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Whether Section 33 of Article 
XVI or any other provision of 
the Texas Constitution or 
statutes prohibits a Univer- 
sity Professor or Lecturer 
from receiving their pay from 

i 
the University while holding 
the position of a trustee of 
an independent school district, 

I Dear Mr. Edgar : and other questions. 

You have requested an opinion from this office upon the 
following questions : 

*Ia D Does Section 33, Article XVI or any other 
provision of the Texas Constitution or statutes pro- 
hibit such a Professor or Lecturer from receiving 
their pay from The University of Texas, while hold- 
ing an office or position as a member of a Board of 
Trustees of an independent school district? That is 
to say, the exception as to reserve and retired of- 
ficers, does it have application here? 

“b ., 
their 

Should the wfves continue to serve9 fs 
term for the unexpired term for which their 

husbands were elected or only until the next regu- 
lar trustee election?f’ 

The facts surrounding the questions posed reveal that a ~, 
full-time Professor at the University of Texas and a Lecturer in 
Business Law at the University of Texas were both elected to serve ‘: 
as members of the Board of Trustees of an independent school dis- 
trict D The question then arose as to whether, pursuant to Article 
XVI, Section 33 of the Constitution of Texas, the pay of the Pro- 
fessor and Lecturer at the University of Texas would be forfeited 

~, 

upon their servfng as trustees of the Independent school district. 
This resulted in the Professor and the Lecturer resigning from and 
refusing to qualify for the office to which they had been elected. ~‘~ 
The Board of Trustees thereupon appointed the wffe of the Profes- 
sor and the wife of the Lecturer to ffll the vacancies on the 
Board of Trustees of the independent school district created by 



. . 
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the resignation and/or failure t,o qualify of the Professor and 
the Lecturer Bo The Professor is an officerof ‘theRetired Reserve 
of the United States Navy and the Lecturer is a member of the 
United States Army Reserve. 

Section 33 of Article XVI of the Constitution of Texas 
provides that: 

“The Accounting Officers of this State shall 
neither draw nor pay a warrant upon the Treasury 
in favor of any person, for salary or compensation 
as agent, officer or appointee, who holds at the 
same time any other office or position of honor, 
trust or profit, under this State or the United 
States, except as prescribed in this Constitution. 
Provided, that this restriction as to the drawing 
and paying of warrants upon, the Treasury shall not 
apply to officers of,the National Guard of Texas, 
the National Guard Reserve, the Officers Reserve 
Corps of the United States nor to enlisted men of 
the National Guard, the’ Nakonal Guard Reserve the 
Organized Reserve of the United States, nor to’re- 
tired officers of the United States Army, Navy, and 
Marine Corps, and retired warrant officers and re- 
tired enlisted men of the United States Army, Navy; 
and Marine Corps 0t8 

In the case of 
S.W.2d 147 ‘(1943) 9 the Su 

140 Texo 271 167 
s had before it for 

consideration the provisions of Section 33 of Article XVI of the 
Constitution of Texas as well as certain other provisions of the 
Constitution and in its opinion the Court held that: 

“We think the people, by the adoptfon’of the 
amendments intended to avoid the inhibitions con- 
tained in the then existing Constitution w%th re- 
spect to dual office holding. This conclusion is 
fnescapable, in our Judgment, when we consider the 
reasons for submftting Sections 33 and k0 to the 
people for their approval, In selecting the classes 
to be favored by the amendments, the National Guard, 
the National Guard Reserve, and the Officers Reserve 
Corps’of the United States among others, were in- 
cluded. The inclusion of ?hese classes encouraged 
the citizens of this State to render a patr%otfc 
service to the State and the Nation by qualifying 
themselves for military service, 0 ., Thus it ap- 
pears that,‘by the adoption of these amendments, 
the people consfdered it to be in the interest of 
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the public to favor the classes named, by allowing 
them at the same time to hold civil offices under 
the State. The people no doubt considered, when 
they adopted these amendments that the publfc”s 
welfare would be better served by allowing these 
classes to serve the State and Nation in the mili- 
tary units named, while at the same time rendering 
service to the State as civil officers.w 

It is apparent that the intent of the last sentence 
of Section 33 of Article XVI of the Constitution of Texas was 
merely to allow individuals who are members of the military 
units named in Section 33 of Article XVI to also be able to 
act as an agent, 
fY;Yking 

officer or appointee of the State without for- 
the corn ensation that this office or position may pro- 

We are o P the opinion, however that mere membership in 
one if the military units designated in Section 33 of Article 
XVI would not serve as a complete removal of all the restric- 
tions imposed by Section 33 of Article XVI. 

While Section 33 of Article XVI would allow an indi- 
vidual to serve as a member of one of the designated military 
units and also draw a salary or compensation from the State, 
this provision of the Constitution of Texas would not allow an 
individual to serve as a member of one of the designated mlli- 
tary units and also draw a salary or compensation from the State, 
and at tha same time hold another office or position of honor, 
trust or profit under the State or the United States other than 
being a member of one of the desfgnatad military ties. 

In tine instant case there would be no conflict with 
Section 33 of Article XVI for the Professor or Lecturer to re- 
ceive pay from the State for their services rendered at the 
kfversity of Texas and at the same time be a member of one of 
the military units designated in Section 33 of Article XVI. 
However, membership in one of the deslbgnated military units 
would not serve as a basis for allowing a Professor or Lecturer 
who is rece%ving compensation from the State for services ren- 
dered at the University of Texas to at the same time hold an- 
other position or office of honor and trust other than as a 
member of one of the designated military units. 

The last sentence of Section 33 of Article XVI does 
not exempt certain fndfviduals from the provisions of Section 
33 of Article XVI; %t merely provides that those individuals 
serving in a position of honor, trust or profit as a member of 
the designated military units will be allowed to serve in such 
capacity without the forfeiture of compensation from the State 
if he happens to be an agent, 
State. 

officer, or appointee of the 
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As the Professor and Lecturer in the instant case are 
presently receiving a salary or compensation from the State, 
the question is raised as to whether a member of the ‘Boal’d of 
Trustees of an independent school district is holding an office 

nor position of h onor or trust within the meaning of Section 33 
of Article XVI. 

In Attorney General’s Opinion No. O-2701 (1940) this 
office held that: 

“A trustee of an inde 
a civil officer of the t 

endent school dlstrlet is 
Sta e. See Thomas et al. vs. 

Abernathy County Line Independent School &strict, 
et al, 278 SW 213 (1926). 

“There can be no doubt that a ‘trustee of an in- 
dependent school district holds an office of honor 
and trust within the meaning of Article 16, Section 
33, of our State Constitution. See Opinion No. O- 
1422 of this department.” 

Consequently, if a Professor or Lecturer at the Unlver- 
sity of Texas serves as a member ofthe Board of Trustees of an 
independent school district, it would result, in effect, in a for- 
feiture of any compensation payable to the Professor or Lecturer 
from the State of Texas as Section 33 of Article XVI prohibits the 
drawing or paying of warrants from the State Treasury in favor of 
any person for salary or compensation as an agent, officer or ap- 
pointee of the State, when such person at the same time holds an- 
other position or office of honor or trust. 

The next question raised in your letter deals with 
whether the individuals, who have been appointed by the Board of 
Trustees to fill the vacancies left by the resignation of the two 
newly elected members of the Board of Trustees, will serve only 
until the next regular election. 

erning 
We are uncertain as to which statutory enactment gov- 

the activities of independent school districts that this 
particular district is operating under but in such statutory 
provisions as Articles 277ka 2775~ 211776-l 2777d-2 2777f 
2777, 2777a 2777b, 2777d aid 2783: Vernon!s Civil Statute; 
the Legislaiure has specihied that a& vacancies filled by th: 
Board of Trustees shall be for the unexpired term. However, Ar- 
ticle 27’&b, Vernonus Civil Statutes, pertaining to districts of 
‘lOOzOO scholastics or more and wherein there is situated a city 
having a population of 575 000 or more inhabitants prov%des 
that vacancies shall be ffiled by an appointee until the next 
regular election. 
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Consequently, we are 
independent school district. in 

of the opinion that unless the 
the instant case is operating 
individuals appointed by the pursuant to Article 2774b, the’ 

Board of ‘JYustees to fill the vacancies upon the Board will 
serve for ‘the unexpired term of the members whose vacancy is 
being filled, 

In your letter you further requested an opinion from 
this office upon the following questions8 

qqa o Does the Board of Trustees of an inde- 
pendent school distriot have authority legally to 
grant or execute a long-term (50 years) lease to 
a fire prevention district for the erection and 
use of a fire hall on its school property? 

‘lb, If the answer is in the affirmative, 
must the School Board first make a finding that 
such action will not endanger the health safety 
or welfare of its scholastics and that &he site 
or area leased therefor is no 4 needed for school 
distric% purposes; in short, that the ground is 
surplus property?” 

The title to property of an Independent school district 
is by law vested in the Board of Trustees of such district, and 
the management and control of such property is given to the Board 
of Trustees of such d9,strict, Bustees of Indeuendent Sch 01 Dis- 

12; Tex, 

management and control of such property, 
ership, 

the Board of Trustees 
sta;nds~ in the position of a trustee, &yuQ Citv of Dallas, 120 
Tex. 351, 40 S.W.2d 20 (1931). 

In connec%ion with the Board of Trustees’ administration 
of such properties, our courts have recognized that the leasing of 
school property fcr non-school purposes may be in harmony with the 
purposes of the trust and may be consistent with the faithful per- 
formance of the trust provi.ded the lease is made under conditions 
which preven%‘i~.ts ‘interfering with the conduct of the school0 

In the case of 
hardt, 159 S,W, 1033 (Ci,v 
property was leased to a n 
purpose of allowi,ng the club to use such property as a site for 
baseball games D In retrasn for %he privilege of using the property 
the club erected a fence enclosing the entire school grounds, and 
such fence was to become the proper%y of the school district, In 
holding that the Board of Trustees was au%horized to enter into 
this lease, tn,e Cow% held that: 
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“The contract under consideration ermits the 
use of the school grounds only during t ii e period of 
time”intervening between the close of the school in 
the spring and the beginning of the term in the fol- 
lowlng fall, and will result in quite a financial 
advantage to the school district.’ It may be true 
that the use to which the grounds will be put under 
the contract is not actually necessary for the pro- 
motion of the school, yet, as it will not impede or 
interfere with its progress, or tend to injure the 
school property, and will be used at a time when the 
grounds are not needed and will not be used by the 
school, such use is not so inconsistent with the 
purposes to which the property has been dedicated or 
set apart as renders the contract permitting it il- 
legal or unauthorized. + . e I1 

See also Attorney General’s Opinion No, O-5354 (1943). 

As the Board of Trustees in the instant case is aware 
of the advantages to be gained by having fire protection and 
first aid facilities located In close proximity to the school 
facilities of the district, and in ;i.;w 0: ;he language of the 
Court in Rovse Indecendent School D rlc ReQ&.&& vi%!a?tk 
we are of the opinion that the Board of Trustees could lease 
certain property of the independent school district to a fire 
protection district, for erection thereon of certain fire pro- 
tection facilities, so long as such action does not impede or 
interfere with the operation of the school, 

As to the question of whether the Board of Trustees 
must first make a finding that such action will not endanger 
the health, safety or welfare of the students and that the area 
leased is not needed for school district purposes, we are of 
the opinion that these are matters which the Board of Trustees 
must necessarily consider in arriving at a decision as to whether 
or not the lease will be made. It would seem to be fundamental 
that the Board of Trustees would ‘not consider executing a lease 
until such time as these considerations had been favorably met. 
Whether these considerations have been favorably met would depend 
upon the facts in each particular case and not necessarily upon a 
statement to this effect in the minutes of a meeting of the Board 
of Trustees 0 
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Section 33 of Article XVI of the Constitution 
of Texas would prohibit a Professor or Lecturer at 
the University of Texas from receiving compensation 
from the State for such services if at the same time 
such Professor or Lecturer is holding the office or 
position as a member of the Board of Trustees of an 
independent school district. 

Individuals appointed by the Board of Trustees 
of an independent school district to fill vacancies 
upon the Board of Trustees serve for the remainder 
of the unexpired term of the vacancy which is being 
filled unless such independent school district oper- 
ates pursuant to the provisions of Article 277&b, in 
which event the appointee serves only until the next 
regular election0 

The Board of Trustees of the independent school 
district in the instant case and under the facts 
stated would have the authority to lease certain 
property to a fire prevention district so long as 
such action does not impede or interfere with the 
operation of the school, 

Yours very truly, 

WILL WILSON 
Attorney General of Texas 

PB swb 
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