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E EYGENERAL 

April 3, 1962 

Honorable Connell Ashley 
District Attorney 
112th Judicial District 
Fort Stockton, Texas 

Opinion NO. w-1296 

Re: Whether a county clerk 
can establish a sub- 
office in a town other 
than the county seat 
for the purpose of 

Dear Mr. Ashley: 
accomodating voters in 
absentee voting. 

In your letter you have asked the following question: 

“Pecos County is a large county, and 
there Is a town located In Pecos County 
called Iraan, which is 65 miles from the 
county seat of Fort Stockton. The County 
Clerk desires to go to Iraan once each 
week during the time of absentee balloting 
to accept absentee ballots and to distribute 
same. The law now provides that absentee 
balloting can be permitted in the office 
of the County Clerk and the Clerk has asked 
me whether if he personally goes to this 
town located within the boundaries of this 
county, he could establish a sub-station or 
sub-office so as to be allowed to accomodate 
the voters in that area.” 

Article 5.05, Texas Election Code, provides for absentee 
voting. Subdivision 1 of Art. 5.05, reads in part as follows: 

11 . . . 

“Absentee voting shall be conducted by two 
methods * the cleik, ~l~f;;~~a~g personal appearance at 

(2) voting by mail. All 
electors coming wiihin the foregoing provisions 
of this subdivision may vote by personal appearance 
at the clerk’s office if they are able to make 
such appearance within the period for absentee 
voting. . . .” (Emphasis added. ) 

Subsections (a) and (b) under Subdivision 1 of Art. 5.05, 
Texas Election Code, prescribes how voters may vote by mail In 
the case of sickness or physical disability, and by reason of 
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expected absence from the county on election day, when the 
application is postmarked from a point outside the county. The 
concluding sentence of Subdivision 1 of Art. 5.05, reads as 
follows: 

“Electors not coming within (a) or (b) 
above who expect to be absent from the county 
of their residence on the day of the election 
may vote only by personal appearance at the 
clerk’s office.“(Fnphasls added.) 

Subdivision 3 of Art. 5.05, Texas Election Code, provides 
in part as follows: 

“At any time not more than twenty (20) days, 
nor less than three (3) days, prior to the date 
of the election, an elector who is eligible to 
vote absentee may do so by making his personal 
appearance before the county clerk of the county 
of his residence at the office of the clerk and 
delivering to such clerk his application afore- 
said, whereupon he shall be entitled to receive 
from the clerk the following absentee voting 
supplies : 

“(a) . . . 

“(b) . . . 

“(c) . . . 

“The elector shall then and there, in the office 
of the clerk, mark the ballot in the presence of the 
clerk. sign his name on the back of the ballot stub, 
detach the stub from the ballot, fold the ballot and 
place it in the snvelo e marked ‘Ballot Envelope’ and 
seal the same. . . .‘I P Emphasis added.) 

Thus it is very clear from the statute ‘that absentee voting 
will be conducted in the office of the clerk, except where absentee 
voting is permitted by mail. Art. 1605, V.C.S., reads in part as 
follows: 

“The Clerks of the County Courts 
. . . shali keep their offices at the county seats 
of their respective counties; . . .I’ 

Article 1605, V.C.S., goes on to authorize the establishment 
of a branch office in counties within certain population brackets, 
counties containing cities over a certain population, etc., when 
authorized by order of the Commissioners Court. But this branch 
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office is for the Assessor and Collector of Taxes. 
V.C.S., 

Art. 1605a, 
authorizes a county having a city other than the county 

seat, such other city having a population of 20,000 or over, to 
establish a branch office in such other city. However, among 
the offices which are prohibited by Art. 1605a from being located 
in the branch office is the office of County Clerk. 
V.C.S., 

Art. 1605a-1, 
is another statute authorizing a branch'office building, 

but it doesnot specifically state what offices shall be located 
therein. Art, 1605a-2, V.C.S., 
and/or jail in certain counties, 

authorizes an office building 
but the offices to be maintained 

therein are a branch of the tax assessor-collector's office, a 
jail, and a justice court. Art. 1605a-3, V. C.S., authorizes in 
certain counties the erection of a building to serve as branch 
offices and library of the county, justice of the peace, and city 
hall for the town In which It is located. 

Other than the statutes named above,we find no authority 
for a branch office in towns and cities which are not the county 
seat. In none of the statutes do we find specific authority to 
locate a branch of the County Clerk's office In another city or 
town which is not the county seat. In most of the statutes, a 
branch county clerk's office would be prohibited by not being 
specifically named, when the statute is specific In which offices 
are to be allowed in the sub-station. In one statute the County 
Clerk is specifically prohibited from having an office in the 
sub-station. 

But even if there could be a county clerk's branch office 
located at a town other than the county seat, we do not find any 
statute with population brackets which would fit Pecos Counts. 
According to the Texas Almanac for 1961-1962, the 1960 Federal 
Census for Pecos County showed,a vovulation for Pecos Countv of 
11,957, that of the county seat, Port Stockton, 6373, Iraan, 
1,255, and all towns in the county (except the county seat) with 
less than 2,000 each. We have compared these statistics with the 
statutes listed above, and find none of the exceptions applicable 
to Pecos County. 

We hold, therefore, that the County Clerk of Pecos County 
has but one office, that being his office at the county seat in 
Fort Stockton; that there is no authority for him to open a branch 
office or substation anywhere In the county; and that absentee 
voting when conducted by personal appearance of the voter before 
the clerk and not by mall, must be done only at the county clerk's 
office at the county seat. We do feel that the County Clerk of 
Pecos County is to be commended for offering to perform this 
extra service to the voters in his county, however, it is not lega 
for him so to do. 
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SUMMARY 

The County Clerk of Pecos County is not 
authorized to open a branch office or sub- 
station In the county to accomodate absentee 
voters. Art. 1605, V.C.S. Absentee voting 
conducted by personal appearance of the voter 
before the clerk, must be done at the county 
clerk's office at the county seat. Art. 5.05, 
Texas Election Code. 

Yours very truly, 

WILL WILSON 
Attorney General of Texas 

Riley Eugene Fletcher 
Assistant 
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