
Honorable J. W. Edgar 
Commissioner of Education 
Texas Education Agency 
Austiu,,Texas 

March’24, 

C,pinion No. W-576 ., 

Re: May an independent 
school district le- 
gaily expend its 
local funds ~(Article 
2827) for the CO&S 
or charges incident 
to the televising of 
the meetings of its 
Board of Trustees. Dear Mr. Edgar: 

This office is iareceipt of your recent letter in whi&you have 
asked the above question. 

Article 2827, Vernon's Civil Statutes, enumerates several pur- 
poses for which school funds may be used, and concludes the list with the 
following phrase: 

** . . . and for other,'purposes necessary in the conduct of the 
public schools to be determined by the Board of Trustees . . ." 

This office, upon several occasions, has construed this phrase of 
Article 2827; however, the most acceptable and clear-cut construction is 
found in Attorney Genera l's Opinion IVo. O-1722, by James P. Hart, In which 
it was held: 

"It is true that Article 2827 prescribes that local school 
funds may be used .'for other purposes neoessary in the conduct of 
the public schools:to.be determined by the Board of Trustees.' 
Under this provision of We,law, it has been held that the Board 
of Trustees may, within certain limits, exercise a discretion asp 
to the purposes for which the public free school funds nay be ex- 
pended. Moseley V. City of Dallas, 17 S.W. (2d) 36 (Conmission 
of Appeals.) 

"We believe, however, that the school board is ltiited in the 
exercise of its discretion to 'purposes necessary in the conduct 
of the public schools', and that the purposes which are set out in 
your questions do not come within the statutory provisions. There 
is nothing to indicate that the existence of the state-wide 
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organization of school trustees or their meetings in state- 
wide conventions is necessary in the conduot of the public 
schools. As you state in your letter, there is no statutory 
authority for the creation of a state organization of local 
school board members, and there is no statutory requirement 
that they belong to such an organization. Whatever benefit 
might aocrue to the schools through the mambership of the 
school trustees in the state-wide organization or their at- 
tendance upon state-wide meetings, would be remote and in- 
direct. We are therefore of the opinion that the local school 
board cannot lawfully use school funds 00 pay the membership 
dues of the members of the local board in the ,state organi- 
zation, nor oan the local school board lawfully use school 
funds to pay the expenses of the local board member6 incident 
to and incurred by them in their attendance upon meetings 
of the state organization." 

The Board of Trustees should be ccmmended for their efforts 
in attempting to inform the public. of their activities, and should be 
urged to endeavor to accomplish this result by come lawful means, 
however, it is the opinion of this office that the expenditure of 
school funds to pay for the televising of meetings of the Board of 
Trustees is neither authoriaed nor permitted by Article 2827. 

Article 2827 does not give an independent 
school distriot the authority to uee school 
funds to pay for the cost of talevising the 
meetings of the Board of Trustees. 

Very truly youra, 

WIIL WILSON 

JE:rm:me 
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APPROVED: 

oPIIiIon COMMITPEE 
Gee. P. Blackbum, Chairman 

Jot Hodges, Jr. 
Grundy Willieme 
Grady H. Chandler 
Wallace Flnfrook 

REVIEWEDFOR !lEEA'l"NRNET - 
By W. V. Geppert 


