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Honorable George M. Hilliard 
Board of Vocational Nurse Examiners 
904 Lavaca Street 
Austin 1, Texas 

Opinion No. W-697 

Re: Whether a Licensed Voca- 
tional Nurse, as defined 
by Article 4528c, Vernon's 
Civil Statutes, is equiva- 
lent to a Licensed Practl- 
cal Nurse: whether one 
Registered Nurse may be in 
charge of nursing at two 
or more hospitals afflllat- 
ing In one vocational nurs- 
ing school; and related 

Dear Dr. Hilllard: questions. 

Your request for an opinion from this office con- 
cerns two questions. Each will be dealt with separately. 
Your first question Is as follows: 

"Is a Licensed Vocational Nurse, as de- 
fined by the subject statute, (Art. 4528c, 
VRCS), equivalent to Licensed Practical Nurse, 
as the latter term is defined and regulated by 
statute In other states, or are there In Texas 
an indefinite number of classifications of 
persons who may practice trie nursing arts for 
hire without qualifying as professional Registered 
Nurses or as Tubercular Nurses, only one of which 
classifications, Licensed Vocational Nurse, Is 
regulated by statute?" 

The laws of the State of Texas provide for the 
establishment and set out the qualificatfons for the follow- 
ing types of nurses. First, a Registered Nurse, who Is under 
the control and supervision of the Board of Nurse Examiners of 
the State of Texas. Second, there are Tuberculosis Nurses, 
who are under the control and supervision of a Board of 
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Tuberculosis Nurses Examiners. A third group is called 
Licensed Vocational Nurses, and their status has been pro- 
vided for under Cha ter 118, Acts of the 52nd Legislature, lg.51 
(Art. 4528c, R.C.S. '5. 

Article 4528, Revised Civil Statutes, provides as 
follows: 

"This law shall not be construed to apply 
to the gratutious nursing of the sick by friends, 
nor any person nursing the sick for hire who does 
not in any way assume or profess to practice as a 
graduate certified registered nurse.” (Emphasis 
ours). 

.Section 3 of Article 4528c, Revised Civil Statutes, 
provides as follows: 

"The provisions of this Act shall not apply 
to gratutious nursing of the sick by friends or 
members of the family; nor shall the provisions 
of this Act apply to persons licensed by the Board 
of Nurse Examiners; nor shall the provisions of 
this Act apply to those persons who have graduated 
or may hereinafter graduate from the State Tuber- 
culosis Sanatorium School of Nurses, so long as 
such persons nurse only tubercular patients; nor 
to persons employed by hospitals as maids, porters 
or orderlies; nor shail the provisions of this Act 
apply to persons who do not hold themselves out to 
the public as being Licensed Vocational Nurses or 
using the abbreviation L. V. N." (Emphasis ours). 

From these two sections above quoted, it is seen 
that we have then a fourth classification of nurses, they being 
the ones that do not fall under ,the category of a Registered 
Nurse, a Graduate Tuberculosis Nurse or a Licensed Vocational 
Nurse. But, nurses of the fourth classification can neither 
use the title of Registered Nurse, Graduate Tuberculosis Nurse 
or Licensed Vocational Nurse, nor hold themselves out at any 
time to be in any of the first three categories. 

Your letter also concerns the interpretation of 
Section 7 of Article 4528c, in regard to the intention of the 
Legislature in granting reciprocity to applicants coming into 
this State. Said Section reads as follows: 

"Any applicant of good character who holds a 
license as an Attendant Nurse, Nursing Attendant, 
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Nurse Aid, Nursing Aid, Practical Nurse, Techni- 
cal Nurse, Nurse Technician, Vocational Nurse or 
any similar title used for a non-professional nurse 
unqualified for licensure as a Registered Nurse 
from another state whose requirements are equal to 
those of Texas, and whose individual qualifications 
shall be equivalent to those required by this law, 
may be granted a license to practice non-professional 
nursing as a Licensed Vocational Nurse in this State 
without examination provided a fee of Ten Dollars 
($10) is paid to the Board by such applicant." 

It is our opinion that the Legislature Intended by 
Section 7 of this Act to provide any applicant outside the 
State of Texas who holds a license below that of a Registered 
Nurse and who has completed a course of study and has complied 
with the general qualifications similar to those, provided for 
by the Texas law to be given reciprocity without an examination 
regardless of the licensed name used by such applicant. 

Your second question is as follows: 

"Under Section 12a of our law, may the same 
'Registered Nurse' be in charge of nursing at 
two or more hospitals affiliating in one voca- 
tional nursing school?" 

Section 12a of Article 4528~ reads as follows: 

"Any general hospital in regular use for 
patients which has a registered nurse in charge 
of nursing, and whose staff consists of one or 
more licensed physicians licensed by the State 
Board of Medical Examiners, may qualify as an ac- 
credited hospital for Vocational Nurse Training, 
provided it can and will meet requirements of the 
Board for the training of Vocational Nurses." 

The above statute requires that a hospital which 
seeks to come under the provisions of this Act by qualifying 
as an accredited hospital for Vocational Nurse Training have 
a Registered Nurse in charge of nursing. 

It is therefore our opinion that under Section 12a 
of Article 4528c, it is possible that a Registered Nurse may 
be in charge of nursing at two or more hospitals affiliating 
in one vocational nursing school. 
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SUMMARY 

A Licensed Vocational Nurse Is equivalent 
to a Licensed Practical Nurse, as the term 
is defined and regulated by statute in other 
states, where the statutes of other states 
set out the same general qualifications that 
the statutes of Texas set out and reciprocity 
will be given by Texas to an applicant who 
holds a license from a state having these same 
general qualifications without examination re- 
gardless of the licensed name used by,such appli- 
cant. 

Under Section 12a of Article 4528c, the same 
Registered Nurse may be In charge of nursing 
at two or more hospitals affiliating in one 
vocational nursing school. 

Yours very truly, 

WILL WILSON 
Attorney General of Texas 

- ieon F. Pesek 
Assistant 
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