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Honorable Tom Moore, Opinion No. WW-98

Criminal District Attorney,

McLennan County, Re: Does an elected and qualil-
Waco, Texas, ' fied Public Weigher contin-

ue in such office until his

successor "shall be duly

qualified", the successful

candidate in the last gen-

eral election having dis-

qualified himselfl before
Dear Bir: taking office?

This 138 in response to your letter of April 1, 1957, in
which you pose a guestion which is substantially as follows:

Does a duly elected and qualified Public Weigher
continue in office until his successor "shall be duly
qualified” in a case where the individual who was
elected Public Welgher in the last election refused to
quallfy and serve in that capacity?

Section 17 of Article XVI of the Constitutlon of Texas
provides:

"A11 officers within this State shall continue" to
perform the duties of their offices until their sudcessor
shall be duly qualified.”

Article 18, Vernon's Clvil Statutes, reads in part as
follows:

"Bach officer, whether elected or appointed under
the laws of thils State, and each Commissioner, or
member of any board or commission created by the laws
of this State, shall hold his office for the term pro-
vided by law and untll his successor is elected or
appointed and qualifies;. . .

In Plains Common Consclidated School Distrief No. 1 vs.

Hayhurst, 127 S.W.2d 322; (lex. Civ.App. 1938, no writ nistory)
the Court quotes from 34 Tex. Jur., 370, which states:
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"The purpose of the constitutional and statutory
provisions requlring officers to hold over until their
successors have qualifiled 1s to prevent vacanciles 1n
office and a consequent cessatlion of the funetions of
government. The constitutlonal provision 1s self-
executing, and, like the similar provisions in the stat-
utes, 1t is mandatory. Under the Constitution an offi-
cer cannot arbltrarily divest himself of the office until
his successor qualifies; and even though he resigns and
his resignation 1s accepted, the law operates to continue
him in office until his successor qualifies, * * *"

In accord with the above statement, also see Attorney Gener-
al's Opinion No., V-760 (1949), a copy of which is enclosed
herewith.

It would seem that in the light of the above authorities an
incumbent official 1is bound to occupy his office until such time
as a successor quallfies for the position. It is, therefore, our
opinion that the incumbent Public Weigher shall continue to serve
in that capacity wlth all powers instant thereto, until his
successor has been duly qualified. For this reason, your gquest-
ion must be answered in the affirmative.

SUMMARY

A duly elected and qualified Public
Weigher shall continue 1n such office
until his successor "shall be duly
qualifried"”.
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