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laws relnsuri~ng fire in- 
surance policies issued 
by companies which are 
not subject to such rat- 
ing laws. 

Dear Sir: 

Your amended request for an opinion given. in lieu 
of your letter of May 5, 1958, is as follows: 

"Most companies writing fire and casualty.insurance 
in Texas are subject to the provisions of Sub-chapter C 
of,Chapter 5 of the Texas Insurance Code which author- 
izes the State Board of Insurance to fix and pr.omulgate 
fires insurance rates. However, reciprocals, Lloyd8 and 
county mutual insurance companies need'not conform to 
th,e fire Insurance rates promulgated by the Board. It 
has come to the attention of the Board that a number of 
stock and mutual insurance companies which are subject 
to the rating laws are reinsuring 100% of the fire in- 
surance coverages written by companies which are not sub- 
ject to these rating laws. Polici~es of fIre insurance 
purportedly are Issued by a Lloyds or reciprocal or 
cpuatg mutual (which will hereinafter be referred to as 
exempt ,companies) at rates fixed! by such exempt company+ . 
without respect to the rates promulgated by tie Board. 
At the inception the coverage Is reinsured 100% by the 
stock or mutual company which could not otherwise issue 
policiesat the rates used in the issuance of such 
policies. 

"We respectfully request your opinion on certain 
questions pertaining to the following facts: 

"An exempt company has entered into a reinsurance 
contract with,a non-exempt company. Such agreement Is 
in substance that the exempt company has agreed to cede 
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to the non-exempt company all the ~premiums written by 
thee exempt company on certain fire insurance coverages 
and in turn the non-exempt company has agreed to rein- 
sure 100% of the liability of the exempt company. The 
only return to the exempt company is a small ced,ing 
commission. The non-exempt or reinsuring company has 
agreed to bear all of the expenses of servicing the bus- 
iness, paying the agent's commissions and has even been 
de~legated the authority to appoint agents to act for the 
exempt,company in connection with the sale of the par- 
ticular insurance in question. The non-exempt company 
assumes full responsibility to investigate, settle and 
defend all claims arising under the policy. The pur- 
pose of this arrangement is to permit the non-exempt 
company to obtain the business at rates lower than that 
which they are permitted to write under the applicable 
rates promulgated by the State Board of Insurance. It 
IS standard procedure for the policy of the exempt 
company to have on its face or by endorsement language 
to the effect that the obligations under the policy are 
reinsured 100s by the non-exempt company. As a matter 
of practice the insured In settlement of,ang loss deals 
direotly with the non-exempt reinsuring company. In 
many Instances the policyholders are unwilling to ac- 
.cept the insurance of the exemptcompany until they have 
been furnished absolute evidence that the policy will 
be reinsur~ed 100% by the pon-exempt company. 

"With.respect. to the above,outline fact situation 
we, ask .the following questions: 

/. 

'j!(l)' Must the rate of premium charged the policy- 
holder conform to the standard premium pro- 
mulgated by the State Board of Insurance for 
the particular risk covered under the provi- 
sions of Sub-chapter C of Chapter 5 of the 

' Texas Insurance Code of 1951 as amended? 

"(2) Id?the non-exempt.'reinsuring' company re- 
quired to pay the gross premium.recelpts 
tax led& by Article .7064, R-S,, 1925'" 

The ,speclfic statutory authority for fixing of rates 
of :fire~ insurance premiums is contained in Article 5.26 of 

" I, 'the.Texas Insurance Code as amended, Acts 1957, 55th Leg., 
p., 1.443;: C'h. 497 p Section (h) speCifically exempts from the 
operation of.Aptlcle 5.26 "County Mutual Insurance Companies 
operating under Chapter 17 of this Code; Underwriters at a 

: &loyd's operating under Chapter, 18, of this Code; Reciprocals 
and inter-insurance exchanges operating under Chapter 19 of 
'this Codes". 'Sub-chapter C of Chapter 5 of the'Texas Insurance 



Hon. William A. Harrison, page 3 W-533) 

Code generally governs the power of the State Board of+ In- 
surance to promulgate end fix rates of fire insurance pre- 
mlums charged on polrcles of fire fnsurence and allied lines 
~issued in the State of Texas. 

Article 5.26 as emended In 1957 requires the State 
Board of Insurance to promulgate maximum rates of insurance 
ror fire risks. Insurance companies subject to the law must 
charge the rate8 fixed by the Board unless permission Is 
granted by the Board to deviate. 

Initially, it 'is our opinion that the Legislature 
did not intend .for 'the State Board ,of Insurance to promulgate 
maximum rates for 'relnsurance" premiums. 

'Relnsurence" is a contract whereby one for a con- 
sideration agrees to ,indemnlfg another, either In whole or 
In pert, against loss or liability, the risk of which the 
latter he8 assumed under a separate and distinct contract 
a8 Insurer of a third party. 8 Couch Cyclopedia of Insur- 
ance Law,. p. 7389, Sec. 2256; 24-D Tex. Jur. 980, Sec. 484. 

Of course,, reinsurance is a form of Insurance. How- 
ever, we believe the Legislature Fn Sub-chapter C of Chapter 
5 of the.Texas Insurance Code has recognized e distinction 
between "InsUrlng" and %einsuring". In Article 5.41, Texas 
Ins'urance Code, it .is .provided: 

: '"No,'company shall engage or participate. In the 
insuring or reinsuring of.eny property inthis State 
against loss or damage by fire ~except In compliance 
with the terms end provisions of this law; nor shall 
any. such'company knowingly write insurance at any 
les8errate thanthe rates herein provided for, . . .' 

The,firstcleuse expressly recognizes the distlnction 
between- !'j.n&rance" ena 'reinsurance' and then the next clause 
deacribea~wha,t l's prohibited, that is, the company Is prohl; 
bited from '!'knowingly writing insurance at .any lesser rate . 

.', . -.~See,also the first sentence of Article 5.42 indicat- 
ingthe Fntent of the Legislature to only regulate relations 

~,between a.c~ompanyand lts,pollcyholders rather then relations 
: .bat.~aen,:co,~pdnle.s.. Again; the following leW3UVM from 
.Artlclis 5.27,..'"..... (l)t.being Intended that every contract 
or policy of.:lnsUrenc,e against the hazar~d of fire shell be 
issuedin'eccordenee ,with the terms and provls,ions of this 
subchapter; . .; .,':.' is indicative of an intent to' exclude 
r.einsurance'. "In a true contract of relnsurance the,reinsur- 
ing company does not iSSUe a 'contract or,policy of lnsur- 
ence against the~hezard of fire". The reinsurance contract 
Insures 'the policy $SSUing company against 1oSS by reason 
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of having issued contracts or policies of insurance. 

Again, this conclusion is reinforced by the language 
of the emergency~clause of the original Act permitting the 
Board to set maximum rates of fire insurance. Section 31 of 
the Act, 1913, p. 195, is as follows: 

"The fact that there is now no sufficient law 
in this State prohibiting unjust discrimination In the 
collection of fire insurance rates as between citizens 
of the State; nor protecting citizens in securing rea- 
sonable rates, constitutes an emergency . . . . -' 

We are not unaware of previous Attorney General 
opinions rendered on the same OP similar questions. By 
opinion dated June 25, 1924 (Vol. 267, p. 267) the then At- 
torney General rendered an opinion to the State Fire Insur- 
ance Commission that properly licensed stock fire insurance 
companies which undertook to reinsure risks which were ln- 
8Ured by companies not subject to the rating law were obliged 
to observe the rates for such risks which had been estab- 
'lished by the Commission. A year later by opinion dated 
August 4, 1925 (Book 274, p. 901) the Attorney General ad- 
vised the Fire Insurance Commission that the writing of re- 
insurance was not covered by the fire rating law. There is 
no discussion in this opinion of.the previous opinion of 
June 25, 1924. Then by opinion dated September 29, 1930 
(Book 316, p. 903) the Attorney General advised the State 
Fire Insurance. Commissioner in effect that reinsurance was 
within the rating provisions of the statute. 

You have orally.advised me that in spite of these 
opinions It has been the consistent departmental interpreta- 
tion that reinsurance in general was not subject to the 
rates promulgated by the State Board of Insurance and the 
predecessor Board of Insurance Commissioners. We do not 
believe that the statutes in question are ambiguous, but 
rather that they clearly exclude from their terms reinsur- 
ante, and the two earlier opinions to the contrary are 
clearly in error. 

However, your lester suggests transactions which do 
,not fall within the usual purview of reinsurance and though 
we have held that reinsurance as such does not come within 
the provisions of the fire insurance rate laws, the law does 
not prevent an inquiry beyond the form of a transaction into 
its true substance. We hold that under the fact situation 
given that the transaction in question is not one of rein- 
surance insofar as the rating laws are concerned. We further 
hold in response to your first question that the so-called 
reinsuring company has issued a policy of direct insurance. .I 
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The premium charged the policy holder must conform to the 
.rates which the reinsuring company is permItted to use under 
'the provFslons of Sub-chapter C of Chapter 5 of the Insur- 
ance Code. 

What then 1s the primary testto determine whether 
or not a given transaction, regardless of the verbiage used, 
comes within the provisions of Sub-chapter C of Chapter 5? 
We believe that the statute applies when an Insurance company 
enters into a contract to directly Insure the hazards of 
fire and its allied lines. In support of this conclusion is 
the, language of Article 5.27 previously quoted stating the 
intent of the Legislature: 

"It being intended that every contract or policy 
of Insurance against the hazard of fire shall be is- 
sued in accordance with the terms and provislons of 
this sub-chapter." 

The prlmarg test then as to whether or not the so-called 
reinsurance described by your request must conform to the 
rating provisions of Chapter C is whether or not under the 
terms of such so-called relnsurance contract the original 
insured has the right to proceed against the so-called re- ?:~ 
insuring company if he should suffer a loss from the hazards 
of flre.&If the original policghold$r has a right to pro- ', 
ce,ed directly against the 'reinsurer there is.nothtng 
which distinguishes the obligation of'the so-called rein- 
surer from that which he would undertake should he Issue 
directly a pollcg on the risk in question---the "reinsurer" 
has contracted,to indemnify against then hazard of fire. 

'We do not intend to hold that every contract which 
gives the original policyholder a right to~proceedagalnst 
the so-called~ reinsurer must conform to the provisions of 
Sub-chapter ,C.. 

Itisnot unusual for the original insuring company 
and,the reinsuring company to arrange conventional reinsurance 

1 in.'such a manner that the relnsurer assumes direct responsl- 
bflities to thee polingholder. Here again we look to the 

b.. purpose;for wh%ch the Act was passed. As evidenced by the 
emergency clause the original fire Insurance rating law was 

.: enacted to prevent discrimination between policyholders. 
~' 'That purpose.is served when each policyholder similarly 

sltuated,obtalnFng direct coverage from a non-exempt insur- 
ance company is able to obtain such coverage at the same 
rate of premfum. A polLcgholder who has obtained his policies 
of Insurance direct from a non-exempt company Is not dis- 
criminated again& as between hImself and another who originally 
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obtains a policy from an exempt, company at a lower rate of 
premium and then later, Independent of the original negoti- 
'ations, the same non-exempt insurance company assumes all 
or part of the liabilltg of the exempt company on that par- 
ticular policy. The second policyholder in the purchase 
or acquisltlon of his policy obtained no advantage of price 
or premium to which~ he was not properly entitled. The lat- 
ter policyholder bargained for and acquired indemnity in the 
exempt company only. But where the'policgholder obtains a 
policy from an exempt company which at Its inception con- 
talns provisions which allow~him to proceed directly against 
the non-exempt company,, he has bargained for and obtained 
indemnity from the non-exempt company at a lesser rate than 
a policyhblder who obtains a d~irect policy from.the non- 
exempt company, thereby creating the discrimination Intend- 
ed to.be eliminated by the law. 

, 

We would point out that the determination whether 
the transaction constituted ','reinsurance" as opposed. to 
"direct insurance" Is largely a factual one dependent on 
assessment of the intent of the parties. That factual de-- 
t'ermination ls~prlmarilg your responsibility, 

Your second questlon is whether the reinsuring com- 
pany is required to'pay the gross $remium receipts tax levied 
by Article 7064. 

c Artkle 7064 exacts a tax on'the gross amount of 
'premiums ~received on. certainlines of insurance including 
fire Insurance. However,,expressly exempted ,from the pro- 
visions ~of Article 7064,are 'premiums received from other 
licensed companies for reinsuranc,e?. We are not here con-, 
cerned with the substantial qu~estion:of whether or not re- 
ciprocal exchanges come underthe.terms of Article 7064.. 
Article 7064 requires the fnsurance company subject thereto 
to report-to then Board'the;"gross amount of premiums' re- 
celved on property which is further defined:.,'~ 

II . . (t)he gross premium receipts :where"re- 
ferredto in thls.'law:shall be the total gross ~amount .a 
of ~premiums reaeived'onl each, and every kind of insur- 

,. ,ance OS risk written, exc,epQ premlums received from 
other licensed cdmpan~l&s for reksurance? :less, return 
premiums and dividends 'paIdpolicyholders; but there ,., ; shall be no deductlon for premfums paid for reinsurance." 

We. have held~under'the fact situationthat~ the obll- 
gation of the so-called reinsurfng company.was ln~ fact a di- 
re@t obllgationof.the reinsuring company rather than one of 
relnsurance. Thus,:we':be'li.eve, that the exemption in Article 
7064 "reinsurance~'?:',would,' not b.e,applicable.: sunder the fact 
situation and with the,,:above,con~lusfons, .the.so-called ceding 

': ., 
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company would be collecting the premium both for itself and 
for the so-called reinsuring company and in this sense the 
gross premium on the policy would have been received both 
for 'itself and for the so-called reinsuring company. As- 
suming that the ceding company was a type of company sub- 
ject to the tax under Article 7064, then both the assuming 
and ceding company would be jointly and severally liable for 
the premium tax under Article 7064. If theceding company 
be exempt under the terms of Article 7064 from such a premi- 
um tax, then only the so-called reinsuring company would 
be liable for the tax. 

We reached the above conclusion in view of the fact 
that under the circumstances given each of the two companies 
involved as,sumes 100% of the liab111ty provided in the policy. 
The Insured could elect to proceed either against the so- 
called ceding company or against the reinsuring company in- 
dependently or could proceed against’ them jointly in one 
swit q Thus, each of the companies has assumed a joint and 
sev~eral llabilltg under the terms of the contract. Hence, 
each would be jointly and severally liable for the taxes on 
the premium. 

SUMMARY 

Under fact situation given, where fire lnzur- 
ante polLcy of a company exempt from fire 
Insurance rating law is reinsured 100% by a 
company subject to this law: 

(1) The premium charged the pollcyholder 
must conform to the rates which the relnsur- 
lng company is permitted to use under the 
rating law. 

(2) And both companies are subject to the 
premium tax levied by Article 7064 unless 

: exempted. 

FBW:lm:wc Very truly yours, 
APPROVED: 
OPINIOR COMMITTEE: '. WILL WILSON 
Geo. P. Blackburn, ChaIrman Attorney General of Texas 
W.E. Allen 
Marietta McGregor Payne By s/Fred B. Werkenthin 
REVIEWED FOR THE ATTORNEY Fred B. Werkenthin 
GENERAL BY: Assistant 
W,. V. Geppert 


