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%-HE ,aTJ?ORNEY GENERAL 

OF EXAS 

April 20, 1959 

Hon. R. H. Cory, Chairman 
State Affairs Committee 

Opinion No. WW-599 

House of Representatives 
The State of Texas 
Austin, Texas 

Re: 

Dear Mr. Gory: 

We quote from your opinion request 

Constitutionality of 
House Bill 102, 56th 
Leg., The Texas Area 
Planning Act. 

as follows: 

"As chairman of the State Affairs Committee of 
the House of Representatives, and in accordance 
with a motion of such committee duly made and 
passed on Monday evening, March 2nd, I am send- 
ing to your office House Bill 102 by Eckhardt, 
with a request that you favor us with an opinion 
as to the constitutionality of such bill. The 
motion passed in the committee authorized this 
action and in particular called your attention 
to the tax features and the voting features with 
respect to the different number of votes needed 
in incorporated and unincorporated areas." 

As we interpret your request, we are called upon to 
give our opinion as to the constitutionality of the follow- 
ing features of House Bill 102: (1) authorization of the 
creation of Joint Planning Areas and the establishment of 
Area Planning Commissions; (2) Voting requirements for 
elections to establish Joint Planning Areas; and (3) author- 
ization of an ad valorem tax levy within a Joint Planning 
Areas. 

ESTABLISHMENT OF AREA PLANNING COMMISSION 

The legislative department may exercise all legislative 
power not expressly or by implication withheld bye the State 
Constitution or the Constitution of the United States; if 
there is anv doubt as to the validity of a law the action of 
the Legislature should be upheld. Brown v. City of Galveston, 
' Tex. 1, 75 S.W. 488 (1903). Nothingin the Constitution 

of the State of Texas nor in the Constitution of the United 
States prohibits the Legislature from authorizing the creation 
of Joint Planning Areas and the establishment of Area Planning 
Commissions. 
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VOTING REQUIREMENTS 

Section 3 of House Bill 102, provides that before a Joint 
Planning Area may be established, the question must be sub- 
mitted to the property tax paying voters within the county or 
counties affected. 

Article VI, Section 2, of the Texas Constitution pre- 
scribes the general voting requirements of electors, Under 
this Article any person shall be deemed a qualified elector 
who (1) shall have attained the age of twenty-one years; (2) 
is a citizen of the United States; (3) shall have resided in 
Texas one year next preceeding an election; and (4) have re- 
sided within the district or county in which he offers to vote 
six months immediately preceeding the time of holding the elec- 
tion. Article VI, Section 3a, provides that when an election 
is held by any county, or any number of counties, or any 
political subdivision of the State, or any political subdivi- 
sion of the county, or any other defined district within the 
State, for the purpose of issuing bonds or otherwise lending 
credit or expending money or assuming any debt, only qualified 
electors who own taxable property in the State, county, polit- 
ical subdivision, district, city, town or village where such 
election is held, and who shall have duly rendered the same 
for taxation, shall be permitted to vote. An election to es- 
tablish a Joint Planning Area does not involve issuance of 
bonds, lending of credit, expending of money, or the assumotion - 

Carlton Independent School District,-295 
"s'Wde~"d*408Se7T~ 195b); and O'Brien v. Snelson, 82 S.W. 
2d 679 (Tex.Civ.App. 1935). The Legislature is without power 
to restrict or extend the constitutional qualifications of 
legal voters. Texas Power and Light Co. v. Brownwood Public 
Service Co., 111 S W 2d 1223 (T 
Ramsay v. Wilhelm,' 

Cl A 1937 erroFr?); 
52 S.W. 2d 75~XiTe~:C!~:App. i932, error 

rer.); se als Attorney General's Opinion No. ~-16 There- 
fore, to Ehe eztent Section 3 of H. B. 102 prescribes voting 
qualifications in addition to the requirements of Article Vi, 
Section 2, it is unconstitutional. 

VALIDITY OF TAX LEYY WITHIN JOINT PLANNING AREA 

Subsections (2) and (3) of Section 8 of H. B. 102 provide 
as follows: 

"(2) In the event that the Area Planning Commission 
shall deem it in the interests of the Area, it may 
recommend that funds be raised from ad valorem tax 
levies to meet the financial requirements for financ- 
ing the Area Planning Commission and its activities. 
In such event it shall submit to the property~ tax 
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paying voters within every county encompassed or 
partly encompassed within the Area the question 
of whether the said commission and its program be 
supported by a levy fixed by the commission not 
exceeding five cents ($.05) on each one hundred 
dollars ($100.00) of assessed valuation of all tax- 
able property in the area, or such maximum may be 
a smaller figure if the commission shall deem such 
advisable. 

"(3) In the event that said tax paying voters of 
the county or counties affected approve the said 
levy, then, after adoption of the budget by the 
commission each year, and not later than July 1, 
the commission may put into effect the following 
procedure, and only in such event shall the said 
levy of ad valorem taxes be applicable: 

"(a) The secretary of the commission shall cer- 
tify to the Commission's court of each county within 
the Joint Planning Area, the counties share of such 
tax, which shall be an amount bearing the same pro- 
portion to the total levy, fixed by the commission 
as the assessed valuation of the county bears to the 
assessed valuation of the Joint Planning Area. 

"(b) The maximum amount of any levy made for the 
purposes of this Act shall not exceed five cents 
($.05) on each one hundred dollars ($100.00) of 
assessed valuation of all taxable property~, or any 
lesser maximum figure which the commission may have 
submitted for voter approval. 

"(c) The Commissioner's court of each county in 
a Joint Planning Area shall add the amount of any 
levy made by the commission to other tax levies of 
the county for collection by the county tax assessor 
and collector and shall fix the tax rate necessary 
therefor. 

"(d) The maximum amount of any levy made for the 

7 
urposes of this Act shall not exceed five cents 
8.05) on each one hundred dollars ($100.00) of 

assessed valuation of all taxable property, or any 
lesser maximum figure which the commission may have 
submitted for voter approval. 

"(e) When collected, the county shall make settle- 
ment of such taxes with the commission in the same 
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manner as other taxes are distributed to political 
subdivisions. 

"(f) The levy authorized herein shall be in 
addition to any other county taxes authorized by 
law." 

The foregoing provisions authorize an Area Planning Commis- 
sion, after approval by the property tax paying voters, to 
make an ad valorem tax levy. 

The Texas Constitution of 1876 recognized only three 
entities which could collect taxes and expend public money: 
State, counties, cities and towns. See interpretive commen- 
tary under Article XVI, Section 59, of Texas Annotated Con- 
stitution. The Constitution has now extended the power of 
taxation to school districts (Article VII, Sections 3, 3a), 
fire prevention districts (Article III, Section 48-d), con- 
servation and reclamation districts (Article XVI, Section 
59) and districts falling within the purview of Article III, 
Section 52. The Legislature is not authorized to grant the 
power of taxation to a research and advisory body such as an 
Area Planning Commission. In this regard see the case of 
Bexar--Medina--Atascosa Counties Water Improvement District 
Ember 1 v. State, 21 S W 2d 747, (Tex.Civ.App. lgresr -- 
ref.).more hoid'that H. B. 102 is inoperative in 
so far as it authorizes a tax levy by an Area Planning 
Commission. 

Although we believe the foregoing to be the correct 
construction of the above quoted provisions, another con- 
struction is possible, I.e. that the county concerned is 
directed to levy an ad valorem tax not to exceed five cents 
($.05) per one hundred dollar ($100) valuation pursuant to 
the recommendation of an Area Planning Commission and after 
approval by the property tax paying voters in such county. 
Such a levy would'be within a county's power to tax for 
general administrative purposes and would be valid provided 
it did not exceed the maximum tax rate prescribed in Arti- 
cle VIII, Section 9, of the Texas Constitution. However, 
Subsection (3)(f) of Section 8 of H. B. 102 states that the 
levy authorized shall be in addition to any other county 
taxes authorized by law; therefore, even under this con- 
struction, a Constitutional amendment would be required in 
order to authorize the assessment and collection of the tax. 
See Attorney General's Opinion No. 0-5842. 
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SUMMARY 

The Legislature may establish a Joint 
Planning Area Commission for the purposes 
enumerated in House Bill 102. The voting 
requirements for establishing a Joint Plan- 
ning Area are void to the estent that addi- 
tional qualifications are imposed on legal 
voters in excess to Article VI, Section 2, 
of the Texas Constitution. The Legisla- 
ture cannot delegate to the Joint Area 
Planning Commission the power to levy a tax 
unless specifically authorized to do so by 
the Constitution; the Legislature cannot 
direct a tax levy bye a county in excess to 
the maximum tax allowable of such county 
under the Texas Constitution. 

WILL WILSON 
Attorney General 

mm 
Assistant 

JNP:bct 

APPROVED: 

OPINION COMMITTEE: 
Geo. P. Blackburn, Chairman 

C. K. Richards 
John Reeves 
Fred Werkenthin 

REVIEWED FOR THE ATTORNEY GENERAL 

By: W. V. Geppert 


