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Honorable Robert S. Calvert Opinion No. VW-801 
Comptroller of Public Accounts 
Capitol Station Re: What aales or use tax, 
Austin, Texas if any, is levied where 

a motor vehicle manu- 
facturer leases vehicles 
which it has produced to 
its own employees within 
this State, without options 

Dear Mr. Calvert: to purchase? 

Your letter requesting our opinion upon the above question 
reads in part as follows: 

“Ford Motor Company as requested informa- 
tion regarding their tax status In the State 
of Texas under the following circumstances. 
Ford Motor Company, an automobile manufacturer, 
Is contemplating leasing automobiles of their 
own manufacture to certain company employees. 
The company, located outside the State of Texas, ,, 
would lease and register the vehicle, stand 
responsible for its mainttnance and repair, 
in return for a stipulated monthly rental paid 
directly to the company by the lessee-employee 
located in the Stat2 of Texas. The lease would 
not contain an option to purchase. 

“Question: What tax, if any, should the tax 
assessor-collector levy on a vehicle owned by 
a vehicle manufacturer and leased to a company 
employee to be used in the State of Texas, 
with no option to sell? Who would be liable . 
for the tax? Where should it be paid?” 

It Is our conclusion that no sales or zse tax is due upon 
such a transaction. 

Chapter 6 Title 122A-Taxation-General (H.B. 11, 56th 
Leg., 3rd C.S.1 provides for retail sales and use taxes upon 
motor vehicles. Article 6.01 levies a tax u on every retail 
sale (as defined in Article 6.05 (1) and (2), of a motor vehicle ‘i 
in this State. Article 6.03 levies a use tax upon every motor 
vehicle purchased at retail sale olltside the State and bra-ught 
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into the State for use by a resident or by a person, firm, or 
corporation domiciled or doing business in the State. Neither 
of these Articles apply in the present situation because no 
retail sale, tither within or without the State, has occurred. 
See Attorney General’s Opinions Nos. O-3583 and V-1044. 

Article 6.04 levies a “New Resident Use Tax” upon any 
person making application for the initial certificate of title 
to a vehicle In this State. While no sale Is required for this 
Article to operate, still the Legislature has clearly expressed 
its intent as to the scope of the provision by the closing 
sentence, which reads : “It Is the purpose of this Subsection 
to impose a use tax upon motor vehicles brought into this State 
by Sew residents of? this State." Neither the lessor nor the 
lessee in the present case are new residents of the State; 
therefore, this Article is likewise inapplicable. 

Our conclusion makes it unnecessary to consider the second 
and third parts of your question. 

This opinion is, of courst, limited to the specific fact 
situation presented; that is, tht bona fide leasing of stlf- 
produced vehiclts by a manufacturer to Its own employees within 
the Statt, the employees having no option to purchase and title 
remaining In the manufacturer. Any departure from these facts 
might product a dlffertnt rtsult. Set Attornty General’s Opinion 
No. WW-711. 

SUMMARY 

Where a manufacturer of motor vehicles 
leases vehicles which It has productd to its own 
employees wlthln this State, rttainlng title, 
with no option to purchast in the lessees, then 
no retail salts or use tax is due upon such 
leasing under Chapter 6, Titlt 122A-Taxatlon- 
General, R.C.S. 

Your8 very truly, 
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