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Austin, Texas Mental Health Code (House 
Bill No. 6, Acts of the 
55th Legislature, Regular 
Session, 1957, Chapter 243, 
Page 505) upon the eligi- 
bility for Old Age Assist- 
ance, Aid to the Blind, and 
Aid to the Permanently and 
Totally Disabled recipients 
on furlough from the State 
Hospitals for the mentally 

Dear Sir: Ill, and related questions. 

You have requested an opinion concerning the effect 
of the Texas Mental Health Code (House Bill No. 6, Acts of the 
55th Legislature, Regular Session, 1957, Chapter 243, page 505) 
upon the eligibility for Old Age Assistance, Aid to the Blind, 
and Aid to the Permanently and Totally Disabled recipients on 
furlough from the State Hospitals for the mentally Ill. In 
as much as your request involves numerous questions, which are 
set forth in the body of your request, we shall not attempt to 
enumerate them but rather shall answer them in setting forth 
the context In which they appear. 

Your first questions deal with an interpretation of 
Section 79 of House Bill No. 6, Acts of the 55th Legislature, 
Regular Session, 1957, Chapter 243, page 505 (Texas Mental Health 
Code), which provides: 

"Sec. 79. Furlough of Patient 

'?Phe head of a mental hospital may, 
after examination, furlough an improved 
patient and may at any time, by order, re- 
hospitalize a furloughed patient, provided, 
that the patient's mental condition warrants 
re-hospitalization. A patient on furlough 
remains subject to the orders of the head 
of the hospital." 

You have posed the following questions In connection 
with this section: 
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"Do you interpret the 'by order' to 
mean the order of the head of the hospital 
or does this refer to the order of the 
committing court? It appears to us that 
It probably has reference to the head of 
the hospital and the last sentence which 
reads, 'A patient on furlough remains 
subject to the orders of the head of the 
hospital.' gives credence to this lnter- 
pretation. Does this last sentence mean 
that the head of the hospital has control 
of all patients on furlough from mental 
institutions to such an extent that he can 
recall the patient to the State hospital 
and that he can designate the place of 
residence of the patient while on furlough 
and retain general supervision of the 
patient?" 

We are of the opinion that the phrase "by order" 
means the order of the head of the hospital to which the 
patient Is committed. Furthermore, it is our opinion that 
the phrase 'a patient on furlough remains subject to the orders 
of the head of the hospital", when construed along with the 
other provisions of Section 79, means that the head of the hos- 
pital has control of all patients on furlough from that hospital 
to such an extent that he can recall a patient to the hospital 
and that he may prescribe such treatment as will help or guide 
the patient toward his ultimate recovery from the mental condi- 
tion with which he is afflicted. Section 79 provides the means 
whereby the head of the hospital involved might allow an im- 
proved patient to leave the hospital and continue his recovery 
under more normal conditions. The section does not in any way 
envision the discharge of the patient, for this procedure is 
specifically provided for in Section 80 of the Act, and it fol- 
lows, we believe, that short of discharge, the patient must of 
necessity remain subject to a certain amount of the supervision 
and control by the head of the hospital in as much as, even though 
he be on furlough, the patient is undergoing a phase of treat- 
ment directed toward his ultimate recovery. 

-E&h @%r&% -am-L 5%?&e2til ‘AN. ~-pYo'Jr'AE thio“ ?As.L*mrfi t&cl 
the aged, blind and permanently disabled shall not be paid to 
an individual who is an inmate of a public institution. Section 
5la of Article III of the Constitution of Texas; House Bill 611, 
Acts of the 47th Legislature; Re 
page 914, (Public Welfare Act); f? 

lar Session, 1941, Chapter 562, 
2 U.S.C., Section 306, Section 

1206, Section 1355 (Federal Social Security Act), 
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You have requested that we examine the prohibition set 
forth in these provisions of the State and Federal Law in the 
light of the construction which we have placed on Section 79 of 
the Texas Mental Health Code above. 

The purpose of the prohibition Is, of course, to preclucie 
the possibility that an Individual might be able to receive as- 
sistance payments and at the same time be an Inmate of a public 
instltutlon, and as such simultaneously receive maintenance from 
this second source. As we construe Section 79 of the Texas Mental 
Health Code, this situation could not arise, for even though the 
patient be subject to recall by the head of the hospital, he 
would not be receiving the maintenance which he would otherwjse 
be getting If confined to a state hospital, and even though his 
recovery be subject to a certain amount of supervision by the hc3.i 
of the hospital from which he was furloughed, he would in all 
respects be undergoing treatment as an "out-patient", and, ther5- 
fore, such person would not be an "inmate of a public institution,' 
and he would not be denied the upkeep which he otherwise would be 
receiving from the State. For this reason, we do not beljeve that 
a patient furloughed under the provisions of Section 79 of the 
Texas Mental Health Code would be ineligible to receive assistance 
payments under the laws of the State of Texas. 

Section 5la of Article III, Const'tl!tion of Texas, also 
provides that the amount of assistance pa$d out of State funds tc 
each person assisted shall never exceed the amount so expended 
out of Federal funds. We must, therefore, examine the interpre- 
tation placed on the term “inmate” by the Federal authorities to 
see if that term as they define it is in any way affected by the 
construction which we have placed on Section 79 of the Texas 
Mental Health Code. 

The United States Department of Health, Education and 
Welfare has construed the term 'inmate" in the Handbook of Public 
Assistance Administration, Part IV-3521.3, Section d of which 
provides: 

"d . A person on conditional release-- 
for example, 'on parole,' 'on trial visit,' 
from a public mental hospital where he was 
an inmate--is not an Inmate of a public 
institution if he Is free of controls by the 
hospital, other than professional help or 
guidance relating to his mental condition." 
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This definition has been further construed by a 
letter of the Regional Office of the Department of Health, 
Education and Welfare, which states: 

'In our opinion, an lndivldual uho was 
legally committed to a State mental hospital 
and later released, but whose person remains 
under the control of such hospital, must be 
considered as an 'Inmate' of such 'oubllc 
lnstltution.1 We refer you to Handbook of 
Public Assistance Administration, _Partz- 
3521.3, Inmate, d, . . ." 

The handbook definition referred to In the above letter 
specifically provides that a person "on parole" or "on trial 
visit" from a DUbliC mental health Institution is not an inmate - 
if he is free bf controls by the hospital other than professional 
health or guidance relating to his mental condition. 

We believe that the "control" that may be effected by 
the head of the hospital under our construction of Section 79, 
Mental Health Code, is in complete accord with the definition of 
"Inmate" as made by the Federal authorities, and for this reason, 
we believe that a patient on furlough from a State mental hospital 
is not an inmate of a public institution, and is, therefore, 
eligible for assistance during this period. 

Your second series of questions deals with certain 
problems involving guardianship which have arisen from your 
interpretation of the provisions of the Texas Mental Health 
Code. Your first question provides: 

'Is there any provision In the Law for the 
Court to find a person to be an 'incompetent per- 
son' so that general guardianship may be establlsh- 
ed for that individual without that individual hav- 
ing to be committed to one of the State hospitals 
for the mentally ill?" 

Section 84 of the Texas Mental Health Code provides: 

"Sec. 84. No Effect on Guardianship 

"No action taken or determination made 
under this Code and no provision of this Code 
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shall affect any guardianship established 
In accordance with law.” 

We believe that this Section clearly indicates that 
the provisions of the Code are to be considered as separate 
and apart from, and In no way as controlling upon, any guard- 
ianship established, or to be established, in accordance with 
the laws of Texas. In other words, we believe that it was 
the Intent of the Legislature that the Texas Mental Health 
Code should exist as a special procedure for providing for 
the treatment of the mentally Ill above and beyond the exlst- 
lng law and should In no way limit those areas of our law not 
specifically encompassed within Its provisions. This being 
so, we are of the opinion that the remedies which presently 
exist under the Texas Probate Code for the finding of incom- 
petency are still applicable and provide the means whereby 
a general guardianship may be established for an Individual 
without that person being committed to one of the State hospl- 
tals for the mentally Ill. The views expressed In Attorney 
General's Opinion No. ~~-18 (1957) would of course be appli- 
cable In such a case. 

After setting forth the fact that many of the 
recipients of assistance are senile or mentally deficient 
and that Section 5 of the Code specifically exempts "senility" 
and "mental deficiency" from the definition of "mental 
Illness", you state: 

"In order to make. assistance payments 
on behalf of these persons a general guard- 
ianship must be established. Is there any 
provision in the statute for a court finding 
of 'Incompetency' which could be used as the 
basis for a general guardianship for persons 
Incapable of handling their own affairs due 
either to 'senility' or 'mental deficiency'?" 

It is our opinion that the statute (Texas Mental 
Health Code) does not contain any provision which would allow 
a court finding of "incompetency" which could be used as the 
basis for a general guardianship for persons Incapable of 
handling their own affairs due either to "senility" or "mental 
deficiency"; but that the provisions of the Texas Probate Code 
would be available In order for such a guardianship to be 
established. 

Your request next sets forth certain portions of 
Sections 81, 83 and 84 of the Texas Mental Health Code, and 
you make the following request concerning them: 
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"We will appreciate your interpretation 
of these three Sections of the Code in rela- 
tion to the problems of the recipients of 
public assistance who are unable, because of 
their mental condition, to receive and expend 
their assistance grants." 

As stated In our answer to your first question, we 
are of the opinion that Section 84 establishes the fact that 
the Mental Health Code Is to be considered as separate and 
apart from any guardianship established otherwise by law. 
Therefore, when Sections 81(b) and 83 of the Code use the 
term "mental incompetency", they refer to the finding of in- 
competency which may or may not be found under the provisions 
of Section 51 of the Code, and have no bearing whatsoever, 
upon any finding of Incompetency which might have been found, 
or might in the future be found, under the provisions of the 
Texas Probate Code. 

Your next question Is encompassed in the following 
statement: 

"In Section 81 it Is stated that the 
discharge of a patient from the hospital 
terminates the presumption that he Is 
mentally Incompetent; however, under Sec- 
tion 83 It Is stated that the judicial 
determination that a person Is 'mentally 
incompetent' creates a presumption that 
the mental incompetency continues until 
the person Is discharged from the hospital 
or Is redetermined by a court. Under what 
circumstances would a judicial redetermina- 
tion of his mental competency be required, 
and what is the status of the person who 
has been judicially determined mentally 
Incompetent but who was not committed to 
a State hospital?" 

The phrase "redetermination by a court" as It is 
used in Section 83(a) of the Code , we believe refers to the 
redetermination which may be required under the provisions 
of Section 82 of the Code. The circumstances under which a 
judicial redetermination would be required are set forth in 
Section 82(a), which provides: 

"Sec. 82. Re-exsminatlon--Hearing-- 
Discharge 

"(a) Any patient, or his next friend on 
his behalf and with his consent, may petition 
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the county judge of the county in which 
the patient Is hospltallzed for re-exsml- 
nation and hearing to determine whether 
the patient requires continued hospltall- 
zatlon as a mentally Ill person.' 

The status of a person under the Texas Probate Code who has 
been judicially determined mentally Incompetent, but who was 
not committed to a State hospital, would in no way be affected 
by this determination. 

Your next question Is as follows: 

"It has been the practice of this Depart- 
ment for many years to require an Order of 
Restoration of Sanity when It is shown that 
the recipient had been declared by a Court to 
be 'mentally incom etent' 

8 
or of unsound mind. 

Do these Sections 1 and 83 mean that when a 
person who has been declared to be 'mentally 
Incompetent by a court and is dlshcarged 
from the State hospital considered to be 
capable from a legal standpoint or handling 
his own affairs and receiving his assistance 
grant in his own name?" 

If the only determination of competency has been under 
the provisions of the Texas Mental Health Code, then the patients 
discharge would terminate the presumption of incompetency. If on 
the other hand the question has been determined in proceedings 
other than under the provisions of the Code, then the discharge 
will have no effect whatsoever upon that determination. 

Your next question is as follows: 

"Presumably some patients will be dis- 
charged from the State hospital as being no 
longer in need of hospitalization but who are 
Incapable of taking the responsibility for making 
their own application for assistance and expending 
their assistance grants; and, therefore, the De- 
partment will require the appointment of a guardian. 
How will the court set up a general guardianship If 
by being discharged from the mental hospital the 
presumption of 'mental incompetency' Is terminated?" 

In accord with our answer above, we are of the opinion 
that Section 84 of the Code specifically provides for such a 
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situation and that a guardian may be appointed under the provi- 
sions of the Texas Probate Code. 

The next question is as follows: 

"If it is obvious to the Department that 
the person Is not capable of handling his own 
check but the patient has been discharged from 
the hospital, under what circumstances could 
the Department require the appointment of a 
general guardianship or require a redetermlna- 
tion of the person's mental incompetency by 
a court?" 

The presence of any circumstances which would have 
led your Department to require the appointment of a general 
guardianship prior to the effective date of the Texas Mental 
Health Code would warrant such a requirement after the dis- 
charge of the patient under the provisions of the Mental Health 
Code. 

Your next question is as follows: 

"Is there any provision in the Code for 
judicially determining that a person is mental- 
ly incompetent or of unsound mind unless the 
determination Is made in connection with an 
application for admission to one of the State mental 
hospitals?" 

We have been unable to find any such a provision in the Code, 

Your next question Is as follows: 

"What does Section 84 mean in relation to 
the general guardianships which are required 
for recipients of assistance as discussed in At- 
torney General's Opinion No. WW-18?” 

We interpret Section 84 to mean that the provisions of 
the Texas Mental Health Code have no effect on the general guard- 
ianships which are 
Attorney General's 

required for recipients under the reasoning of 
Opinion No. ~~-18 (1957). 

Your next 

"Is 

question is as follows: 

it your interpretation of the Code that 
the same procedure for the establishment of guard- 
ianship or mental competency would be followed 
in those cases where the adjudication of incompe- 
tency had been made prior to the effective date 
of the Code and those wherein all proceedings were 
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;;ie;l;fbsequent to the effective date of the 

We answer this question In the affirmative. 

Your next question is as follows: 

'In other words, if the head of the State 
mental hospital should discharge after January 
1, 19% those persons who are now on furlough 
and who are receiving assistance through general 
guardianships, would the discharge of those per- 
sons have the effect of restoration of comre- 
tency or termination of 'mental Incompetency'?" 

We answer this question in the negative. 

Your next question is as follows: 

"If so, then upon what basis would or 
could the guardianship which has already been 
established and which, in our opinion, is a 
prerequisite to their receiving assistance 
likewise terminate?" 

Cur answer to the preceding question makes it unneces- 
sary for us to answer this question. 

Your next question is as follows: 

"If not, upon what basis would it be con- 
tinued if the individual is no longer consider- 
ed 'mentally incompetent'?" 

Any guardianship which was established under the law, 
outside of those contained in the Texas Mental Health Code, 
would continue under the provisions of the Probate Code pursuant 
to which it was established. 

Your final question is as follows: 

"Would the decision be the same in rela- 
tion to those whose 'mental incompetency' was 
adjudicated prior to the effective date of this 
Act as well as to those whose mental incompe- 
tency was adjudicated subsequent to the ef- 
fective date of this Act?" 

We answer this question in the affirmative. 



Honorable John H. Winters, page 10. (~-330) 

SUMMARY 

WCR:zt 

A patient on furlough, under the pro- 
visions of House Bill No. 6, Acts 55th Legis- 
lature, Regular Session, 1957, Cha ter 243, 
page 505 (Texas Mental Health Code P , remains 
under the control of the head of the hospital 
to which committed to such an extent that he 
can recall the patient to the State Hospital 
and that he may prescribe such treatment as 
will help or guide the patient toward his 
ultimate recovery from the mental condition 
with which he Is afflicted. Any declaration 
of incompetency or presumption of competency 
made pursuant to or arisin 

2 
out of the pro- 

visions of House Bill No. 
lature, Regular Session, 1957 

Acts 55th Legis- 
Chapter 243, page 

505 (Texas Mental-Health Code), has no effect 
whatsoever on any guardianship established 
under the provisions of the Texas Probate Code. 

Yours very truly, 

WILL WILSON 

nd C. Rivers, Jr. 
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