
April 5, 1960 

Miss Edna Cisneros 
County Attorney 
Willacy County 
Raymondvllle, Texas 

Opinion No. ww-625 

Re: Validity of an appli- 
cation for an absentee 
ballot or of an absentee 

Dear Miss Clsneros: 
t$lot signed with an 

, and related questions. 

Your request for an opinion reads in part as follows: 

‘The County Clerk of this county has asked me 
to render him an opinion on the following questions 
pertaining to absentee voting. . .: 

“1. Can applications for an official ballot be 
mailed to the county clerk before the time provided 
in subdivisions 3 and 4 of Article 5.05 which reads 
‘At any time not more than twenty (20) days, nor less 
than three (3) days prior to the date of such an eleb- 
tion, .‘; In other words, the ballot would not be 
mailed’out or the vote cast before that time, but could 
the application be mailed In to the clerk’s office be- 
fore that time? 

“2. Will an application for an absentee ballot 
or the absentee ballot be valid If signed with an “X”? 

“Subdivision 15 of Article 5.05 has the provision, 
‘If the voter cannot sign his name, the witness shall 
sign the voter’s name wherever such signature is re- 
quired by this Code, and the name of the witness there- 
under, t but subdivision 6 thereof provides that ‘The 
board shall compare the signatures on the application 
and upon the affidavit on the carrier envelope. In case 
the board finds that the signatures correspond, . : .I 

“Does the above prohibit the signing of a ballot 
or the application for the absentee ballot by an “X”? 
And, If the application for the absentee ballot is made 
in~front of a witness who signs the voter’s name, but 
the affddavlt on the carrier envelope is made in front 
of another witness who, in turn, signs the voter’s name, 
then what effect will that have on the comparison to 
be made by the board? The signatures on the tto lnstru- 
ments will, of course, be entirely different. 
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With regard to your first .question, this office hasheld, 
In opinions rendered before the 1959 amendment to the absentee voting 
law, that application for an absentee ballot may be made earlier than 
twenty days before the election and that the clerk may mail a,ballot 
to the voter as soon after the receipt of the application as ballots 
are available. However, the ballot must be marked by the voter during 
the period of not more than twenty days nor less than three days 
prior to the date of the election. Att’y Qen. Gp., O-5779, as modified 
by Op. 0-5779A, and Op. O-5993 (1944). The only change in the law which ‘, 
might affect this holding is the amendment to Article 5.05 of the 
Election Code which was enacted by Chapter 483, Acts of the 56th.Legls- 
lature, Regular Session, 1959, restricting absentee voting by mail on 
the ground of expected absence from the county on election day to per- 
sons who are absent ,from the county at the time of making application 
for the ballot and expect to be absent during the remainder of the 
period for absentee voting and on election day. 

We do not construe the requirement for expected absence 
during the remainder of the period as llmltlng time ~of application to 
the period fop absentee voting. If application is made before the 
period for absentee voting begins, the period then remaining for ab- 
sentee voting embraces the entire period from the twentieth day .through 
the fourth day prior to the election.1 If at the time of making appll- 
cation the voter expects to be absent during this entire period, we 
find nothing in the law which would preclude him from applying for a 
ballot before the period begins, Therefore, In answer to your first 
question we hold that an application can be mailed In to the clerk 
before the time provided in Subdivlsfonsj and 4 of Article 5.05, and’ 
the clerk can mall a ballot to the voter before this time If the bal- 
lots are available. 

Your second question is whether the application for the 
ballot, or the ballot, is valid if the voter signs with an “X”. We 
shall first set out the provisions In Article 5.05 of the Election 
Code which are pertinent to this question. 

Subdivision 2 of Article 5.05 contains the following 
provision: . 

%nder the ptiovlsions of Subdivfsions 3 and 4 limiting 
absentee voting to “not more than twenty.days nor less than three 
days” prior to the date of the election, three full days mu& lnter- 
vene between the close of absentee voting and the date of the elec- 
tion. w 171 S.W,2d 220 (Tex.C%v.App. l943, error 
dism.) . Hence, th f th day prior to the election Is the last day 
for marking the bgll%f For example , if an election Is held on Saturt: 
day, the ballot must be marked before midnight of the preeeding 
Tuesday 0 
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“An elector desiring to vote abskntee shall make 
written swornapplicatlon for an official ballot to 
the county clei-k of ‘the county of his residence, which’ 
application shall be signed by the elebtor, or by a 
witness at the direction of said elector in case of 
the latter’s inability to make such written appllca- 
tion because of physical dlsablllty.” 

Subdlvlslons 3 and 4 require that the elector execute an 
affidavit on the carrier envelope, to be signed by the elector or 
by a witness who assists him In event of physical diaablllty. 

Subdivision 6 provides that the special canvassing board 
shall compare the signature8 on the application and upon the affidavit 
on the carrier envelope, and In case the board finds that the slgna- 
tures correspond and that other requirements have been met, the board 
shall accept the ballot. 

Subdivision 15 reads as follows: 

“No assistance shall be given an elector In 
marking his absentee ballot except where the 
elector Is entitled to assistance as provided 
in Section 95 of this Code. If the voter is en- 
titled to assistance. he may be assisted by the 
clerk, notary public, or other offlaer before whom 
the ballot is marked, or by any other person select- 
ed by him, in the manner prescribed in Section 95 
of this Code In so far as applicable, and subJect 
to the restrictions and prohibitions contained In 
Section 95. The witness assisting the voter may 
perform any or all of the physical acts.necessary 
to comply with the procedure for absentee voting. 
If the voter cannot sign his name, the witness 
shall sign the voter’s name wherever suoh signa- 
ture is required by this Code, and the name of the 
witness thereunder. Where any assistance Is rendered 
in preparing an absentee ballot other than as herein 
allowed, the ballot shall not be counted but shall 
be void for all purposes;” 

Section 95 of the Election Code provides that no ass~stanee 
shall be given a voter In preparing his ballot, except when a voter 
is unable to prepare the same himself because of some bodily ln- 
flrmity, such as renders him phys;lcally unable to write or to see. 

The only oacaslons for a person to sign with an “X” 
would be in case he was unable to write his name because of physical 
disability or because of illiteracy. The statute makes express pro- 
vision for signature by,a witness In event of physical disability. 
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This leaves for consideration the question of whether an application 
which la signed with M ?Cx”, but not bearing the signature of,a wlt,- 
ness assisting the eldctor beeawe of physioal disability, meets the 
statutory requirement. 

Illiteracy Is not a disqualificatlon~for votlng. Tex. 
Const;, Art. VI, Sets. 1 and 2; State v. ‘Peaue, 147~S.W. 649 (Tex;Civ. 
App, 1912). Qualified electors who are 1111terate~may vote at regular 
polling places, but they may not be given sny aImSstance in marking 
their ballots. Art. 8.13, Election Code; Att’y Qen. op. V-1524 (1952). 
Since the Constitution doerr not make illitera6y a dlsqualiflcation, 
the Legislature would not have the power to enact a statute denying 
illiterates a right to vote at regular polling plaoes. However, no 
qualified elector has a aonstltutlonal right to vote absentee. Article 
VI, Section 2 of the Constltutlm provides that “the Legislature may 
authorize absentee votlng,“~leavlng It to the Leg$slature to prescribe 
the classes of elector8 who may vote absentee and the conditions under 
which they may vote; So long as there is a reasonable baeis for the 
regulation, the Leglalature may ~lmpose such requirements as It deems ap- 
propriate, even though they deprive oertaln eleotors of the privilege. 
of voting absentee. 

In absentee voting, signatures are required on the appll- 
cation for an absentee ballot, on the affidavit ap earing on the car- 

envelope, and on the ballot stub. Article 5.0 B of the Eleotlon rler 
Code contains the following provision for absentee ballots: 

“If the name of the elector,does not appear on 
the reverse side of the stub, an election judge 
shall’wrlte the name of the eleotor on the back. 
of said stub, together with hls’own signature, 
before depositing same In the stub box.” 

It Is thus seen that elgnaturk% of the stub by the voter himself or 
by a witneae authorized to assist the voter Is not essential; Your 
question,~ then, Is narrowed to the signature on the application and 
on the carrier envelope. . 

Ordinarily a person’s elgnature to an lnetrument may be 
Indicated bv a cross OP other mark slnnlfvlnu his Intent to execute 
the instrument. Art. 23,~Revhed Cl&Ii Stituies; Mortgage Bond Corpora- 
tion v. Haney 105 S.W.2d 488 (Tex.Clv.App. 1937 error ref )* Bu 
tilios v. Staie, 152 lkx, Crir. 275, 213 S.W.2d 837 (1948).*l&w& 
we are of the.oplnlon that the signature6 on absentee ballot appl&- 
tions and carrlk envelope8 are’l%endeQ to 8erve purposes’ additional 
to signifying an Intent to,exeaute the instrument. 

. 
A written, signed applleation la required both where voters 

are voting by personal appearanee~~ln the clerk’s office and where they 
are voting by mall. Obviously the ap~llcatlon is required in this 
form because It is Intended to serve fsome purpose ln‘addltlon to con- 
veying to the clerk the applicant’s denire to receive an absentee 

. 
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ballot, If that waB the only purpose, a verbal application to the 
clerk would be sufficient. We think one purpose of the written, signed 
application is to ‘provide ‘a means for detecting applications made by 
perdons falsely representing themselvee to be the elector’whoee name 
ia ‘used.2 The signature on the carrler’envelope also servea a 
similar purpose. The provision in Subdivision 6 for comparison of 
the signature8 on’the application and on the carrier envelope re- 
veals at111 another purpose: to establish identity between the 
person who applied for the ballot and the person who voted it. 
Signature by a mark would aerme neither of these two latter-mentioned 
purposes. It is our conclusion that the language “signed by the elector’ 
wa8 Intended to mean a writing of the elector’s name in hie own hand- 
wrltina. and that alanature with an “X” does not meet the statutorv 
requirement and is n% a eubstantlal compliance with It. Cf. origi;al 
opinion in 105 S.W. 61 (Tex.Clv.App. 1907); Turner 
v. Teller, .Civ.App. 1925). 

Subdlvialon 2 expreeely waivee the requirement for slgna- 
ture of the application by the elector In event of physical dleabillty, 
but on no other ground. Under the familiar rule of ‘expressio unius 
exclueio alterius,” it in our further conclusion that all.other grounds 
are excluded. If the voter does not comply with this requirement, he 
has not properly executed the application. The fact that his failure 
to comply may have been ocaaclioned by Ns illiteracy does not alter 
this conclusion. As previously stated, llllteracy would not keep him 
from being a qualified eleator, but even though he Is a qualified 
elector and can claim one of the grounds on which absentee voting 
is permitted, he is entitled to cast an absentee ballot only by com- 
pliance with the statutory requlrementr,. The Legislature haa seen fit 
to extend the privilege of absentee voting only to persona who can 
and do comply with the signature requirement, and there Is a reasonable 
basis for having impored It; namely, to assist In detection and pre- 
vention of unauthorized voting. 

With regard to the affidavit on the oarrier,envelope, 
Subdivision 15 clWrl;l pmhlblts aaallltance in marking an absentee 
ballot except where the voter Is unable to write or to see because 
of physical disability. We construe the further provisions of this 
subdivision to mean that execution of the affidavit on the carrier 
envelope, which is a necessary part of preparation of the ballot, is, 
alao subject to these same regulations. If the voter ie entitled to 
amlstance, the witneae assisting him may sign the affidavit for him; 
if he is not entitled to aBsietance, the voter himself must sig;piB 
name to the affidavit. One provision of Subdivlalon 15 reads: 

2Since the.1959 amendment requiring that applications 
be sworn to, the requirement for a signed application also serves 
the purpose of making a written record of the oath. However, aigna- 
ture by a mark would meet the requirement for a written oath, 
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the voter cannot sign his name, the witness shall sign the voterls: 
name wherever such signature is required by this Code, and the name 
of the witness thereunder.” In our opinion, thla provision ddes not 
broziden’the conditions under Which a witness may sign for the voter 
so &a to include inability to sign for reasons other than physical 
disability. 

In the light of the foregoing discussion, we hold that 
an application signed only with an ‘IX” is not in compliance with 
the statute, &nd the clerk should not furnish a ballot therebn. 
Similarly, a ballot should not be accepted and counted where the 
affidavit on the ballot envelope Is signed with an “X”. We are not 
here passing on whether a ballot which had been furnished by the 
clerk and accepted by the election judges on an insufficient ap- 
plication or affidavit would be declared invalid In an election 
contest. But we do hold that these acts would be Irregular and un- 
authorized. 

You have also asked,whether the same witness must act 
for the voter in executing the appllcatlon and In executing the 
affidavit on the carrier envelope. In our opinion, this is not neces- 
Bary. The only reason for holding that the same witness must act 
is because of the provision in Subdivision 6 for a comparison of the 
signatures. But similarity of signatures placed on the instrument&i 
by a witness would not establish identitjr between the person making 
the application and the person voting the ballot, which is the end 
sought by the comparison. Nor would the fact that the same witness 
had signed both instruments’ be of any significance in the detection 
of voting by someone else under the elector’s name. Where different 
witnesses have signed for the elector, the provision for comparison 
of signatures may be disregarded. 

The county clerk may accept applications for absentee 
ballots which are mailed to the clerk before.the beginning 
of the period for marking absentee ballots, and the clerk 
may mall blank ballots to the applicants as soon as the 
ballots are available. 

An application for an absentee ballot or an affidavit 
on the carrier envelope which 18 signed with an ‘?Cx” Is n6t 
properly executed. The voter muat sign his name, except 
where he is assisted by a witness in the event of physic81 
disability, 

Yours very truly, 

WILL WILSON 
Attorney t3eneral of Texas 

BY 



‘I . 

visa Edna Cieneroe, Page 7 (W-825) 

MKWzbh 

APPROVED: 

OPINION COMMIT'l'EE 
W.V. Geppert, Chairman 

Houghton Brownlee, Jr. 
J.C. Davle, Jr. 
Riley Eugene Fletcher 
Grundy Williams 

IiEVrswED FOR THE ATTORWEY QKlDERAL 
BY: 

Leonard Paaamore 


