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permit from the Texas
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and can the practitiocner
authorize his nurse or
aide to fill and dis-
Dear Mr, Arette: pense prescriptions.

" You have requested an opinion from this office on the
rollowing Questions: -

No. 1. Would a practitioner who fllls prescrip-
tions for his patients be required to have a permit
from the Texas State Board of Pharmacy?

No. 2. Can a practitioner authorize his nurse
or aide to fi11ll and ‘dispense prescriptiona for his
patients?

Section 8 of Article 4542a, Vernon's Texas Civil Statutes,
as amended, provides as follows:

‘"It shall be unlawful for any person who is
not a registered pharmacist under the provislons of
this Act to compound, mix, manufacture, combine,
prepare, label, sell or distribute at retail or
wholesale any drugs or medicines; except in original
packages. Provided that all persons now registered
as pharmacists in this 3State shall have all the
rights granted to pharmacists under this Act. Pro-
vided, however, that nothing in this Act shall appl
o or Interfere with any licensed practitioner o
medicine, dentistry or chiropody, who is duly register-
ed as such_bxrﬁis respective ate Board of Eiamﬁners
of this dtate, who shall suppiy hie or her patients,
- aB & pggsiclan, dentlst or chniropodlst, and by them
empioyed as such, with such remedies as _he or she may
esire and wno does not keep & pharmacy, open shop or
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drug store, advertised or otherwise, for the re-
talllng of medicines or poisons; and’g;ovide&_
further, that nothing contalned in this Act shall
be construed to prevent the personal administration
of drugs and medicines carried by any physician,
surgeon, dentiast, chiropodist or veterinarian
1icensed by his respective Board of Examiners of
this state, 1n order to supply the immedlate needs
of his patIénth . . . (Emphasis added.)

By the terms of the statute, 1t is unlawful for persons
other than registered pharmacists to £1il1l1 drug prescriptions, Licensed
practitioners of medicine, dentlistry or chlropody, not Iin the retail
drug business, are exempted from this restriction when supplying their
own patients., Since such practitioners are thus exempted from the pro-
visions of the pharmacy Act (Art. 4542a), they need not comply with
i1ts licensing (Sec.9) or permit (Sec. 175 provisions under the stated
c¢ircumstances. :

. Your second question is as to whether a practitioner can
authorize his nurse or alde to filil and dispense prescriptions, It
must be borne in mind that the Texas Fharmacy Law was passed with the
intention that it be liberally construed to carry out 1ts objects and
purposes. The Legislature made its intent clear by providing in Section
20 of the pharmacy statute as follows:

"The practice of pharmacy in the State of Texas
is declared a professional practice affecting the
‘public health, safety, and welfare and is subJect to
regulation and control in the public interest. It is
further declared to be a matter of public interest and
concern, that the practlice of pharmacy, as defined in
this Act, merit and receive the confidence of the pub-
lic and that only qualifled persons be permitted to
practice pharmacy in the State of Texas. This Act shall
‘be liberally construed to carry out these obJects and
‘purposes."; .

’ Seetion 8 of the Act specifically prbvides that it 1is
unlawful for any person who is not a registered_pharmaciat under the
provisions of the A¢t to compound, mix, or manufacture any drugs or
medicines at retail or wholesale and thils same Section in effect re-
quires a pharmacist to mix and prepare each prescription personally.
There 18 no doubt that this provision was made to protect the interest
of the public. _

Certain practitioners are exempted from the pharmacy law
under certaln designated circumstances. However, to hold thdat these
exempt practitioners could in turn authorize nurses or other aides
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to 111 and dispense prescriptions would be to place in the hands

of the practitioners the power to create additional exemptilons over
and above those created by the Leglslature. No such authority is
attempted to be delegated by the Act in questlon, and we think the
evident intention of the statute is to limit the practice of pharmacy
to those licensed by the State Board of Pharmacy, subJect only to the
specific exemptione set out in the statute. It 1is perhaps worthy of
notice that the last paragraph of Section 8 exempts certain senlor

pharmacy students operating under the direct supervision of a registered
rharmaclist, It would appear that if the legislature had intended that

nursegva;-éther aia;s acting'dﬁder the sﬁﬁe;;igiaﬁ-of a p;éégiéioner
should also be exempted, specific mention thereof would have been made.

Accordingly, your second questlon 1s answered in the negative.
SUMMARY

A practitioner who fills prescriptions for his
patients 18 not required to have a permit from the
Texas State Board of Pharmacy.

- A practitioner may not authorize his nurse or
aide to fill and dispense prescriptions for his
zpatients. : o .
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