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Honorable Frank M. Jackson 
Executive Secretary 
Teacher Retirement System of Texae 
Austin, Texas 

Opinion No. WU-577 

Re: 

Dear Mr. Jackson: 

'Whether the,Teacher 
Retirement System, 
under the facts stated, 
ii authorized to make 
a refund of the accumu- 
lated deposits to a 
member. 

Your request ror an opinion realtes that a member 
of the Teacher Retirement System who was employed in a 
teaching position at the University of Texas, resigned 
his position on October 31, 1958. The member executed 
his application for a refund of accumulated deposits on 
November 7, and the payroll Division of the University 
submitted this application for refund together with their 
monthly report covering the member's final deposit on 
Deaember 2. The Teacher Retirement System wa8 advised 
on Deaember 2, that the member had been re-employed by 
the University In a teaching position with another de- 
partment. Upon reaeipt of this Information, the Retire- 
ment System declined to make a tiefund. The member 
contend8 that he became eatitled.to~a refund of his 
accumulated deposits upon executl.nu'his appl?.cation 
therefor and the fact that he returned to the .teaching 
profession prier to the refunding of his acaumuiated 
deposits is immaterial. Your request further recites 
that it has not been the policy of the Retirement System 
to make refund of accumulated deposits in such cases. 

Subsection 3(b) of Seation 3 of Article 2922-l 
reads In part as follows: 

"3. Termination of Membership.' 
Memberahip In the Retirement System 
shall cease and terminate if: 
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. . . 

"(b) The member, while absent from 
sern?~ne Wthdmwcl his aocumulated depo- 
ti~i;s; . . .'y (Rmphasls added.~) 

Subseation 1 of Section 8 of Artiole 2922-l reads 
as follows: 

“Sea. 8. Return of Aacumulated Contributions 
Upon Cessation of Membership. 

"1. Should a member cease to be a teacher 
or auxiliary employee, except by death or by 
retirement under the provisions of this Act, he 
shall, upon application in writing as presaribed 
by the State Board of Trustees, be paid in full 
the amount of the accumulated contributions stand- 
ing to the aredit of hie individual account in the 
Teacher Savings Fund, and his account shall there- 
upon be olosed and his membership (if not prevlous- 
lg ended) shall be terminated." (Emphasis added.) 

In view of the provisions of the foregoing statutes 
we do not believe that the member hart either ceased to be 
a teacher, Within the meaning of Section 8, or that he has 
withdrawn his aoaumulated deposits while absent from ser- 
vice, within the meaning of Section 3, quoted above. 

The law does not contemplate that a member who is 
only temporarily absentfrom the teaching profession may 
by reason thereof be entitled to a return of accumulated 
deposits. In fact, when the application for refund 
reached the Retirement System, stating that the member 
had permanently left the teaching profession, the member 
had been re-employed by another department of the Uni- 
versity. Hence, it cannot be said that the member at 
that time had either withdrawn his accumulated deposits 
while absent from servlde, or that he had ceased to be 
a teaaher within the meaning of the above quoted provi- 
sions of the Teacher Retirement Act, 

You are, therefore, advised that the Teacher Re- 
tirement System Is not authorized to make a refund of the 
member16 accumulated deposits under the faots stated. 
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SUMMARY 

The Teacher Retirement Syetem of 
Texas, under the facts, stated, 
is not authorized to make a re- 
fund of a member's acaumulated 
deposits. 

Yours very truly, 

WILL WILSON 
Attorney @enera of Texas 

-Leonard Passmore 
Assistant 
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