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Re: Whether the National Guard
or the State of Texas is
required to pay addlitional
service pay or additional
medical or hoapiltal expenses
to or on behalf of service-
men in the event of further
treatment or rehospitaliza-~
tion under the facts stated,

Dear General Bishop: and related questions.

Your request for opinion on the above captioned matters
informs us that in September of 1961, 1lst Lt. Ybarra and SP4
Alarcon, members of the 1lldlat Infantry, Texas ARNG, were called
into active service of the State of Texas for two (2) days for
the purpose of assisting civil authorities iIn the protection of
life and property of the citizens of Texas In the Hurricane Carla
Disaster Area.

The next day after thelr induction, both men were
injured in the line of duty, which finding has the approval
of the Adjutant General of Texas. OSubsequent to their injuries,
both were hospitalized in the U. S. Naval Hospital at Corpus
Christi. Your letter informs us that at the present time the
hospital has been pald, but that 1t is possible that further
treatment or rehospitalization of these men may be necessary.

The specific questions asked by you are as follows:

"1, 1Is the National Guard or the State of
Texas required to pay additional millitary service
pay or addltlional medical or hospltal expenses to
or on behalf of either ¥Ybarra or Alarcon 1n the
event of further treatment or rehospitalization?
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"2. 1If s0, are either pay and allowances
or medical or hospital expenses limited in time
to six (6) months, and, if so, when does the six
(6) months expire?

" If the six {6) months does not apply
to either pay and allowancea or medical and
hnspital expenses, is there any other factor
which limits or eliminates further such payments?
If 20, what are sald factora and how are they
applied?

"4. 1In the event there results permanent
or temporary, total or partial disability to
either injured person, what benefits or privi-
leges are they entitled to receive and what
recovery may they effect from the National Guard
or the State of Texas or any political subdivi-
gion thereof?

"5. In the event any money 1is recoverable
by the inJjured persons; what funds are avallable
for disbursements? Under what circumstances must
said disbursements be made?"”

Article 5845 of Vernon's Civil Statutes states as
follows:

"{a) Every member of the military fcrces
of this State who shall be wounded, disabled or
injured, or who shall contract any disease or
i1liness, in line of duty while in the service of
thia State in case of riot, tumult, breach of the
peace; rasistance to process, invasion, insurrec-
tion;, or lmminent danger thereof, or whenever call-
ed upon in aid of the civil authorities, or when
participating in any training formation or activity
under order of the commanding officer of his
unit, or while traveling to or from his place of
duty in such Instances, shall be entitled to and
shall receive, or be reimbursed for, hospitali-
zation, rehogpitalization, and medlcal and surgi-
cal care in a hoapital and at his home appropriate
Tor the treatment of such wounding, disability,
injury, dlsease or illness, and necessary transpor-
tation incident thereto until the resulting dia-
abllity cannot be materially improved by further
hospitalization or treatment, and shall receive
the same pay anc allowancs whether in money or in
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kind, to which he was entitled at the time when
the injury was incurred or the disease or illness
contracted, during the period of hias di=sability
but not for more thanm a total of six (6) months
after the end of his tour of duty, and im the event
of his death in such cases, hig estate shall be
entitled to any reimbursement for which the de-
ceaded would have been entitled and to hils accrued
pay and allowances and compensation or reimbursement
for actual funeral expenses not to exceed the sum
of Five Hundred Dollars ($500), such compensa-
tion or reimbursement, as well as the cost of
carrylng out the other provisions of this Article,
shall be pald cut of any funds in the State Treas-
ury avallable to or appropriated for the use of
the military forces of thils State in the same man-
ner provided for other expenditure of State funds;
provided, however, that no compensation or reim-
bursement shall be paid in any case where the same
is8 payable under the provisions of any Federal law
or regulation.

"(b) The Adjutant General shall administer
the provisions of thils Act and may prescribe such
rules and regulations not inconsistent with law as
may be necessary to carry out the provisions of
this Act and the declsion as to whether any wound-
ing, disability, Injury, disease, 1llnesas or death
is in line of duty or as a result thereof, shall be
made by the Adjutant General after proper investi-
gatlon and hearin% pursuant to such regulations as
he may prescribe. (Emphasis added)

Article 5845a states as follows:

"The provisions of this Act shall in no wise
be construed to be a gratulty but shall be con-
strued to be compensation for services for which
cach member of the military forces of this sState
shall be deemed to have bargained for and comsider-
ed as a condition of his enlistment and employ-~
ment."” (Emphasis added)

Article 5845 states the desire and intent of the
Legislature that members of the military forces of Texas re-
ceive hospitalization, medical and surgical care, etc., "until
the resulting disabllity cannot be materially improved by
further hospitalization or treatment." This phraseology evi-
dences to us that injured members shall recelve the beneflts
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provided until they have completely recovered from their
disability, injury, disease or i1llness, or until in such

cases that may arlise, a medical expert advises you that the
particular member "cannot be materially improved by further
hospitalization or treatment." The atatute specifically pro-
vides for "rehospitalization," therefore, you are advised that
the members in question must be provided with the benefits
enumerated on thelr re-entry into a hospital, subject to the
previous sentence of thils opinion. There is no time restric-
tion on a member's recelving hospitalization, medical and sur-
gical care, and we cannot infer one,

A8 to your second questlion, may we agaln guote from
Article 5845 in part as follows:

", . . and shall receive the same pay and allowance
whether in money or in kind, to which he was entitled
at the time when the injury was incurred or the disease
or illness contracted;, during the period of his dis-
ability but not for more tham a total of six (6)
months after the end of his tour of dquty . B
(Emphasias added)

It has beem stated that the members in question in
this opinion were ordered into active service for only two (2)
days. Since their injwries were recelved on the day which was
to be the "end of his /their/ tour of duty," it follows that
the six (6) month periud begins the day after they recelved
their injuries.

Although there 18 no time restriction placed on
hospitalization, medical and surglcal care, the legilslature
did provide that a member, during the period of his disability
may receive the same pay and allowance "but not for more than
a total of six (6) months after the emd of his tour of duty."
If the disability lasted six (6) months or longer, then the
member may receive pay and allowance for a period of six (6)
months only. If, as in the case in question there 1a a re-
curring dimsability, and the members had not recelved pay and
allowance for a period of six (6) months, then they may re-
ceive addltional compensation until they have recelved same
for "a total orf six (6) montha." (Emphasis added)

The conclusionas reached by us make 1t umneceassary
to amawer your third queation.

As to your fourth question, Article S845 does not
provide for various degrees of disability or incapacity, but
only provides for bemefits "until the resulting disability
cannot be materially improved by further hosplitalization or
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treatment." (Emphasis added). We assume your inquiry is to
whether or not a member receiving injuries rendering him par-
tially or totally 1incapacitated mag recover other benefits
than those prescribed by Article 5845, either periodically or
by a lump sum. We have not found, nor are we aware of any
laws whereby the Adjutant General's Department may carry any
type of coverage providing for amy other benefits and privi-
leges other than those enumerated in Article 5845,

You are therefore advised that a member 1s limited
under the terms of Article 5845 to receiving his pay and al-
lowance for a total period of six (6) months and all of hias
hospitalization, medical and surgical care until cured or
until a medlcal expert advises you that "the resulting dis-
ability camnot be materially improved by further hospitaliza-
tion or treatment,"

The answer to your fourth question makes it un-
necessary to anawer your last question.

SUMMARY

Under the terms of Article 5845 of Vernon's
Civil Statutes, 1f a member of the mili-
tary forces of the State of Texas 1s wounded,
disabled or injured, or has contracted any
disease or 1llneas 1In the line of duty, he
13 entitled to hospitalization, rehospital-
ization, and medical and surglcal care
until cured or untll a medical expert ad-
vises that the resulting disablllity cannot
be materially improved by further hospital-
izatior or treatment., Such member is also
entitled to receive the same pay and al-
lowance to which he was entitled at the
time of the injury or contraction of the
dilsease or 1llness during the period of

his disability, but never for longer

than a total period of six (6) months,
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There 18 no other way whereby such

a member may obtain any other type

of recovery from the National Guard
or the State of Texas.

Youra very truly,

WILL WILSON
Attorney General of Te

Fred D. Ward
FIW: jkr:zt Assistant
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