for which 

,. they receive no additional compensation. Their official status is in no 
manner changed by the;addltion of such ex offlclo duties. 

We believe jthe foregolng answers the speclflc question 
which you ask, but in support of our opinion reference is made to an 
opinion by the Flrst Assistant Attorney General Cureton, later Chief 
J.usttce of the Supreme Court, in which he held: 

“It is very; clear, therefore, that Mr. Mayes, so 
long as he ,ls Lieutenant-Governor, could not under the 
Constitution draw pay from the State, as (1) agent, 
(2) officer,,i(3) appointee of the State. 
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-As we have above endeavored to show that a 
professor in the University of Texas is an appointee, 
or in a limited sense an agent, therefore, Mr. Mayes 
could not draw a salary from the State as Professor 
of Journalism in the University. 

‘“The converse of the above proposition is also 
true, and, therefore, Mr. ,Mayts, so long as he was 
the agent or appointee of the State as a Professor of 
Journalism in the University, could not draw his pay 
as Lieutenant-Governor of the State, that ,being an 
office within ~the ~meaning of the Constitution. 

‘Therefore, should Mr..Mayes accept the posi- 
tion of Professor of Journalism in the University and 
at the same time hold and’exercise the duties of’the ., 
office ‘of Lieutenant-Governor, he could not draw pay 
for either such .office or such position.n (Opinions, 
Book 30, p. 394) 

SUMMARY. 

A faculty member of a State educational 
institutfon of higher learning is a State, 
employee’ holding a, position f honor, trust 
or profit under this State anI a member of’ 
the Advisory Counctl of the Texas Employ- 
ment Commission ts also holding a pwitdon 
of honor, trust or profit under tb.ls Stdtc, 
The same person may not, consistent with, I. 
Section 33 of Article XVI of the Constitution, 

hold both positions at the same tima and 
rece,ive compensation from State funds.for ..’ 
either. 

Yours very truly,, 

LPL:cs 

APPROVED: ,‘I: 

OPINION COMMITTEE ~,,’ 
H. Grady Chandler, Chairman. 

WILL WILSON ” 
Attorney General 


