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Secretary of State 
Capitol Sta’tion Rer Does the QreaOnCO Of 
Auatin, Texaa provisions In an oath 

of offloe, appea+ng 
on a notary bond form, 
which are in addition 
to those set forth in 
Section 1 of Article 
XVI of the Conatitu- 
tion of Texas, render 
the oath of office 
appearing on the form 

Dear Mr. Steakley: invalid? 

This is In response to your letter of May 7, 1957, in 
which you repeat our opinion on the validity of ~a I?otary 
PublJ.cls oath of offlce which appears on the form of a par- 
tLcular bona of Notary Public. The oath of office a8 it 
appears on the bond in question is as follows: 

“I, the undersigned, do solemnly swear (or 
affirm) that I am over 21 years of age, that I 
will faithfully execute the autdes~of the office 
of Notary Public in and for County, 
State of Texas, and will to the best of my ability 
preserve, proteot and defend the constitution and 
laws of the United States ana of this State; and 
I furthermore solemnly swear (or affirm), that I 
have not directly nor inaireotly paid, offered, or 
QrOmieea to pay, oontributea nor promised to contrl- 
bute any money or valuable thing, or promised any 
public offioe or employment a8 a reward to secure 
my appointment or the confirmation thereof. So help 
me 00a.n 

Section 1 of Article XVI of the Constitution of Texan, 
a8 amended, reads In part as followsr 

"I, a0 solemnly swear (or 
affirm), hat I 
of the offioe ofW 

ill faithidly exeoute the duties 
of the State 

of Texas, and will to the best of my ability pre- 
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serve, protect, and defend the Constitutionand 
laws of the United States and of this State; and 
I furthermore solemnly swear (or affirm), that I 
have not direcfly'nor'ind~rectly paid, offered, 
or promised to pay, contributed, nor promised to 
contribute any money, or valuable thing, or pro- 
mised any public office or emQloyWnt, as ~a 
reward to secure my aQpolntment~or thp~ponflrma- 
tioa thereof; ~a::30 help me ci0a. 

From a comparison of the above oaths of office it 
would appear that the only variation in these oaths Is the 
inclusion in the oathappearing on the bond of the three 
following phrases:- 

(a)'f'the, undersigned" 

(b) "that ,I am over 21 years of age" 

County,., 
j, 

~The phrases designated as:;(aj and (c-) above are in- 
serted inportions of ,the oath,~ as required by Section 1 of 
Article XVI of the' Constitution of ~Teras, which are sepres- 
ented by blank spaces. Though the phrase, 'Notary Public 
in and for County, State of Texas" results in a 
minute,variation ,of the phrase nof theState of'Texas", as 
it appears.in ,th,e required form; : it is our opinion that 
this ~uariation is not significant. 

The phrase "that I am aver 21 years of age" ,represents 
an additional csath~or affirmation fromthat required by 
Sectian 1, Article XVI of the Constitution of Texans. However, 
itis tobe notea thatparagraph 2~ of ,Article 5949, Vernon's 
Civil Statutes (Notary Public Act of 1943), requires that 
the applicant for the office of Notary Public be 21 years of 
age, land that Paragraph 3 of the same Article requires that 
he sa~tisfy the County Clerk of his county of residence that 
he is 21 years of age. It is thus a statutory requirement 
that any applicant for the office of Notary Public be 21 
years of age and be able to establish this fact. For this 
reason the inclusion of the oath or affirmation in no way 
places an additional burden on the applicant, nor does it 
add a requirement for his qualification. Therefore, the 
inclusion of the phrase may properly be considered as mere 
surplusage and is in our opinion insignificant. 

For the above reasons, It is our opinion that the oath 



Honorable Zollie Steakleg, ww 3 ww-127 

of office, which is the subject of your inquiry, Is valid 
and is In substantial compliance with the requirements of 
Section 1, Article XVI, Constitution of Texas. 

SUMMARY 

The oath of office of a Notary Public, 
as submitted, is valid and in substan- 
tial compliance with the requirements 
of Section 1 of Article XVI of the 
Constitution of Texas, even though the 
oath contains the additional provision 
"that I am over 21 years of age". 

Yours very truly, 

WILL WIISON 
Attorney General 
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