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Re: Questions relating to payment
"~ by the State to cowrt reporters

for statements of fact in oivil
Dear Mr. Blackwell: : suits.

We have your letter of July 13, 1959, and your supplemental
letter of August 5, 1959, in vwhich you request our opinion on three questions

relating to the payment by the State to cowrt reporters for statements of
fact in civil suita,

Tour firat questlon is as follows:

¥]. Under Art. 2324, V.C.S., what form of certi- <
Tication ia neceassary for a cowrt reporter to get =
atatement of charges for the preparation of a transcript
of the evidence in a ¢ivil suit pald by warrant issued
by the Comptroller of Public Accounts?’

Articls 2324, Vernon's Civil Statutes, prescriding the compen-
satlon of court reporters for the preparation of transcripts of evidence
reads in part as follows:

. 9 e

"When any party to any suit reported by any such
reporter shall desire a transcript of the evidence in said
sult, sald party may apply for same and the reporter shall
make up such transcript and shall recelve as campensation
therefor the sum of not more than thirty centa per one
hundred words for the original thereof. In the event sald
transcript should be ordered and made in narrative form,




£p s 0
SE1H

Honorable Thomas D. Blackwell, page 2 (WW-692)

then auch reporter shall make up same in duplicate

In narrative form, and shall recelve as campensation
therefor the sum of twenty centa per hundred words for
the original; provided, however, that no charge shell
be made for the duplicate copy, and provided further,
that in case any reporter chargea more than the fees
herein allowed he shall be liable to the person paying

the same a aum equal to four times the excess so paid.”
(Emphasis ours.) '

We belleve that the foregolng provision specifically authorizes
the following:

1. When a transcript is ordered and prepared 1ln
narrative form, the reporter 1s requlred to prepare
same in duplicate and is prohibited from making an
additional charge for the duplicate. The authorized
charge for both the original and the duplicate 18

*the sun of twenty cents per hundred words” in the
original,

. 2. There 18 nc requlirement that the reporter
prepare a duplicate 1f the transoript 1s ordered and
prepared other than in narrative form. If the re-
porter ls requested to make coplea, there is no pro-
hibition agalnet his charging for those so made.

There 18 no provision as +o how much he may charge for
coples,

3. If the transcript is prepared in other than
narrative form, the authorized charge is “not more
than thirty cents per one hundred words for the original
thereof”. Here the charge is not prescribed in absolute
terms but 1ls preésented as a maximum.

The reporter must take precantions to insure that his claims for
payment are accurate and in compliance with the statute. The Comptroller
may prescribe the forms to be used In presenting the claims and may require
such information as may be necessary for him to andit and process the claim,
as provided by Senate Bill 308, Acte 56th Legislature, Regular Seasion, 1959.
Should the Comptroller purport to require a reporter to certify to matters
other than as required by Article 2324, Vernon's Civil Statutes, he would
be imposing an additional burden on the reporters and the agency or depart-
ment requesting the transcript. We find no authorization for the Camptroller

to alter or vary the statutory requirements, nor to prescribe requirements in
excess of those provided by statute.
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Therefore, when such a transcript is ordered and prepared in
other than narrative form, the reporter preparing same complies with the
gtatute if he certifies thet the transcript is in "other than narrative form"
and certifies that the emount charged is *not over the rate of thirty cents
per one hundred words for the original thereof." We find no statutory
authority for the Comptroller to require the actual word count of the transcript
on the statement of charges or to reguire that the reporter affirmatively
certify the tranascript is in “question and answer” form, If the transcript
15 ordered and prepared in narrative form, the reporter must certify that
the charges he makes aré "twenty cents per one hunired words for the original
thereof.”

When the court reporter submite his bill in compliance with the (‘
foregoing, it is the duty of the agency or department requesting the tramscript
to check accuracy as to charges made. It is within the sole discretion of that
agency or department to determine whether such transcript is necessary to
properly carry out their assigned dutlea. It is the function of the Comptrol-
ler to awdit the claim from a "bookkeeping” standpoint. This is not to dbe
construed so as to authorize the Comptroller to determine the wisdom,.neces-
sity or propriety of the expenditure nor to go behind the certification and
approval of the agency or department purchasing the transcript. See Attorney
General'’s Opinion V-1111' (1950). Assuming the absence of proof of an erroneous
certification and fwrther assuming moneys are avalladble for its payment, it is
the ministerial duty of the Comptroller to issue the warrant, and the Comptrol-
ler is not authorized to require the court reporter or anyone else to certify
to a word count of the transcript. ‘

In the event excess charges are made and pald, the State 1s fully
protected by the provisions of Article 232k wherein it -authorizes the collec-
tion from the reporter of four times the excess so pald. Furthermore, if
indicated, the Comptroller can refer the matter to the Grand Jury. See
Parker v. Bushey, 170 S.W. 1042 at 104k (Civ.App. 191%}.

Your second question 1s as followa:

*2. Is a court reporter authorized to include the cost
of binding, indexing, photostating of doccuments, postage,
and the preparation for filing in appellate couwrts of original
exhiblts 1n the atatement of charges for the preparation of a
transcript of evidence?"

There 1s no statutory authority for couwrt reporters to make
separata charges for the ltems mentioned In your question; however, the
Rules of Civil Procedure dlctate the form 1n which such transcripts are to
be made and what they are to contain. (Rules Civ. Proc., Rule 371 and
Rule 391).
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It should be pointed out, however, that the reporter 1s authorizeq
to base his charge on all the words in the origipal of the transcript (both
narrative and other “than narrative) which would include the caption, index,
testimony proper and documents made a part of the transcript.

Your third question is as follows:

*3. Does a State agency or department have authority to
purchase a carbon copy of a transcript of the evidence in any
case?”

In answering this question, we shall assume you are inquiring
about a carbon copy other than the duplicate of a statement of facts if in
narrative form. Of course, this questlon tuwrnas on the authority of the
agoncy or department to purchase the copy and not on the authority of the
reporter to make or sell the copy. If the purchaser has monles avallable for
such purpose, it 1a a matter entlrely within the dlscretion of that agency
or department as to whether the copy 1s necessary to carry out their duties.

The Comptroller does not have the authority to determine the
wisdom or necessity of such purchase except when he 1s making the purchase.
Therefore, you are advised that whenever an agency of the State orders a
carbon copy of a transcript and has approved the voucher, it is the mini-
sterial duty of the Comptroller to 1ssue the warrant.

STMMARY

Article 2324, Vernon'’s Civil Statutes, authorizes
a charge of not more than thirty cents per one
hvndred words in the original of a statement of
facts prepared in other than narrative form and
the sum of twenty cents per one hundred words if
in narrative form; the reporter need not certify
to a word count.

There 1s no authority for a court reporter to
charge the State for binding, indexing, postags,
etc., in connectlon with preparation of a statement
of facts,

The State may purchase carbon coples of statements
of fact i1f the particular agency purchasing has the
authority and the money avallable for such purchase.

Yours very truly,

WILL WILSON
Attorney General of Texas
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Tom I. McFarling

TIM:mgimfgime Asslatant
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APPROVED:

OPINIOK COMMITTEE
Geo. P. Blackburn, Chalrman

John Reeves

L..P. Lollar

Riley Eugene Fletcher
Ralph Rash

REVIEWED FOR THE ATTORNEY GENERAL
By: W. V. Geppert
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