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Dear 

gard 

Worth, Tkxas county clerk for signing an ik- 
ventory and appraisement in a 
probate matter, as an appraiser, 
is a fee of office that must be 
paid into the county treasury as 

Mr.Crouch: a fee of office. 

You have requested an opinion from this office in re- 
to the question of whether: 

II . . . the fee paid to the deputy clerk for 
signing an inventory and appraisement as an ap- 
praiser in probate matters a fee of office such as 
must be paid into the county treasury and accounted 
for as a fee of office?" 

You have mentioned in connection with the above-quoted 
question that: 

"Here in Tarrant County as in many other 
counties in the state, the practice has developed 
over quite a period of time whereby in probate 
matters, attorneys will take into the office of 
the county clerk an inventory and appraisement to 
be filed in connection with the probate proceedings. 
The attorney will then ask one or more deputy clerks 
to sign the inventory and appraisement for them be- 
fore it is filed. This is done, I am sure, as a 
matter of convenience to the attorneys. For signing 
these instruments the deputy clerk is usually paid 
some fee, and I am informed this fee is usually 
about j610.00 each.'l 

Article XVI, Section 61, of the Texas Constitution, pro- 
vides in part that: 

"All district officers in the State of Texas 
and all county officers in counties having a popula- 
tion of twenty thousand (20,000) or more, according 
to the then last preceding Federal Census, shall be 
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compensated on a salary basis . . . All fees 
earned by . . . county . . . officers shall be 
paid into the county treasury. . . .I' 

In State v Glasg,, 167 S.W.2d 296 (Civ. Ap 1943, 
error ref., State v.'Glass 141 Tex. 83, 170 S.W.2d 70), it Is* 
was held in Section 61 of Article XVI of the Texas Constitution 
that: 

11 . . . all fees earned by district 
county and precinct officers shall be pa!d into 
the county treasury . . . indicates an intention 
that all fees of every character collected by a 
county officer officiallv in counties having a 
population of twenty thousand or more shall be- 
come fees of office, and that the officer is lim- 
ited to his salary as compensation, and any fees 
collected by him official& must be paid into the 
county depository as directed by the constitu- 
tional provisi0n.l' (Emphasis added) 

In addition? the Supreme Court of Texas in the case of 
Wichita Countv v. Robinson, 155' Tex. 1, 276 S.W.2d 509, in com- 
menting upon State v. Glass, su-ora, states that: 

,I . . . Section 61 of Article XVI, Constitu- 
tion of Texas, required that the collection be 
limited to his salary as compensation and any fees 
collected by him offi 
Depository. . . . 

+&d&a;;d',:'o the County 

The language of the courts in the cases cited above 
makes it readily apparent that the fees or compensation received 
by county officers to which Section 61 of Article XVI of the 
Texas Constitution applies are those fees which are received by 
the county officer in his capacity as a county officer and which 
are considered a fee of the county office which he holds. Such 
being the case, it is necessary to determine in the instant case 
whether the fee received by the deputy county clerk for signing 
an inventory and appraisement as an appraiser in a probate mat- 
ter is a fee of the county office he holds or is merely remunera- 
tion which he has received in a capacity other than in his offi- 
cial capacity as a county officer. 

Section 248 of the Probate Code, Vernon's Civil Stat- 
utes, provides that: 

"When letters testamentary, or of administra- 
tion or guardianship, are granted, the court, in the 
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order granting such letters, shall appoint three 
or more disinterested persons. citizens of t& 
gountv, a majority of whom may act, to appraise 
the property of the estate to be administered. 
. . . ‘I (Emphasis added) 

Section 250 of the Pro’bate Code, Vernon’s Civil Stat- 
utes, provides that: 

“It shall ‘be the duty of every personal rep- 
resentative of an estate. as soon as he has col- 
lected the estate, and within sixty days after he 
has qualified and received letters, with the as- 
sistance of a majority of the appraisers appointed 
by the court, to make or cause to Abe made a full 
and correct inventory and appraisement of the prop- 
erty . . . and such appraisement shall be duly 
sworn to and subscribed by the appraisers.” 

Section 253 of the Probate Code, Vernon’s Civil Stat- 
utes, provides that: 

“Each appraiser appointed by the court, as 
herein authorized, shall be entitled to receive a 
minimum compensation of Five Dollars ($5) per day, 
payable out of the estate, for each day that he 
actually serves in performance of his duties as 
such. ” 

A study of the above-quoted provisi,ons of the Probate 
Code reveals that the court may appoint as an appraiser in a 
probate matter any disinterested person who is a citizen of the 
county. There is no requirement that any of the appraisers ap- 
pointed by the court be a deputy county clerk. In turn, there is 
no requirement set forth by statute that the County Clerk or any 
of his deputies serve as appraisers in probate matters. 

The fees earned or collected by deputy county clerks 
which must be paid into the county treasury pursuant to Section 
61 of Article XVI of the Texas Constitution are those fees earned 
or collected by the deputy county clerks in their official capa- 
city as deputy county clerks and in performing their functions as 
deputy county clerks. As there are no statutory requirements 
placed upon a deputy county clerk, in carrying out his official 
functions, to act as an appraiser in probate matters; and as the 
duties of an appraiser in probate matters can be fulfilled by 
any disinterested person who is a citizen of the county, we are 
of the opinion that any remuneration paid to a deputy county clerk 
by virtue of his having been appointed an appraiser in a probate 
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matter is not a fee of office as contemplated by Section 61 of 
Article XVI of the Texas Constitution, and it would not be 
necessary for such compensation received by a deputy county clerk 
to be paid into the county treasury. 

SUMMARY 

Remuneration received by a deputy county clerk 
in acting as an appraiser in a probate matter is not 
a fee of office as contemplated by Section 61 of 
Article XVI of the Texas Constitution and would not 
have to be paid into the county treasury. 

Yours very truly, 

WILL WILSON 
Attorney General of Texas 
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