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THEA'ITORNEYGENERAL 

OF TEXAS 

WILL WIIBON 
ATTORNEY GENE-L May 4, 1960 

Major General K. L. Berry 
The Adjutant General of Texas 
P. 0. Box 5218, West Austin Station 
Austin 31, Texas 

Opin ion No. W'W-837 

Re: Authority to obtain group 
insurance for a class of 
individuals referred to as 
"Army National Guard Tech- 
nlclans." Dear General Berry: 

You have asked, by your letter of March 15, 1960, 
whether Army National Guard Technicians who are paid from 
federal funds are State employees. You state that this 
opinion is desired in connection with an effort to write 
group insurance for this class of Individuals. 

Section 1, Article 3.50 of the Insurance Code states 
that: 

I'No policy of group life insurance 
shall be delivered in this State unless 
it conforms to one of the following des- 
criptions: 

0 . . . 

"(3) A policy issued to an incor- 
porated city, town, or village, an inde- 
pendent school district, State colleges 
or universities, any association of 
State employees, any association of State, 
County and City, town or village employees, 
and any association of any combination of 
State, County or City, town or village 
employees, and any Department of the State 
Government . . ." 
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Article 3.51 provides in part: 

"Sec. 1. The State of Texas and each 
of its political, governmental and admin- 
istrative subdivisions, departments, agen- 
cies, assoclatlon of public employees, and 
the governing boards and authorities of each 
State university, college, common and inde- 
pendent school districts or of any other 
agency or subdivision of the public school 
system of the State of Texas are authorized 
to procure contracts insuring their respect- 
ive employees or any class or classes there- 
of under a policy or policies of group 
health, accident, accidental death and dis- 
memberment, and hospital, surgical, and/or 
medical expense insurance. e e ." 

The employees in question are Army National Guard 
technicians and they receive their compensation directly 
from the Federal Government, 

National Guard Regulation No. 51, Section I, para- 
graph 4 provides that the "technicians are considered State 
employees" but are entitled to certain specified benefits. 
However, the State of Texas is not bound by this designation 
by the National Guard. Section I, paragraph 2 of National 
Guard Regulation No. 51 provides: 

"2. Authority, Army National Guard tech- 
nicians referred to in these regulations are 
employees authorized under the provisions of 
title 32, United States Code, Section 709, for 
administrative and accounting duties, mainten- 
ance, repair and inspection of material, arma- 
ment, vehicles, and equipment provided for the 
Army National Guard and used solely for military 
purposes. The Secretary of the Army has dele- 
gated to the adjutants general of the several 
States, Territories, Puerto Rico, and the 
District of Columbia, the authority to employ, 
fix rates of pay, establish duties and work 
hours (a minimum of 40 hours oer week). suuer- 
vise, and discharge employees-within the purview 
of these regulations, subject to the provisions 
of law and such instructions as may from time to 
time be issued by the Chief, National Guard 
Bureau. (21 Comp. Gen. 305.)" (Emphasis ours.) 
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We quote from United States v. Holly, 192 F. 2d 221 
(C. C. A. lOth, 1951) which held that a person who was em- 
ployed as a caretaker or technician assigned to a State 
National Guard unit was an employee of the United States 
within the meaning of provisions of the Federal Tort Claims 
Act: 

"Thus the Federal statute creates the 
position of unit caretaker and generally out- 
lines the duties. The pay for these services 
is wholly from Federal funds. The regulations 
define the duties and responsibilities in de- 
tail. The maximum pay scales are fixed by the 
Secretary of the Army, while actual rates of 
pay, within the limits fixed by regulation, are 
eatabllshed by the State Adjutant General by 
virtue of the delegation of that power from the 
Secretary of the Army. The primary duties of the 
caretakers are the care and maintenance of Federal 
property assigned to the National Guard for mili- 
tary purposes. Through the State Adjutant Gen- 
eral, the Secretary of the Army and the Chief of 
the National Guard Bureau have complete control 
over the work of the caretaker, including his 
employment and discharge. The federal govern- 
ment maintains a reasonable measure of direction 
and control over the method and means of a care- 
taker's performing his service. There is present 
every element necessary to constitute a unit care- 
taker an employee of the United States. The fact 
that under the regulations the caretaker must be 
a member of the National Guard and perform duties 
for the state is immaterial. ~ D 0" 

Using the same line of reasoning as was used by the 
Court in United States v. Holly, supra, we are of the 
opinion that the individuals in question here are not 
State employees. 

SUMMARY 

Army National Guard technicians em- 
ployed pursuant to Title 32, United 
States Code, Section 709, are not 
State employees within the meaning 
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of Articles 3.50 and 3.51 of the 
Insurance Code. 

Yours very truly, 

WILL WILSON 
Attorney General of Texas 

By 'L&&,~~ 

William H. Pool, Jr. 
Assistant Attorney General 
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