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THE ATTORNEY GENERAL 

OFTEXAS 

Mr~. John B. Winters, 
Executive Director 

Opfnion Ro. WW-94 

Department of Public Welfare 
Austin, 14, Texas. 

RezCan a natural parent 
delegate to a third 
party the power to 
place a child for 
adoption where such 
third party is not 
licensed by the State 
forthis activity and 
if such third party 
does place a child for 
adoption has he violated 
the provfsions of Article 
695c, Section 8(a), Sub- 
section 2(b), Vernon's 

Dear Sir: 
Texas Civil Statutes, 
requiring a license? 

Your request for an opinion dated March 20, 1957, 
concerns whether or not a natural mother and/or natural 
father can delegate to a third person by power of attornev or 
otherwise the authority to place a child for adoption when 
said third person does not have a license to place children 
and whether or not this would be a valid parental release and 
whether it would violate the law relative to child-placing 
agents. In this connection you have mafnly presented two 
questions: 

(1) Can a natural mother and/or natural father 
delegate to a third person, who has no 
license to place children, the authority to 
place the child for adoption and to give 
legal parental release to the adoptive parents? 

(2) In view of Artfcle 46a-Set. 6, Vernon's Texas 
Civil Statutes and Article 695c, Section 8a, 
Vernon's Texas Civil Statutes, can a natural 
mother and/or father give a Power of Attorney 
to a third person authorizing said third per- 
son to place the baby for adoption and give 
consent to its adoption? If said third per- 
son, who holds the Power of Attorney is not 
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licensed to place babies, then does the act 
of placing the baby when the mother has given 
said party Power of Attorney to do so constl- 
stute a violation of the licensing law? 

To answer these questions we must examine our statutes 
on adoption. They are exclusfve and no authority exfsts to 
act except as contained therein. Reeves v. Ellis, 257 S.W.2d 
876 (Tex. Clv. App. 1953, reh. den. error ref., N.R.E.) Also 
;z;: Hickman v. Smith, 238 S.W.2d 838, (Tex. Civ. App., 1951, 

APP:, 
d . error ref.), Bogd v. Wilson, 258 S.W.2d,223(Tex.Civ8 

!?;53 reh. den. error ref.) 

Article 46~1, Section 6 of Vernon's Annotated Texas 
Civil Statutes reads in part as follows: 

nExcept as otherwise provided in this section, 
no adoption shall be permitted except with the 
writttn consent of the living parents of the chfld. 
0 D . 

'In the case of a child placed by its parents 
in a child-placfng agency, or institution licensed 
by the State Department of Public Welfare to place 
children for adoption, it shall be sufficient for 
the living parents to consent in writing that such 
agency or Institution place such child for adoptfon, 
and no further,,consent shall be required by such 
living parent. 

A Power of Attorney to a third person by parents to 
place a child for adoption would not comply with this statute 
except as specifically provided for a licensed child-placing 
agency. 

Article 695c, Section 8(a), Subsection 2(b), Vernon's 
Texas Civil Statutes, reads: 

"Child-Placing Facility. Every person, 
association, institution, or corporation, whether 
operating for profit or without profit, who shall 
conduct or manage a child-placing agency, who shall 
place an 

s 
child or children who are under the age of 

sixteen 16) years, whether occasionally or other- 
wise, away from his own home OP relative's home, 
shall obtain from the State Department of Public 
Welfare a license to operate as a child-placing 
agency, which license shall be fn full force and 
effect until suspended or revoked by the Department 
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of Publfc Welfare as hereinafter provided, 
except that nothing In this Act shall prohibit 
a natural parent from placing his own child or 
prohibit a grandparent, uncle, aunt, legal 
guardian, brother or sister, having attained 
their majority, from placing a child under the 
age of sixteen (16) years in the home of rela- 
tives or fn a licensed institutfon, agency, or 
facility coming within the purview of this Act.” 

The followin language is contained fn the case of 
Williams v D Liles, 2 5 S.W.2d 551 (Tex,Cfv.App. 1952): t 

“Under 46a Section 6, R.C.S.- Art o 46a, 
Sec. 6, It fs provided, with certain exceptions 
. 0 . that no adoption shall be permitted ex- 
cept wi,th the written consent of the living 
parents of the child. When the statutory ex- 
ceptions are not applicable consent of the 
living parents or parent Is prerequisite to a 
judgment of adoption.” 

This case also cites Fitts v. Carpenter, 124 S.W.2d 420, 
(Tex. Civ. App. 1939, rehearing denied), which states: 

%hen statutory exceptions are not ap- 
plicable, consent of livfng parent to adoptfon 
proceeding fs prerequisite to a judgment of 
adoption bfnding upon the parent.” 

Bm 248 S,W.2d 1015 reversed on other 
grounds, 250 SoW.2d 587, (Tex. Civ, App. 1952) states: 

“‘A petition was Insufficient under R.S. 
Art, 46a, Sec. la when it failed to specify 
which statutory exception to the necessity 
for consent of t$e mother was not applicable 
and relied upon. 

Further, In Jones v. Willson, 285 S.W.2d 877, (Tex, 
Civ. App. 1955, err. ref. n.r.e.), this language Is contained: 

“R.S. Art. 46a, Sec. 6, whfch permits 
adoption of a child without the consent of 
fts mother is to be strictly construed in 
favor of mother and child.’ 

We, therefore, find that under the statute certafn 
acts on the part of the parents or conditions obviate the 



Mr. John H, Winters, page 4 ww 94 

neoeeslty for the consent, however, these are set out specl- 
fioally and the exletence thepeoi’ must be set out in the 
petition for adoption and must be clearly shown to exist, 
These exceptions cannot be enlarged upon and must be followed 
where parental consent Is not to be relied on. It is speci- 
fically provlded In Article 46a, Sec. 6 that It is sufficient 
for living parents to give consent to a licensed institution 
for child-placing so that they may take and use such authority 
to place sald child for adoption. It is to be noted, how- 
ever, that said statute reads: 

“A child placing agency OP fnstitution 
licensed by the State Department of Public 
Welfare to place children ,for adoption.” 

This is the only statutory provision giving to a third party 
consent and power to act in place of a parent. 

The provisions of Article 695c, Section 8a, Subsec- 
tion 2(b), Vernon’s Texas Civil Statutes set out the requfre- 
ments pertafning to licenses for child-placing agencfes . The 
provisions therein must be complied with for one to be duly 
authorized to act under Article 46a, Section 6, Revised Civil 
Statutes and states with or without profit. However9 it does 
state ‘who shall conduct or manage a chFld-placing agency*, 
Therefore, for one to be required to comply with the statute 
concerning a license, he must be engaged in this type of 
activity. 

The express provisions of Article 46(a), Section 6, 
require the written consent of the llvfng parent OP parents 
where an exception is not clearly applicable. Any consent 
given by a third party other than a licensed child-placing 
agency who has first obtained the parents’ consent would not 
fulfill the requirements of the statute. 

An individual not engaged in the child-placing business 
would not be authorized to sign a consent to adoption in place 
of the parents. 

One who operates as a chfld-placing agent as contem- 
plated by Article 695c, Section 88, Subsection 2(b), Vernon’s 
Texas Civil Statutes, and does not obtain a license as re- 
quired therein clearly violates the provisions thereof D Further- 
more, Article 46a, Section 6, which permits a child-placing 
agency to give consent after having obtained permission from 
the parent or parents is requfred to be “licensed” and is, 
therefore, unauthorized to act without a license. Article 
46a states specifically to whom a parent may delegate authority 
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to place a child and it is our opinion 
cannot be delegated to one to whom the 
authorize. 

SUMMARY 
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that this authority 
statute does not 

Parents may only delegate the right to 
place a child for adoption to a licensed 
child-placing agency as defined by statute 
and such an agency fs the only one by 
statute permitted to give consent to adop- 
tion in place of the parents. One opera- 
tfng as a child-placing agency as defined 
by statute who does not comply with the 
provisions for license, violates the 
statute and is without authority to act. 

Yours very truly, 

WILL WIISON 
Attorney General 
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