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March 8, 1963 

Hon. Menton J. Murray, Chairman Opinion No. C-33 
Committee on Congressional & Legls- 
latlve Districts Re: Whether it is permis- 

House of Representatives slble to use "Flotorial" 
Austin, Texas districts in apportion-, 

ing the State of Texas 
into Congressional Dis-, 

Dear Mr. Murray: tricts. 

You have requested our opinion as to the validity of 
the use of "Flotorial Districts" in apportioning the State of 
Texas into Congressional Districts. You stated in your request: 

"The Committee on Congressional and Legisla- 
tive Dfstricts In the House of Representatives, of 
which I am Chairman, has before it for considera- 
tion H.B. 522, which seeks to apportion the State 
of Texas into Congressional Districts. Two of the 
districts set forth in this bill are what is com- 
monly known as 'Flotorial' Districts. 

"I have been requested by the Committee to in- 
quire of your office if it is permissible to use 
'Flotoriall Districts in apportioning the State of 
Texas into Congressional Districts." 

As used in Texas, a "Flotorial District" refers to 
those districts whose boundaries include a portion of the area 
that makes up the territory of one or more other districts. The 
two "Flotorial Districts" that are provided for in House Bill 
522 are the Fourth and Seventeenth Congressional Districts. 
Under the provisions of the bill, Tarrant County is within both 
the Fourth and Twelfth CongressZonal Districts, and Bexar County 
Is within both the Seventeenth and Twenti.eth Congressional Dis- 
tricts. 

A question similar to this was ruled on in Attorney Gen- 
eral's Opinion No. ~~-118, dated May 7, 1957, a copy of which is 
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enclosed for your information. As in that opinion, the 
question presented here is whether a given geographic area 
may be within more than one Congressional District. 

Section 2 of the 14th Amendment to the Constitution 
of the United States provides in part: 

"Representatives shall be apportioned 
among the several states according to their 
respective numbers, counting the whole number 
of persons in each State, excluding Indians 
not taxed. . . ." 

Congress before 1929 required that Congressional 
Districts be "composed of a contiguous and compact territory, 

inhabitants." /? U.S.C.A. Set 
. . . containing as nearly as practicable an equal number of 

3. 3, 37 Stat. 13, 14 (1911) 
The Reapportionment Act of 1929 omitted such a requiremen 
providing: 

"Until a State is redistricted in the 
manner provided by the law thereof after any 
apportionment, the Representatives to which 
such Ejtate is entitled under such apportionment 
shall be elected in the following manner: (1) 
If there is no change in the number of Represen- 
tatives, they shall be elected from the districts 
then prescribed by the law of such State, and if 
any of them are elected from the State at large 
they shall continue to be so elected; (2) If there 
is an increase in the number of Representatives, 
such additional Representative or Representatives 
shall be elected from the State at large and the 
other Representatives from the districts then pre- 
scribed by the law of such State; (3) If there is 
a decrease fn the number of Representatives but 
the number of districts in such State is equal to 
such decreased number of Representatives, they 
shall be elected from the districts then prescribed 
by the law of such State; (4) If there is a de- 
crease in the number of Representatives but the 
number of districts In such State is less than 
such number of Representatives, the number of 
Representatives by which such number of districts 
is exceeded shall be elected from the State at 
large and the other Representatives from the dis- 
tricts then prescr?ibed by the law of such State; 
or (5) If there is a decrease in the number of 
Representatives and the number of districts in 
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such State exceeds such decreased number of 
Representatives, they shall be elected from 
the State at large." 2 U.S.C.A., Sec. 2a, sub- 
division (c). 

left 
The Federal Constitution and acts of Congress have 

it to the individual states to redistrict themselves in- 
to Congressional Districts. There is no provision in the Texas 
Constitution which sets forth the manner in which the State 
must be redistricted into Congressional Districts. In the ab- 
sence of any prohibition restricting one Congressional District 
from being comprised of a portion of the same area as that of 
another Congressional District, we must assume that such re- 
districting would be constitutional and valid. 

It should be pointed out, however, that Congress is 
the judge of its own membership. We have found no state which 
has ever employed such a method. 

SUMMARY 

In redistricting the State into Congressional 
Districts the Legislature may include one geographic 
area in more than one Congressional District. 

Very truly yours, 

WAGGONER CARR 
Attorney General 
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