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THEA~TORNEYGENERAC 
OF, T-E&As 

BVILL WIlLSON AlTGHNEY GENERAL 
September 7, 1962 

Honorable Jerry Dellana 
County Attorney 

Opinion No. WW-1435 

Travis County Courthouse Re: Whether wholesaler6 of 
Austin, Texas builders supplies may accept 

resale certificates for pur- 
chases of building materials, 
in lieu of the sales tax, 
from builders and developers, 
who construct houses on land 
owned by such developers, 
such house6 to be sold after- 
wards to the general public 
as real estate upon which no 

Dear Mr. Dellana: sales tax is colleated. 

You have asked the following questions: 

“Question 1: Are csrtdrin whole- 
salers required to accept resale ce%- 
tifiaates from builders and developers 
who purchase tangible personal property 
and then make said tangible personal 
property a part of the real property 
that is sold to the general public, 
or must they collect the tax at the 
time of sale? 

“Question 2: Does tha definition 
‘Sale for Resale’, Article 20.01 (S) 
a8 quoted in part ‘Sale for Resale 
shall mein a sale of tangible person- 
al:. property to a r+ purchaser who Is 
purchasing said angible property for 
the purpose of reselling it in t;eiF- 
ma1 aourtse of his business a 
alude builders and developeriY$” 

In your letter you have set out the following facts: 

“Builders and developers of homes 
in thls area are purchaelng tangible 
personal property, I, elo garbage dis- 
poaerdl* built-in 8toveBp eto. from 
wholesalers and submitting certifi- 
autos of resale of tangible personal 
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property. In said certificate of re- 
sale, they speclfically state that it 
will be resold in their regular course 
of business; their regular couree of 
business is sale of real estate. They 
claim this exemption under Set, (N), 
Article 20.04, of Section 1, Chapter 20, 
Title 122A. 

“The wholesalers, who sell these 
articles to the bullders,and developers 
are apprehensive in that Article 20.12, 
Violations (B) may hold them guilty of 
a misdemeanor. . . .I’ 

Articles 20.01 to 20.17, inclusive, Chapter 20, Title 122A, 
Taxati’bn-General, V.C.S., constitute the Texas Limited Sales, Ex- 
cise and Use Tax Act. All reference to articles hereafter dls- 
cussed will be to the Limited Sales, Excise and Use Tax Act, un- 
less otherwise shown. 

Article 20.02 reads In part as follows: 

“ThePe Is hereby Imposed on each 
separate sale at retail of tangible 
personal property made within this 
State a limited sales tax at the rate 
of two per cent (2$) of the sale price 
of each Item or article of tangible 
pereonal property when sold at retail 
in this State. 

.: “(A) Method of Collection and 
Rate of Limited Sale8 Tax. The tax 
hereby Imposed shall be collected by 
the retailer from the consumer. 

II .‘, . 

“(C) Limited Sales Tax Permit Ap- 
plication. 

(1) Every person desiring 
to engage In or to conduct 
business as a seller within 
this State shall file with 
the Comptroller an appllca- 
tlon for a permit for each 
place of business. 
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“(D) Limited Sales Permit Ii- 
suances. After compliance with 
paragraph (C) of thb$ Ai?t&clie.by 
the applicant, the Comptroller 
shall grant and Issue to each ap- 
plicant without charge a separate 
permit for each place of business 
within the State. A permit shall 
not be assignable and ahall be va- 
lid only for the person in whose 
name it Is Issued and for the trans- 
action of business at the place de- 
signated therein. It shall at all 
times be conspicuously displayed 
at the place for which Issued. 

“(F) Presumption of Taxability: 
Resale Certificate. For the pur- 
pose of the proper admlnistratlon 
of this Chapter and to prevent eva- 
sion of the limited salea tax It 
shall be presumed thatall gross 
receipts are subject to the tax un-, 
tll the contrary 1s established. 
The burden of proving that a sale 
of tangible personal property is not 
a sale at retail is upon the person 
who makes the sale unless he take8 
from the purchaser a certificate to 
the effect that the tangible pro- 
party ia purchased for the purpose 
of reselling, leasing or renting it, 

“(0) Effect of Resale Certlfi- 
oate. The resale aertifloate re- 
lievee the seller from the burden of 
proof only If taken In g&d faith 
from a person who 1s engaged In ths 
business of selling, leasing or rent- 

ng tangible personal property A 
resale certificate may be nlvei by 
a purchaser, who at the tse of pk- 
chasing the tangible personal pro- 
perty, Intends to 0411, leas8 or 
rent It In tho regular course of 
business or lo unable to ascertain 
at the tlma of purchase whether the 
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tangible personal property will be 
resold, leased or rented or ~111. be 
used for some other purpose.” *(Em- 
phaais added). 

sali( gHrty;;;a;;d Contents of Re- 
. 

(1) The certificate shall: 

kir ~es~~~~da% ii? 
dress of the purchaser. 

(b) Indicate the num- 
bar of the permit, if 
any, isauad to the pur- 
chaser. 

(c) Indicate the gener- 
al character of the tan- 
gible personal property 
sold, leased or rented by 
the purchaser in the regu- 
lar course of business. 

~(2) The certlfi’cate shall be 
substantially in such form as 
the Comptroller may prescribe. 

“(I) Liability of Purchaser Giving 
Reeale Certificate. If a purchaser who 
give6 a resale certificate makes any use 
of the tangible personal property other 
than retention, demonstration or dls- 
play while holding It for sale, lease 
or rental In the regular course of 
business, the use shall be taxable 
to the purchaser as of the time when 
tba tangible personal property la 
first no used, and the sales price 
of tha tangible perronal property to 
hz ahall be deemed the measure of the 

I) 

YJ) Resale Certificate; Commingled 
Fkw~ible Goods. If a purchaser gives 
a resale oertlflcate with respect to 
the purchase of funglble goods and 
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thereafter commingles these goods with 
other funglble goods not so purchased 
but of such slmllarlty that the identity 
of the constituent goods In the commlng- 
led mass cannot be determined, sales 
from the mass of commingled goods shall 
be deemed to be sales of goods covered 
by the resale certificate until a quan- 
tity of sllch goods equal to the quan- 
tity of the goods so commingled has been 
sold.” 

Article 20.01 reads In part as follows: 
I, . . . 

“(S) Sale for Reeale. ‘Sale for 
Resale’ shall mean a sale of tangible 
personal property to any purchaser who 
Is purchasing said tangible personal 
property for the purpose of reselling 
It In the normal course of his busl- 
ness. A sale for resale shall Include 
a sale of tangible personal property 
to a purchaser for the sole purpose 
of that purchaser’s renting or leas- 
ing said tangible personal property 
to another personr, but not If incl- 
dental to the renting or leasing of 
real estate a ” 

Article 20.04 reads In part as follows: 
,I . . . 

“(19) Sale for Resale: Leasing 
or Renting. 

(1) There are exempted 
from the taxes Imposed 
by this Chapter the re- 
ceipts from all sales 
for resale, leasing or 
renting. 

(2) .Howevar, If a per- 
son purchases tangible 
personal property for the 
purpose of leasing or rent+ 
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lng it to another person, 
and if he later sells It 
by means of an occasional 
sale before he has collected 
and paid to this State as 
much tax on the rental or 
lease charges as would have 
been due and payable to 
this State had he not pur- 
chased the tangible person- 
41 property for the pur- 
pose of so renting and leas- 
ing it, he shall, at the 
time of his occasional sale 
of said tangible personal 
property include In his re- 
oelgts from taxable sales 
the amount by ,whlch his 
purchase price exceeded 
the amount of rents collected 
by him on said tangible per- 
sonal property. 

~Artlole 20.12 reads In part as follows: 

BUA!!S 
Penalty for Engaging in 
as Seller Without Permlt. 

A perron who engages In business 
a8 a retailer In this State wlth- 
out a permit or permits or after 
a permit has been suspended, and 
each officer of any corporation 
which so engages In business, 1s 

(3) Where a lessor makes 
a retail sale of leased 
tangible personal property 
to a lessee of that tangi- 
ble personal property un- 
der an agreement whereby 
certain rental paymanta 
are credited @gainst the 
purchase prlce,of the tan- 
gible personal property, 
he need not collect or pay 
any tax on the sale price 
to the extent that he has 
collected and paid on such 
rental payments a ” 
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guilty of a misdemeanor, and such 
person shall upon conviction be 
fined not more than Five Hundred 
Dollars ($500) for each c’onvlc- 
tlori. Each day of such operation 
shall constitute a separate of- 
fense. 

“(B) Penalty for Improper Use 
of Resale Certlflaate. Any person 
who gives a resale certificate to 
the seller for property which he 
knows, at the time of purchase, la 
purchased for the purpose of use 
rather than for the purpose of re- 
sale, lease or rental by him in 
the regular course of business Is 
guilty of a misdemeanor, and such 
person shall upon conviction be 
fined not more than Five Hundred 
Dollars ($500) for each conviction. 

n(D) Penalty for other Vlola- 
tlons 0 Any violation of this Chap- 
ter, except as otherwkee provided, 
is a misdemeanor, and any person 
shall, when found guilty of such 
violation, be fined not more than 
Five Hundred Dollars ($500) for 
each violation. ” 

The limited sales tax is Imposed on each separate sale at 
retail In Texas of tangible personal property. Xhe tax Is lm- 

P 
osed on the consumer and collected by the retailer. Art. 20.02 
A). Where the purchaser of tangible personal property Intends 

to resell or lease the same as tangible peraonal property, he 
may give a resale certificate to the retailer In lieu of paying 
the tax. With respect to the purchase of tangible personal pro- 
perty, which the purchaser Intends to lease, note this language 
from Art. 20.01 (S): 

M 
0 e 0 A sale for resale shall 

Include a sale of ,tangible person- 
al property to a purehaser for 
the sole purpose of t,hat purchaser’s 
renting or leasingsaid tangible 
personal property to,another perso& 
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. 

but not if incidental to the rent- 
ing or leaelng of real estate.” 
~phasle addep. 

Thus, If a person uho operates a bed rental business wants to 
purohase from the,manufacturer or distributor a bed, such per- 
son Is entitled to give a resale certificate for the purchase 
of the bed. The State will receive its tax from the customer 
who renta the bed, which tax will be collected by the operator 
of the bed rental service, and remitted in his quarterly tax 
returns. Rut if the bed Is purchased by the operator of an 
apartment house, In order to furnish an apartment, which will 
be rented as real estate, there will be no sales tax to collect 
from the tenant. Hence, the operator of the apartment house 
is the ultimate consumer of the bed so purchased, and must pay 
the sales tax to his supplier. 

lhe first sentence In Art. 20.01 (S) reads as follows: 

“‘Sale for Resale’ shall mean 
a sale of tanalble oersonal oro- 
perty to any gurchaser who Is pur- 
chasing said tangible personal pro- 

art for the purpose of~‘reselllng 
!w n the normal course of business.N 
i?fmphasia addeg. 

This clearly contemplates that the tangible personal pro- 
perty purohaaed for the purpose of resale must be resold In the 
form of tangible personal property, In order for the purchaser 
to be authorized to execute a resale certificate and deliver the 
same to his supplier In lieu of paying the tax. If a person 
purchases a garbage disposal unit to Install In a house which he 
owns, with the Intention of afterwards sellln$ the house, such 
a peraon clearly does not Intend to resell “It (the garbage dls- 
posal unit) to anyone. He Intends to sell a house, whloh is real 
estate. To hold that a person who Is In the business of con- 
structing houses on his own land, with the Intention of selling 
such houses to the general public, may claim the privilege of us- 
ing a Sale for Resale Certificate upon the purchase of a garbage 
dlspoeal unit to be Installed In such house, would be to hold 
that such person is not In the busMess of selling houses, but 
instead Is in the business of selling lumber, nails, bathtubs, 
plumbing fixtures, shingles, electrical wiring, etc. 

Where a person purchases tangible personal property In the 
form of? aonntruotion material to build or repair his own house, 
and such person performs his own construction. work, he gets no 
axamption from the sales tax. He is neither an exempt person, 
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nor are the construction materials exempt products, for neither 
Is listed in Art. 20.04. If a person owns his own land, and 
contracts with another to construct a building thereon, such 
contractor becomes the ultimate consumer of the products so con- 
sumed in construction, If the contract is let as a lump sum 
contract I) Attorney General’s Opinion No. ~~-1258. If the con- 
tract Is In the form of a split bid, the tax Is paid either by 
the contractor or the owner of the building, depending on which 
one of them furnishes the materlals~ to go into the building. 
Art. 20.01 (T). To hold that all these classes of persons must 
pay the salee tax, but that a developer who builds houses on 
his own land for resale may In effect become exempt from the 
tax by urje of a Sale for Resale Certificate when he purchases 
builder’s supplies, Bnd thereafter collects no tax at all from 
his customer on the ground that,his customer Is purchasing 
real property and not tangible personal property, is to reach 
an absurd reault. 

“The court will never adopt a 
construction that will make a sta- 
tute absurd or ridiculous, or one 
that will lead to absurd conclu-. 
slons or consequencea, if the lang- 
uage of the enactment is susceptible 
of any other meaning.,” 39 Tex. Jur., 
Statutes, Sec. 118, page 222. 

Paragraph (Q) of Art. 20.02 reads ,in part as follows: 

“Effect of Resale~Certlflcate, 
The resale certificate rel%eve& the 
seller from the burden of proof on- 
ly If taken in good faith from a- 
person who Is engaged In the business. 
of selling, leasing orrenting tant: 

1 personal property. ‘D 0 .‘( 
ptasis addedJ e 

The above quoted sentence from Par. (Q), Art, 20.02, shows 
the legislative Intent. For a purchaser of tangible personal 
property to be authorized under th,e Limited Sales, Excise and 
Use Tax Act to we a Resale Certificate In lieu of oavlnn the 
tax at the time 
the b 

IiF% 

3 of his purohaeep he’ must be “# 0 
usinesa of sellin * 

a &&ag;d 1; 
leasing dfl renting tanglble.persona 

3 
In the busihess of selling real estafe 

orm of lots with housea,aff13.xad thereto is not engaged 
in the business of selling tannible ,peraonal property, And a 
Demon engaged In eellinE both lumber at retail and houses as 
seal eata&-oould we his Resale Certificate only for the ~ 
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lumber he sells as personal property, 

In both Arts. 20.01 (S) and 20.02 (5) reference is made 
to purchasers who Intend to sell or resell “it” In the “normal 
course of bualness” or “regular course of business.” Such 
second,,sale or resale of “it” refers to “tangible personal pro- 
ger ty l There is no resale of tangible personal property, or 

it” as such, In the situation described in your letter. It 
Is true that theae developers are engaged In a “normal course 
of buelnese” and a “regualr course of business”, but their 
business is the sale of real estate, not tangible personal pro- 
perty. 

An Exemption Certificate Is used only by an exempt legal 
entity or exem t organization, which are listed In Paragraph 
(F), Art. 20.0!. Real estate developers are not listed in this 
paragraph a Some products are exempt b 
human consumption (not served a8 meals 7. 

name, such as food for 
Some products are 

exempt> because of taxes which have already been Imposed there- 
on, such as cigarettes. Some products, without naming them spe- 
cifically, are exempt becauee of some circumstance which has al- 
ready occurred with respect to them, such as sales of tangible 
personal property under contracts executed prior to the effec- 
tive date of the Act; or occurs at the time of the sale, such 
‘as an occasional sale; or are destined to be used in a parti- 
cular manner In the fu,ture, such aa fuel for a locomotive en- 
gine e Nowhere In the Act do we Elnd “builders1 Supplies” 
listed as an exempt prdduct, a6 such, The only time builders’ 
eupplles aan fall within the Sale for Resale Exemption Is when 
the sale ia made to a wholesale or retail buildera’ supply es- 
tablishment, which truly Intends to resell “it” In the form of 
tangible personal property In the “normal” OP “regular” course 
of business, and ribt to one who Intends to consume or use It. 

n n e 9 when the legislative Inten& 
ascertained, or Is plainly manifest, . 
Is binding upon the courts, and must 
given effect if It Is legally possible 
do so. To Ignore the legislative ln- 

:: 
be 
to 
tent and give a statute a construction 
obviously contrary thereto, or to refuse 
to enforce a statute according to the 
legislative Intent, when ascertained, Is 
said by the Supreme Court to be ‘an in- 
excusable breach of judicial duty’ and 
‘an unwarranted Interference with the 
exercise of lawful legislative authorlty.l” 
39 Tex, Jur. 171-172, Statutes, Set, go. 
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In answer to Question No. 1, we hold’. that wholesalers of 
builders’ supplies, who sell to developers, builders, and lum- 
ber companies who purchase tangible persona> property for the 
purpose of Incorporating such tangible personal property Into 
real property owned by such developers, builders, and lumber 
companies, such real property to be sold thereafter to the gene- 
ral public as real estate, must collect the sales tax from such 
developers, builders, and lumber companies. 

We answer Question No, 2 by holding that Art. 20.01 (S), 
of the Limited Sales, Excise and Use Tax Act, which defines 
“Sale for Ressle”, does not Include such developers, builders, 
and lumber companies within the meaning of “any purchaser”, 
since that phraae only includes those who sell “It” In the 

‘hormal course of his business”; the word “It” referring to 
tangible personal property and such developers and builders are 
not so engaged, but are engaged In the business of selling real 
estate. 

SUMMARY 

Wholesalers of builders’ supplies, who 
se&l to developers and builders who purchase 
tarlglble personal property for the purpose of 
Incorporating such tangible personal property 
into real property owned by such developers and 
builders, such real property~to be sold there- 
after to the general public as real estate, 
muat collect the sales tax from such developers 
and builders. 

Art. 20.01 (S), of the Limited Sales, 
Excise and Use Tax Act; which defines “Sale 
for Resale”, does not include developers and 
builders within the meaning of “any purchaser”, 
since that phrase only tincludes those who sell 
“It” in the “normal course of his business”; 
the word “‘It” referring to tangible personal 
~~~p~~t~~~~~d~“~~t”~~~l~~~~e~~~~~~d~~~~~re 
ness of selling real estate. 

Yours .very truly, 

WILL WILSON 
Attorney General of Texas 
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Riley Eugene Fletcher 
Afisletant 

APPROVED: 

OPINION COlvMIlvEE 
W. V. Geppert, Chairman 

Arthur %n~lln 
J. C. Davis 
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