
Mrs. Marie Hudson 
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Opinion No. ~~-726 

Re: Whether a Fire Department 
joining the State Fire- 
men's Pension System must 
have 100% participation 
and If an age limit can 
be set for individual 
firemen to participate 

Dear Mrs. Hudson: in the Pension Program. 

You have requested an opinion as to whether a Fire 
Department joining the State Firemen's Pension and Retire- 
ment Program is required to have all firemen participate 
in the program. 

House Bill 358, Acts of the 45th Legislature, Regular 
Session, 1937, Chapter 125, page 229, codified as Section 10, 
Article 6243e of Vernon's Civil Statutes, allowed the individ- 
ual fireman to make his choice as to his participation in the 
Pension and Retirement Program. 

"Sec. 10. Withln sixty (60) days 
after this Act takes effect each fully 
paid fireman and each part paid fireman 
whose salary or compensation is Fifty 
Dollars ($50) or more per month and each 
part paid,fireman whose salary or compen- 
sation is less than Fifty Dollars ($50) 
per month and each active voluntee fire- 
man in the employ of any such city or 
town or enrolled in the fire department 
of any such city or town, who desires him- 
self or his beneficiaries, as hereinafter 
named, to participate in such Fund or the 
benefits therefrom as by this Act provided, 
shall file with the Secretary-Treasurer of 
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the Board of Firemen's Relief and Retirement 
Fund Trustees of that city or town a state- 
ment in writing under oath that he desires 
to partic!.pate in the benefits from such 
Fund, e . .' 

Section 12 of House Bill 68, Acts of the 55th Legisla- 
ture, Chapter 275, Page 617, codified as Section lOB, Article 
6243e of Vernon's Civil Statutes, amended Section 10 of Article 
624je. This amendment recognized the privilege of a fireman 
not to participate in the program if he was a member of a de- 
partment which had an existing retirement program at the time 
this amendment took effect. 

"Any fireman who is a member of a depart- 
ment which had an existing Firemen's Relief 
and Retirement Fund prior to the effective 
date of this amending Act and who has elected 
and does elect not to participate in such Fund, 
shall not be liable for any salary deduction 
provided by this Act; but each person who shall 
hereafter j,oin a fully paid fire department 
which then has a Relief and Retirement Fund 
shall file a statement in writing, in the man- 
ner hereinabove provided by this section, upon 
joining such department and shall thereafter 
participate In the contributions to and bene- 
fits from such Fund, as provided by this Act, 
unless such new fireman shall be rejected or 
excused therefrom by the Board of Trustees 
upon a determination by the Board that such 
person is not of sound health. . o ." 

It is our opinion that all firemen, who are members 
of a fully paid fire department, must participate in the Fire- 
men's Relief and Retirement Fund unless they, as individual 
members of a fire department with a retirement program, had 
elected not to participate in that retirement program before 
Section 10-B, Article 6423e, Vernon's Civil Statutes, became 
effective. 

Your second question as to whether an age limit can be 
set precluding firemen over the age of forty (40) from parti- 
cipating in the Firemen's Relief and Retirement Program is 
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answered by Section 10-B of Article 6243e, as set out above. 
Under Section 10-B, an individual who joins a fully paid fire 
department, covered by this Act, with a Relief and Retirement 
Program, is required to participate in the Program unless such 
fireman is rejected by the Board of Trustees for the reason 
set out in the statute. 

In our opinion this would not allow a fire department 
to exercise its discretion in excluding individuals on the basis 
of age. 

Section 10-B of Article 6243e of Vernon's Civil Statutes 
restricts its coverage to fully paid fire departments which 
necessarily restricts the coverage of this opinion to fully 
paid fire departments, although as indicated a member of any 
fire department with a retirement system in effect at the time 
this statute went into effect who now works for a fully paid 
fire department participating or that is now electing to parti- 
cipate in the Firemen's Pension and Retirement Fund has the 
option as set forth In this opinion. 

SUMMARY 

All firemen, who are members of a fully 
paid fire department, and are covered by 
this Act, must participate in the Fire- 
men's Relief and Retirement %nd estab- 
lished under Section 10-B of Article c243e, 
Vernon's Civil Statutes, unless they, ds 
individuals, elected not to participatn 
in a re'1remer.t fund available to them 
through their fire department prior to 
May 22, 1957. 

A fire department cannotexclude an indi- 
vidual who joins that department from 
participating in the Firemen's Relief and 
Retirement Fund on the basis of age. 

Yours very truly, 

WILL WILSON 
Attorney General of Texas 

JCS:me:mfh By 525 :;i& 
Assist&t 
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