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W’ILL WILSON 
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August 19, 1960 

Honorable Henry Wade 
District Attorney 
Records Building 
Dallas, Texas 

Dear Mr. Wade: 

Opinion No. WW-907 

Re: Method of determining 
relative position of 
political party tickets 
on form of official 
ballot used for general 
election. 

At the request of the Dallas County Election Board,' 
you have asked this office to render an opinion as to how and 
by whom the relative position of the tickets of opposing poll- 
tical parties on the official ballot for the general election 
should be determined. You have furnished us with an opinion 
which you have written to the Election Board on this subject, 
,which reads as follows: 

'As members of the Dallas County Election 
Board, in your letter of April 19, 1960, you 
request a legal opinion from this office as to 
how and by whom the relative position of the 
tickets of opposing political parties on the 
official ballot to be used in the forthcoming 
General Election should be determined. 

"Your request was initiated by the request 
to you of the Dallas County Republican Executive 
Committee, by letter dated April 6, 1960, seeking 
your aid in adopting a procedure by which the 
party position on the ballot used in General 
Elections in Dallas County be determined by a 
drawing by lot. 

"Article 1.03 of the Election Code provides: 

"'Art, 1.03. Blanks furnished 

,' 

1 The county election board is comprised of the county 
judge, county clerk and sheriff. Art. 7.07, Vernon's Texas 
Election Code. 
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"'At least thirty days before each general 
election the Secretary of State shall prescribe 
forms of all blanks necessary under this Code 
and shall furnish same to each county judge. 
The Secretary of State shall at the same time 
certify to each county clerk a list of all the 
candidates who have been nominated for state 
office and for district office where the district 
consists of more than one county, ,if saiddistrict 
nominees have not been certified directly to the 
county clerk.' 

"Heretofore, the form of ballot prescribed 
and furnished by the Secretary of State to the 
election officials of Dallas County, Texas has 
contained columns at the head of which were the : names of the respective political parties and 
thereunder the names of candidates of such poli- 
tical party who had been nominated for national 
and state offices. Directions on such form were 
to the effect that the names of candidates nomi- 
nated for local offices should be listed there- 
,under In the respective columns of the polltlcal 
party nominating such candidates. 

"In the past the Dallas County Election Board 
has prepared the form of ballot used In the General 
Election, In Dallas County, adopting the form pre- 
scribed and furnished by the Seoretary of State, 
embracing the relative position on the form of the 
respective columns containing the ticket of each 
political party. 

"We find no statute or other legal authority 
stating in what particulars and to what extent, if 
at all, the exact form prescribed and furnlshed by 
the Secretary of State may be altered at the dis- 
cretion of local election authorities. Article 6.07 
of the Election Code provides the Secretary of State 
shall hold a drawing to determine by lot the number 
and position on the ballot to be given to each propo- 
sition, question or proposed amendment to be sub- 
mitted at a General Election., We find no statute 
nor other legal authority stating what method or 
procedure shall be used by the Secretary of State 
In determining the relative position on the ballot 
of the columns assigned to the various political 
parties. 

"This off%ce is of the opinion, and so holds, 
that it is mandatory that local election officials 
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of Dallas County shall follow the form of bal- 
lot prescribed and furnished by the Secretary 
of State, including the relative position On 
the ballot assigned the respective political 
parties by the Secretary of State. 

'IAs requested by you, we are forwarding 
this opinion to the Office of the Attorney 
General of Texas to obtain Its opinion on the 
legal problems Involved." 

We are unable to agree with your conclusion that the 
county election board must observe the relative position of 
the respective political parties which appears on the ballot 
form furnished by the Secretary of State. 

Article 1.03 of the Election Code provides that 
the Secretary of State sha$l prescribe "forms of all blanks 
necessary under this Code. The first question which comes to 
mind is whether the form of the ballot is included In the phrase 
"forms of all blanks." It could be argued that the Election 
Code itself (Article 6.05) prescribes the form of the ballot, 
and hence Article 1.03 does not apply to the ballot form. 

Prior to 1903, the law provided that 'forms of 
election notices, writs and returns shall be the 
Secretary of State to the county 

4 

furnlshednby 
udge of each county. Art. 

1726, Revised Civil Statutes of 1 95. In 1903 this statute 
was superseded by Section 49 of Chapter 101, Acts of the 28th 
Leg., R.S,, 1903, which read as follows:' 

"Forms of election notices, official 
ballots, writs, and election returns shall 
be prescribed,by the Secretary of State to 
the county judge of each county at least 
thirty days before the general election. He 
shall also prescribe forms of tally sheets, 
polling lists, blank forms of instruction 
cards to voters, forms of sample ballots, and 
all other forms necessary to conducting an 
election." (Emphasis supplied,) - 

,_ As...~.%n-the earlier law, the Act of 1903 'contained provisions 
describing the form and content of the ballot. Nevertheless, 
the statute imposed on the Secretary of State the duty to make 
up an actual form In accordance with these directions. 

In 1905 the Legislature repealed the 1903 statute 
and enacted the Terre11 Election Law (Chapter 11, Acts of the 
29th Leg., 1st C.S.). Section 32 of the Terre11 Election Law, 
on which the present Article 1.03 of the Election Code is based, 
read as follows: 
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"The Secretary of State shall at least 
thirty days before the general election pre- 
scribe to the county judge of each county forms 
of all blanks necessary under this act." 

It, is reasonable to assume that the words "forms of all blanks" 
was Intended to Include all the forms which had been specifi- 
cally enumerated in the antecedent statute. For many years 
it has been the practice of the Secretary of State to furnish 
a ballot form to the county judges along with forms for elec- 
tion notices, writs of election, poll lists, tally lists, re- 
turns, and so on, and the administrative construction has been 
that this was required by the statute. 
(1932), O-2188 (1940) and o-6111 (1944). 

See Att'y Gen. Ops. 2899 

On the assumption that Article 1.03 includes the 
ballot form, we have the further question of whether the Secre- 
tary of State's duty is merely to prescribe a general design 
or format for the guidance of the local election boards in 
making up the ballot for Individual counties, or to prescribe 
the exact arrangement of party columns, offices, and names of 
candidates which each county must use. He is directed to pre- 
scribe the form of the blanks. Manifestly he Is not required 
to fill in theelection- for each individual county so 
that they.will reach the county judge in completed shape to be 
used for the election. With respect to the ballot form, the 
magnitude of the task of making up the complete ballot for each 
county would be sufficient reason for concluding that the 
statute has no such intent, but another equally sufficient 
reason is that the Secretary of State does not possess the 
necessary information to enable him to make up the ballot for 
district, county and precinct offfces.2 

The Secretary of State also does not possess the 
necessary information to enable him to prescribe the order of 

2While it Is customary for the Secretary of State to list 
on the ballot form the candidates which are to be voted on 
throughout the State, arranged in party columns, the official 
notification of the names of.the candidates to be placed on 
the ballot and the columns in which they are to appear is his 
certification to the county clerks pursuant to the second 
sentence of Article 1.03. In our opinion, the first sentence 
of Article 1.03 does not require the Secretary of State to 
include this information on the ballot. He could discharge 
his duty to prescribe the form of the ballot merely by indl- 
eating on the form that the state-wide offices and candidates 
were to be listed thereon under the appropriate party column 
without actually listing them, as Is his practice with respect 
to district, county and precinct offices. 
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the party columns on the ballot. Article 13.54 of the Elec- 
tion Code provides for nomination of candidates for county 
and precinct offices by parties without a state organiza- 
tion and for placing their nominees on the ballot under 
party columns. The nominees are certified to the county 
clerk, and the Secretary of State receives no notice that 
local parties are making nominations. While instances of 
nominations by local parties are rare, they sometimes do 
occur; and regardless of whether nominations are ever actual- 
ly made under this statute, the possibility of such nomina- 
tions must be taken Into account in determining whether the 
Secretary of State has been given the responsibility or au- 
thority to prescribe the order of the party columns. In our 
opinion, he does not have this authority. If In the prepara- 
tion of the ballot form he finds it convenient or expedient to 
illustrate its make-up by actually listing the state-wide nomi- 
nations under the respective party columns, It is permissible 
for him to do so, but the county election boards are not com- 
pelled to follow the same order in the printing of the ballots 
for their respective counties. The county board may use the 
same order if it is a proper one, but Its use Is not mandatory, 

You have mentioned that Article 6.07 of the Election 
Code provides that the Secretary of State shall hold a drawing 
to determine the number and position on the ballot to be given 
to constitutional amendments and o&her questions submitted in 
state-wide elections. This provision was added in 1935, and 
the reason for it is explained In the emergency clause of the 
amendatory act (Chapter 208, Acts of the 44th Leg., R.S. 1935): 

"The fact that it is desirable that consti- 
tutional amendments be submitted in uniform style 
in each county In the State, and be numbered for 
the purpose of facilitating identification of 
each such amendment * * * creates an emergency 
* * *orf 

The publicizing of constitutional amendments by number is the 
usual practice since enactment of the 1935 amendment, and Its 
enactment was for that very purpose. !B-dere is no similar 
reason for uniform arrangement of party columns throughout the 
State, and consequently no reason for Inferring from Article 
6.07 that the Secretary of State is also required to determine 
that arrangement for state-wide observance. In primary elec- 
tions, the order in which the names of state-wide candidates 
appear on the ballot is determined at the county level (Article 
13.17, Election Code) and in view of this fact it could not 
be said that Article 6.07 indicates a legislative policy of 
uniform arrangement throughout the State for the state-wide 
candidates. 



Honorable Henry Wade, page 6 (WW-907) 

You have also asked how the relative order of 
the party columns Is to be determined. As you have pointed 
out, the Election Code does not PreacrlbC the method. TM8 
being no, the determination of the relative order ie within 
the discretion of the county election board. The reason- 
ableness of Its action is subject to judlelal review, but 
Its deelsion will not be dleturbed unless It acts “fraudu- 
lently or unfairly ore upon a basis that fs clei%rlv lmrmoner 
and pi% judicial Q “- Stat& ex rel. Catron v, Brown,- 350- MO: 
864, 171 SOW.26 6-1 16 Am J ; D ur.# Elections, B 166. 

In other stateus the manner of determining the 
arrangement of party columns 1s usually prescrlbed,by at&tutc. 
The most frequent arrangement 18 by the number of vote8 taut 
for the party nominee for a particular office (e.g., @overnor, 
Secretary of State, “the head of the ticket”) a$ the la& 
preceding general electlonp the party casting the highest 
number of votes being given the first (left-hand) colunin, 
and 80 on in descending order of voter, east. Provif5lon IJY 
sometimes made for the order in which the columns of’ partler 
which had no determining vote at the preceding election shall 
follow the columns of parties having a determining vote, such 
a8 by date of filing their nomination ce~tlflcate~ or by 
alphabetical order. Other statutory methods are for all 
party columnl to be arranged in al habetfaal 
the order to be determined by lot. 3 

order end for 
.There have been oourt 

‘In two etatea by statute the Democratic Party ie 
given the firet column and the Republfsan Party the second 
oolunm, and In two states the Republfean Party fa given the 
first column and,the Democratic Party the sbaond oolunm, 
with the order in which minor parties appear being determined 
In various mannera. D-I some atateBs It la expressly provided 
that the arrangement shall be in whatever manner the oiflcer 
preparing the ballot shall determine, wfthout Einy direotlon 
au to the method to be med. 

In approxlmatiily one-third of the ate&es, the ballot. 
is not arranged ln party columns. The names of.all candidate8 
fop a particular office are listed under the office title, with 
the nominating party lndleated by the candldate8e name. Statu- 
torymethods for arrangement 0% the iuunes Include: alphabetical 
llst$ng by name of the CanbDdate; alphabetfoal lirting by neme 
df the nominating party; intnuabentga name lf8ted first if he ‘, 
is a~ candidate for re-election, and other names llated alpha- 
betfcally; name8 listed in the order sb the number of vote8 
‘cart by~the nominating party fn the“la6t preeedlng election; 
and by lot o Some states provide for a eotatlon of the order, 
so that there will be M approximately equal dbv~lsion of 
ballot0 on which each ear&dates6 hame appeara fn each porition. 
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declalonti affirmatively declaring some of these statutes to 
be valid, and we have not found any declalon holding that 
either of the above-mentioned methods is Invalid. We men- 
tion these methods bv wav of examoles of how the order could 
be determined and noi by-way of excluding other possible 
methods. 

SUMMARY 

The - determination of the relative order of party columns on the general election ballot is 
within the discretion of the county election board. 
The reasonableness of its action Is subJect to 
judicial review, but Its decision will not be dls- 
turbed unlees It acts fraudulently or unfairly or 
upon a basis that is clearly lmproper and prejudicial. 

MKW:bh 

APPROVED: 

OPINION COMMITTEE 
W. V, Crppert, Chairman 

W. Ray Scrugga 
Wallace Flnfrock 
Howard Maya 
Leon F. Peaek 

Yours very truly, 

WILL WILSON 
Attorney General of Texas 

1 nQq&zu&L 
BY 

Mary K. Wall 
Assistant 

REVIEWED FOR TRE ATTORNEY GENERAL 
BY: 

Leonard Passmore 


