
ORNEY <;ENEKAI, 

TEXAS 

Honorable Robert S. Calvert 
Comptroller of Public Accounts 
Austin, Texas 

Opinion No. WW-383 

Re: Transfer of surplus property between agen- 
cies of the State pursuant to the provi- 
sions of Article 666, Revised Civil Statutes 
of Texas, 1925, as amended by Senate Bill 
190, Acts of 55th Legislature, Regular Ses- 
sion, 1957, chapter 414, page 1247. 

Dear Mr. Calvert: 

You have requested our opinion on the following 
tion: 

ques- 

"1. You are respectfully requested to advise 
this office if State Agencies covered by the above 
Section No. 4. (a) [of Article 666, Revised Civil 
Statutes of Texas, 1925 as amended by Senate Bill 
190, Acts of 55th Legislature, Regular Session, 
1957, chapter 414, page 12471 may transfer surplus 
properties to each other without re-imbursement be- 
ing made to the transferor," (brackets ours), 

Subdivision (a) of Section 4 of Art:icle 666, Revised 
Civil Statutes of Texas, 1925, as amended by the Salvage and Sur- 
plus Act of 1957, provides: 

"All state agencies which determine that they 
have surplus property shall inform the Board of the 
kind, number, location, condition, and original cost 
or value and date of acquisition of the property, 
The Board may inform other state agencies of the ex- 
istence, kind, number, location and condition of any 
surplus property. Any state agency when so informed 
may negotiate directly with the other agencies for 
an inter-agency transfer of the property but shall 
inform the Board of its interest in order that the 
property will not be sold or disposed of before a 
transfer may be made. If a transfer of surplus prop- 
erty is made the agencies taking part in the transfer 
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shall mutually agree on the value of the transferred 
property and shall report the value to the Comptrol- 
ler. The Comptroller shall credit and debit their 
respective appropriations and adjust the state inven- 
tory records to show the transfer if inventoried 
property is transferred, Transfers of surplus prop- 
erty shall be reported to the Board but the consent 
of the Board shall not be required for any transfer. 
After surplus property is reported to the Board it 
shall not be sold by the reporting agency unless writ- 
ten authority to sell is given by the Board," 

Under the 1957 amendment to Article 666, state agencies 
governed by the provisions of Section 4 are authorized to trans- 
fer property between such agencies, The Legislature has not di- 
rected that any particular sum of money shall be credited or 
debited to the respective appropriations. On the contrary, the 
Legislature has required that the transferor be reimbursed only 
in the amount that the transferor and the transferee have mutu- 
ally agreed upon and no minimum value is placed on any property. 

Therefore, you are advised that where the agencies tak- 
ing part in the transfer mutually agree that the property has no 
value for the purpose of debit and credit of appropriations, 
transfer of surplus property may be made without any reimburse- 
ment being made to the transferor. 

SmMflRY 

Pursuant to the provisions of subdivision (a) 
of Section 4 of Article 666 Revised Civil Statutes 
of Texas 1925 as amended gy Senate Bill 190, Acts 
of 55th fiegisliture 
414, page 1247, 

Regular Session, 1957, Chapter 
State agencies may transfer surplus 

properties to each other without reimbursement being 
made to the transferor, provided such agencies mu- 
tually agree that the transferred property has no 
value for the purpose of debit and credit of appro- 
priations. 

Yours very truly, 

WILL WILSON 
Attorney General of Texas 

JR:wam:pf:wb Assistant 
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