
EATKDRNEP GENERAL 

OF-XAS 

May 24, 1962 

Honorable Dwayne A. Overstreet Opinion No. WW-1339 
County Attorney 
Hardin County Courthouse 
Kountze, Texas 

Re: Whether an official or 
worker at the polls in a 
primary election may be 
permitted to leave the 
polling place for the pur- 
pose of eating or for 
other purposes, and upon 
return continue their 

Dear Mr. Overstreet: duties at the polls. 

Your letter requesting an opinion reads as follows: 

"This office has been requested to 
furnish to the election judges in this 
County an opinion concerning whether or 
not an official or worker at the polls in 
the Democratic Primary may be permitted 
to leave the polls for the purpose of 
eating or any other purpose and returning 
to the polls and continuing their duty. 

"May the counters of the absentee votes 
in the Democratic Primary be permitted to 
leave the place of counting in order that 
they may vote at their regular voting place? 

"Question Number One arose as the re- 
sult of certain workers at the Democratic 
Primary place of polling in Kountze, Texas 
on May 5, 1962, being permitted to leave the 
polls and go down town to eat lunch, this 
having been done in a prudent manner and 
the election process not having been either 
stopped or delayed. 

"Question Number Two arose as a result 
of four persons who were counting absen- 
tee ballots at the Office of the County 
Clerk of Hardin County, Texas, not being 
allowed to go to the Kountze box at the 
place of polling, whicn was their proper 
place to vote. They were denied the right 
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to leave the place of counting of the 
absentee ballots and were, therefore, 
denied the right to vote on the day of 
the election." 

Article 13.05, Texas Election Code, reads as follows: 

"All the precinct primary elections 
of a party shall be conducted by a pre- 
siding judge, to be appointed by a chair- 
man of the county executive committee of 
the party, with the assistance and approval 
of at least a majority of the members of 
the county executive committee. Such pre- 
siding judge shall select an associate 
judge and a clerk to assist in conducting 
the election; additional clerks may be 
appointed under such rules as may be 
made b the county executive committee. 
Two (2 Y supervisors may be chosen by any 
five (5) or one-fifth (l/5) of the can- 
didates, which ever is the lesser number,, 
whose names appear upon the primary bal- 
lot, who, with the judges and clerks, 
shall take the oath required of such 
officers in general elections; such 
supervisors shall be paid by those re- 
questing the supervisors and they shall 
perform such duties as provided in the 
law for general elections." 

Subdivision 6 of Art. 5.05, Texas Election Code, provides 
in part as follows: 

"On the day of the election the 
jacket envelopes, containing the carrier 
envelopes which have been received to- 
gether with the applications for absen- 
tee ballots and accompanying papers, 
shall be delivered by the county clerk 
to a special canvassing board of three 
(3) or more members named by the authority 
which is authorized by law to name the 
presiding judges of that election. The 
clerk shall deliver the envelopes to the 
canvassing board at such hour as the 
board shall direct, but not later than 
1:00 p.m. . . .' 

(1 . . . 
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"At such time as the presiding judge 
shall direct, the absentee ballot box 
shall be opened. . . 

"The special canvassing board shall 
possess the same qualifications, be paid 
the same wage, and be subject to the same 
laws and penalties as regular election 
judges. . , .' L Emphasis added._/ 

Art. 13.22, Texas Election Code, provides in part: 

"The, same precautions required by law 
to secure the purity of a ballot box in 
general elections, in regard to ballot 
boxes, locking the ballot boxes, sealing 
the same, watchful care of them, . . . 
shall be observed in all primary elec- 
tions." [Emphasis added.2 

Thus we see that for each voting precinct, the presiding 
judge is appointed by the County Chairman, with the approval 
of a majority of the County Executive Committee. The presiding 
judge at each voting precinct then chooses his associate judge 
and one or more clerks as allowed by the County Executive Com- 
mittee. If any supervisors selected by the candidates are 
present, such supervisors take the same oath of office as the 
judges and clerks, and are election officials also. 

The special canvassing board for absentee ballots, is 
composed of three or more members who are also appointed by the 
County Chairman, with the approval of a majority of the County 
Executive Committee. All members of the special canvassing 
board apparently are judges, and one of them is named the pre- 
siding judge. The special canvassing board, as a whole, shall, 
name the hour at which the absentee ba'l.ots are to be delivered 
to them by the clerk, but not later than 1:00 p.m. 

Without elaborating, it is sufficient to state that 
there are duties imposed upon the presiding judge of the elec- 
tion precinct, certain duties imposed upon all judges, and 
upon all election officials, whether judges, clerks or super- 
visors. These duties are found throughout the Election Code. 
This accounts, in part, for the number of election officials 
appointed for each election precinct. Other reasons for the 
number of election officials may be found in Art. 13.22, supra. 
By providing for the appointment oI' one official as presiding 
judge, and permitting him to name his associate judge and 
clerks, Art. 13.05; by requiring the presiding judge to draw 
the supplies for the election, Art. 13.19; and to return the 
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ballot boxes to the clerk after the election is over, Art. 
13.23; the Election Code placed the primary obligation on the 
presiding judge, and with such obligation goes the necessary 
power to manage the election at his voting precinct, not 
inconsistent with the law. 

We find nothing in the Election Code which would provide 
for the number of judges and clerks to be on duty at the pol- 
ling place at any one time on election day. It would appear to 
us that there should be on duty at any given time sufficient 
judges and clerks or judge and clerk to carry out the duties 
imposed by the Election Code. What this number is will vary 
from precinct to precinct, depending not only on the duties 
imposes on judges and clerks, respectively, but on the number 
of potential voters in any given precinct. No doubt the Coun- 
ty Executive Committee takes this into consideration in decid- 
ing how many clerks to allot to each precinct. We know of one 
instance when two jud es might be required to be present at 
the same time. Art. 8 .13, Election Code, provides that where 
a voter is unable, due to bodily infirmity, to mark his own 
ballot, two judges shall assist him, after the judges have 
taken an oath to confine themselves to answering his questions, 
etc. There is another method whereby such a voter may vote, 
which does not require the assistance of two judges. But even 
in a case where the two judges must assist the voter, it does 
not seem to be any violation of the Election Code to ask the 
voter to wait a few minutes until one of the judges returns 
from lunch. In no case should both judges be absent at the 
same time. What we have just said applies to the situation 
from the time the polls open at 7:00 a.m. and until they close 
at 7~00 p.m. After the polls have closed, and counting and 
tabulating of votes is under way, and returns are to be pre- 
pared, all officials ought to be present to the fullest ex- 
tent practicable, so as to not give any candidate any excuse 
to charge errors or irregularities due to insufficient person- 
nel being present to carry out those duties. 

In the case of the special canvassing board for absentee 
ballots, we feel that the situation presented in your letter 
would never have arisen, if the board had deferred its meeting 
until around 8:OO or 9:OO a.m. Then all members of the board 
would have had time to go to the polls to vote, before coming 
to the courthouse to sit as a canvassing board for absentee 
ballots. The board is not required to meet before 1:00 p.m. 
on election day. But, in any event, we do feel that it would 
not be prudent for any member of the board to absent himself, 
while the envelopes are being opened, votes challenged, votes 
counted, and returns made. The special canvassing board for 
absentee ballots i.s in a different situation from the judges 
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and clerks of the regular polling places. From the moment the 
special canvassing board convenes and receives the absentee 
ballots from the clerk, they are engaged in opening envelopes, 
hearing challenges, counting votes, and tabulating returns. 

In the final analysis, the presiding judge of each voting 
precinct or of the special canvassing board for absentee ballots 
must make the decision as to whether or not circumstances affect- 
ing his precinct or the board, including the duties to be per- 
formed, the judges and clerks available, and the number of poten- 
tial voters in the precinct, will make it possible for him to 
let the election officials at his precinct leave the polling 
place to eat or for any other necessary purpose. The presiding 
judge is the manager of the election at his precinct; he has 
the principal burden on his shoulders. All reasonable rules 
governing the election officials for that precinct which the 
presiding judge may issue, not inconsistent with law, ought to 
be followed by those he has named to assist him. If his rules 
are too oppressive for anyone to work with him, he may find 
himself in the predicament of trying to hold an election with- 
out any help. 

SUMMARY 

The presiding judge at any voting precinct 
is the manager of the election at his precinct. 
There is nothing in the Election Code which would 
prevent the presiding judge from permitting judges 
and clerks at his election precinct to leave the 
polling place to eat or for other necessary pur- 
poses, so long as there are sufficient election 
personnel on duty to take care of the voters, and 
to give watchful care of the ballot boxes. 

The special canvassing board for absentee 
ballots should set its time of convening not later 
than 1:00 p.m. so that the judges who are members 
of such board will have time to vote at their res- 
pective precincts before convening as a board. 

REF/jp 

Yours very truly, 

WILL WILSON 
Attorney General of Texas 

By:-@% +* 
Riley Eugene Fletcher 
Assistant 
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APPROVED: 

OPINION COMMITTEE: 
W. V. Geppert, Chairman 

Joseph Trimble 
Henry G. Braswell 
Tom Hunter 

REVIEWED FOR THE ATTORNEY GENERAL 
By: Haughton Brownlee, Jr. 


