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Honorable Jimmy Morris Opinion No. WW-594 
County Attorney 
Navarro County Re: Whether the holder of an 
COrSiCana, TeXaB exemption certificate may 

vote upon making affidavit 
that the certificate has 
been lost, mislaid, or 

Dear Mr. Morris: left at home, 

You have requested an opinion on the following question: 

"May a person who is exempt by law from the pay- 
ment of a poll tax and who applied for and received 
an exemption certificate from the Tax Collector vote 
at an election by making his affidavit of the fact 
that he has lost, mislaid, or left at home his 
certificate?" 

In explanation of the question, we quote the following 
excerpt from your request: 

"Article 5.16 of the Election Code (the last two para- 
graphs thereof) states: 

"'Although entitled to an exemption certificate, 
no one shall vote who does not possess a current 
exemption certificate. 

"'In the event of loss of certificate of exemp- 
tion, the voter may secure a reissue under his old 
number by making affidavit of such loss before the 
County Tax Collector.' (Italics mine.) 

"Article 8.08 of the Election Code states I+ l * 
if the voter has lost, mislaid, or left at home his 
receipt or certificate, and shall present his affl- 
davit of that fact, * l *I then the person is allowed 
to vote. 
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"Some of our election judges have taken the 
position that Article 5.16 is the controlling stat- 
ute and that it is mandatory that once an exemption 
certificate is issued, the voter must possess'said 
certificate (or secure a reissue of his old number) 
before he Is allowed to vote" Other election judges 
have taken the position that Article 8.08 is the 
con,trolling statute when an exemption certificate 
is lost, mislaid, or left at home." 

You then state that in your opinion Article 8.08 is the 
controlling statute. We agree with this conclusion. We do not 
interpret Article 5.16 as being in conflict with Article 8.08. 
There is no apparent reason why the law should permit voters sub- 
ject to payment of the poll tax to make an affidavit of loss of 
the poll tax receipt without allowing the same privilege to the 
holders of exemption certificates, and it Is our opinion that the 
law does 

Vernon's 
pose and 
Prior to 

not make a distinction between these two classes of voters. 

A review of the legislative history of Article 5.16 of 
Election Code will be helpful in understanding the pur- 
intended meaning of the two paragraphs quoted above. 
1930, all exemption certificates had to be obtained 

annually. By an amendment in that year to Article 29bo, Revised 
Civil Statutes of 1925 (Chapter 26, Acts of the 41st Legislature, 
5th Called Session), provision was made for issuance of "perma- 
nent" exemption certificates to certain exempt voters, including 
those over 60 years of age. The permanent certificate continued 
in force so long as the holder continued to reside in the pre- 
cinct in which he resided at the time of issuance. Among other 
changes in language, the following provision was added by the 
1930 amendment: 

"In the event of loss of certificate of exemp- 
tion the voter may secure a reissue under his old 
number, by making affidavit of such loss before the 
County Tax Collector." 

While this provision was not limited to permanent certificates, 
it seems likely that the principal motivation for putting it 
into the law was to permit permanent certificate holders to 
obtain a reissued certificate and thereby eliminate the neces- 
sity for their having to make an affidavit of loss every time 
they voted. The language of the provision was permissive ("the 
voter w secure a reissue"), and there was no prohibition 
against voting upon making an affidavit of loss as~provided fin 
Articles 3004 and 3005, R.C.S. (now Articles 8.07 and 8.08 of 
Vernon's Election Code) if the voter failed to secure a reissue 
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In 1945 the Legislature amended Article 2968 to delete 
provisions for issuance of permanent certificates and to provide 
that "all certificates of exemution shall be renewed or TeiBSUed 
annually." Chapter 333, Acts of the 49th Legislature, In 1948 
the Texas Supreme Court held in the case of Thomas v. Groebl, 
147 Tex. 70, 212 S.W.2d 625, that the provision in the 1945 amend- 
ment stating that all certificates of exemption shall be-renewed 
or reissued annually was directory and not mandatory, and that 
holders of permanent exemption certificates obtained prior to the 
1945 amendment, or of certificates obtained after 1945 for a year 
prior to the year in which they offered to vote, could still vote 
on those certificates. 

When the Election Code was adopted in 1951, Article 
2968 was carried into the Code as Section 48 (Article 5.16, Ver- 
non's Election Code) In substantially the same form as the 1945 
amendment, but with two significant changes so far as this opin- 
ion is concerned. A sentence was added, stating that the certif- 
icate "shall entitle such voter to vote at any election held 
between the date of Its Issuance and a period of one year from 
the 31st day of January following its issuance"; and the follow- 
ing sentence was substituted for the provision that certificates 
should be renewed or reissued annually: 

"Although entitled to an exemption certificate, 
no one shall vote who does not possess a current 
exemption certificate.U 

The evident purpose of these changes was to overcome the holding 
in Thomas v. Groebl by removing the provision which had been held 
to be directory only and by adding provisions expressly stating 
the effective perlod of the certificate and prohibiting voting 
unless the voter possessed a current certificate. See Historical 
Comment under Article 5.16 of Vernon's Annotated Texas Election 
Code. The purpose of these provisions was to make it plain that 
a new certificate had to be obtained each year. We are of the 
opinion that the word "possess" was intended to mean no more than 
that the voter must have secured a current certificate, and that 
the Legislature did not intend to deprive a voter who had secured 
a current certificate of the right to vote upon making an affi- 
davit that it had been lost, mislaid, or left at home. 

In addition to Article 8.08, other provisions of the 
Election Code permitting certificate holders as well as poll tax 
receipt holders to make an affidavit of loss are found in Article 
5.05, Subdivision 2 (absentee voting),.Artlcle 5.15 (removal to 
another county or election precinct), and Article 8.07 (presenta- 
tion of receipt or'certificate at polling place). All of these 
sections were amended in some manner when the Election Code was 
adopted, and obviously came under the scrutiny of the Bame Legis- 
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lature which added the provision to Article 5.16 concerning pos- 
session of a current exemption certificate. It would have been 
a simple matter for the Legislature to have deleted provisions 
permitting affidavits of loss of exemption certificates if it had 
intended any such effect by the provision in Article 5*16. 

SUMMARY 

A voter who is exempt from the payment of a 
poll tax and who has obtained a current exemption 
certificate from the tax collector may vote at an 
election by making affidavit of the fact that the 
certificate has been lost, mislaid, or left at 
home. 

Yours very truly, 

WILL WILSON 
At,torney General of Texas 
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