
Hon. William A. Harrison Opinion No. Ww-167 
Commissioner of Insurance 
International Life Building Rc: Whether the "reserve" men- 
Austin, Texas tioncd In Section 7 of Article 

3.44, Texas Insurance Code, in- 
cludes therein the deficiency 
reserve described in Section 2 
of Article 3.28, Texas Insur- 
ance Code. 

Dear Sir: 

In your request for an opinion, you posed the fol- 
lowing question: 

"We respectfully request your opinion as to 
whether the terms 'the reserve (exclusive of any 
reserve for disability or accidental death bene- 
fits)' and 'the reserve on the olicy,' which ap- 
pear in Section 7 of Article 3. 4 include in such E 
reserve the so-called deficiency reserve described 
in Section 2 of Article 3.28. In other words, 
must the cash, loan, amount of extended insurance, 
and other non-forfeiture values of the policy be 
increased by including therein the amounts in the 
deficiency reserve allocated or attributable to 
the particular policy involved?" 

Article 3.28 of the Texas Insurance Code deals with 
the computation of reserves for legal reserve life insurance 
companies. Section 1 of this Article requires the State Board 
of Insurance to compute the reserve liability of every com- 
pany authorized to do business In this State as of December 
31, of the preceding year. With the exception of group in- 
surance and policies of Insurance Issued by Chapter 11 com- 
panies, Section 1 requires "that the reserve liability on all 
outstand.lng policies of insurance and annuity contracts shall 
be computed upon the net premium basis and in accordance with 
their terms," with certain rules as to the proper rates of 
Interest and mortality tables to be used. 

Section 2 of Article 3.28 provides as follows: 
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"If the gross premium charged by any life 
Insurance company on any policy or contract is 
less than the net premium for the policy or Gn- 
tract, according to the mortality table, rate 
of interest and method used In computing the re- 
serve liability thereon as aforesaid, there shall 
be maintained on such policy or contract a defl- 
ciency reserve in addition to all other reserves 
required by law. For each such policy or con- 
tract the deficiency reserve shall be the prc- 
sent value, according to such:standard, of an 
annuity, the amount of which shall equal the dif- 
ference between the premium charged and such net 
premium required by the rules above stated and 
the term of which In years shall equal the num- 
ber of annual premiums for the remainder of the 
premium paying eriod." 
out the opinion P 

(Rnphasis added through- 
. 

Section 7 of Article 3.44 provides that all life 
Insurance policies issued in this State must contain: 

"A provision which, in the event of default 1 
in the premium payments after premiums shall have 
been paid for three (3) full years, shall secure 
a stipulated form of insurance on the life of the 
insured, the net value of which shall be equal 
to the reserve (exclusive of any reserve for dls- 
ability or accidental death benefits) at the date 
of default on the oolicv. and on anv dividend ad- 
ditions thereto, according to the mortality table, 
rate of interest and method adopted for computing 
such reserve, less a sum of not more than two and 
one-half (25) percent of the amount insured by 
the policy and of any existing dividend additions 
thereto, and less any existing indebtedness to the 
company on the policy;. . . The policy shall state: 
(1) The amount and term of the stipulated form of 
insurance calculated.upon the assumption of no in- 
debtedness on the policy and no dividend additions 
thereto; and (2) the method, rate of interest, and 
mortality table for computing the policy reserve 
which may be such as may be authorized by law for - use in computing the reserve liability of the com- 
pany on such policy. Such provision shall also 
stipulate that the policy may be surrendered to 
the company at its home office within one month 
from the due date of any premium for its cash val- 
ue, which shall be specified in the policy and 
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which shall be at least equal to the sum which 
would otherwise be available for the purchase 
of insurance, as aforesaid, but not more than 
the reserve for the policy. 7 

The question to be decided is whether the non- 
forfeiture benefits and values mentioned in Article 3.44 
must be increased by the amount of the deficiency reserve 
required to be maintained by Section 2 of Article 3.28 
when the policy Is sold for a gross premlun~lcss than the 
net premium. More specifically, does the word "reserve" 
in Article 3.44 necessarily include therein the deficiency 
reserve provided for in Article 3.28? 

The premium charged for a life insurance contract 
Is supposed to cover all contingencies a company is likely 
to meet, and these may be conveniently grouped into three 
classes, viz., mortality, interest and expenses. In com- 
.puting the mortality tables, which are the basis upon which 
the liability of the company is calculated, the matter of 
expenses, which includes such costs as salaries, rents, com- 
missions, etc., Is omitted. The premium computed by such a 
table is referred to as the "net" premium while the premium 
loaded with the expense factors is termed "gross" premium. 
The gross premium is the premium known to the policyholder, 
but before it is obtained an actuary must have ascertained 
the net premium. 

Before we are able to define the term "reserve" 
referred to in Section 7 of Article 3.44, it is necessary 
to discuss the meaning of that term In connection with 
Article 3.28. 

The legal reserve required to be maintained by 
life insurance companies by the terms of Article 3.28 re- 
presents the liability of the issuing company because of 
its outstanding policy obligations. The reserve may be 
stated to be the difference between the present value of 
the benefits to be paid, less the present value of the pre- 
miums yet to be collected. This formula is contrived from 
the theory that in a level premium plan policy, the com- 
pany meets its ultimate obligation to the policyholder by 
setting aside the premiums collected and placing them at 
interest. When a policy is issued, the present value of 
all of the premiums yet to be collected is exactly equal 
to the present value of the death benefits promised to be 
paid in the policy in actuarial theory. At any time after 
the'date of issue, the value of the remaining net pre- 
miums will be less than at the date of issue, since fewer 
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of such payments remain to be paid while the value of in- 
surance has increased because the date of Its payment has 
drawn nearer. The difference between the increased value 
of the insurance and the decreased value of the future 
net premiums must be represented by funds in hand; other- 
wise, the company will not be able to meet its liability. 
The difference, or fund in hand, Is the reserve with which 
the company meets that liability. 

Under the provisions of Article 3.28 of the Texas 
Insurance Code, this reserve or liability is calculated on 
the basis of a mortality table. These tables are calculated 
on the basis of assumed rates of mortality, and not on the 
basis of actual mortality experience of the company. As 
the actual rate of death claims is normally lower than that 
assumed by the table, the USC of such mortality table sup- 
plies a safety factor which protects the policyholders by 
requiring the companies to accumulate greater reserves than 
in all probability will be required to pay the claims. . 

A mortality table is constructed by calculating the 
amount of level premium which, together with the interest 
accumulated on such premium, will be sufficient to aggregate 
the amount of the benefits to be paid at the end of the life 
expectancy. This premium is calculated by taking into con- 
sideration the amount of the benefi,ts to be paid, the as- 
sumed rate of interest, and the assumed rate of mortality. 
Out of this calculation is derived the policy reserve in 
accordance with the formula above stated. 

If a company Should charge a gross premium actually 
less than the net premium as calculated to be required by the 
mortality table used In building up the particular policy, it 
necessarily follows that the reserve as calculated by such 
table will be insufficient to reflect the actual liability 
of the company on the particular policy. The reserve, having 
been determined to be the present value of the benefits to 
be paid, less the present value of the premiums to be paid, 
is based on the assumption that the actual premiums collected 
will be at least equal to the net premium as calculated by 
the given mortality table. 

For this reason, the legislature provided in what 
is now Section 2 of Article 3.28 of the Insurance Code, that 
if the premium charged the policyholder be less than the net 
premium according to the mortality table used, then the com- 
pany must set up an additional reserve termed a "deficiency 
reserve." Since the premium collected, plus accumulated 
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interest, would not be sufficient to build up a reserve adc- 
quatc to meet the company's liability as calculated by the 
table used, the company must be able to meet this additional 
liability from its surplus funds. 

The non-forfeiture ValUCB or benefits of a given 
policy, are provided for in Article 3.44 and are based on 
the "reserve on the policy." These non-forfeiture values 
are the cash surrender or loan value, the amount of paid-up 
life insurance available at a given period, or the term for 
which a certain amount of insurance will be available for a 
given policy. The theory upon which these benefits are af- 
forded in a particular policy is that from the aucumulated 
premiums on insurance paid by the policyholder the company 
has on hand a fund paid In by the policyholder which it 
holds to honor the company's contract with that policyholder. 
WC have previously ascertained that the amount of the "de- 
ficiency reserve" which a company Is required to maintain 
on the type of policy In question is not derived from funds 
contributed by the particular policyholder, but rather from 
the other surplus funds of the company. If it should be con- 
oludcd that the "deficiency reserve' was part of the reserve 
under the provisions of Section 7 of Article 3.44, the rc- 
suit would be that the amount of these non-forfeiture values 
or benefits would be increased In relation to the disparity 
between the premiums actually collected and the net premiums 
as calculated by the mortality table. In other words, the 
policyholder by paying less premium receives greater non- 
forfeiture benefits. 

We are of the opinion that the word "reserve" men- ' 
tioned in Section 7 of Article 3.44 Is solely the reserve 
calculated "according to the mortality table, rate of inter- 
est" as specified in the policy. It Is to be noted in this 
connection that Section 'f provides in part that "the policy 
shall state* 
form of in&raG!: * 

.The amount and term of the stipulated 
and (2) the method, rate of interest, 

and mortality table for computing the policy reserve, which 
must be such as may be authorized by law for use in com- 
puting the reserve liability of the company on such policy." 

It Is true that by virtue of the requirement In 
Section 7 of Article 3.44 that the method, rate,of interest 
and mortality table must be such as may be authorized by 
law for use in computing the reserve liability of the com- 
pany, and the requirement in l(c) of Article 3.28 that the 
reserve liability of the company be computed on the basis 
of the mortality table in interest rates specified in the 
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policy, that these two articles are to some extent inter- 
related. 'In ,the case of Qilley v. Missouri State Life 
Insurance, 116 Tex. 43, 2855 scussed 
the relation of these two provisions'in the Insurance Law, 
and stated: "It is true that a method of computin 
values of policies, etc., is set forth in Article f+ 

the net 
498 (a 

predecessor to Article 3.28) but this is obviously a sol- 
vency provision and has no reference whatsoever to what the 
policy form must contain." We would also draw your atten- 
tion to Attorney General's Opinion No. 0-5255-A approved 
March 3, 1944, In which it was stated, "We think it clear 
that Subdivisions (7) and (8) (of then Article 4732, Rev. 
Stat. of 1925--the predecessor of Article 3.44 of the 
Insurance Code) referred to the mortality table and rate 
of interest specified in the polic 
of solvency provisions in Article 5 

and not to the standard 
682 {the predecessor of 

Article 1.10 of the Insurance Code) and 'Article 4688 (Artl- 
cle 3.28 of the Insurance Code) of Vernon's Annotated Civil 
Statutes of 1925." 

You are therefore advised that the "reserve" men- 
tioned in Article 3.44 does not embrace nor include the de- 
ficiency reserve required in Section 2 of Article 3.28. 

SUMMARY 

The "reserve" mentioned in Section 7~of 
Article 3.44 does not refer to ncr include 
therein the deficiency reserve required to be 
maintained by the company under the provisions 
of Section 2 of Article 3.28. 

Yours very truly, 

WILL WILSON 
Attorney General of Texas 
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