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March 21, 1963 

Honorable Henry Wade Opinion No. C- 40 
Criminal District Attorney 

of Dallas County Re: Whether an Individual can 
Dallas, Texas have his name on the ballot 

for county school trustee 
and for trustee of an 
independent school district 
in the same election, and 

Dear Sir: related question. 

You have requested an opinion on the following 
questions: 

1. Can a person have his name on the ballot as a 
candidate for the office of county school trustee of Dallas 
County and also for the office of trustee of the Dallas Inde- 
pendent School District, in the same election? 

2. In the event that he cannot, can he withdraw his 
candidacy for one office and remain on the ballot for the other 
office? 

The fact. situation out of which these questions arise 
is stated In your opinion request as follows: 

“On April 6, 1963, there will be conducted In 
the City of Dallas, Texas, and the County of Dallas, 
Texas, an election to determine the County School 

.Board Trustees and the Dallas Independent School 
District Board Trustees. The County of Dallas and 
the Dallas Independent School District have agreed 
to hold a joint election for said Boards of Trustees 
as permitted by Article 2746c, V.A.C.S. However, we 
understand that no formal resolution has been adopted 
as to whether a single ballot or separate ballots 
will be used. The voting on April 6, 1963, will be 
conducted by the use of voting machines with all of 
the candidates’ names for both .Boards appearing on 
each voting machine. However, the absentee voting 
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will be conducted separately; i.e., the Dallas 
Independent School District will conduct their own 
absentee voting, while the County Clerk will conduct 
the absentee voting for the County School Board. 

“An individual has filed applications as a 
candidate for trustee for both the Dallas Independ- 
ent School District Board and the Dallas County 
School Board. ” 

Article XVI, Section 40 of the Texas Constitution, 
which prohibits a person from holding two civil offices of 
emolument at the same time, does not prevent a person from 
holding the two offices here Involved, since the office of 
trustee of an independent school district is not an office of 
emolument. However, regardless of whether one or both offices 
are offices of emolument, the same person cannot hold two ln- 
compatible offices. 34 Tex.Jur. 351, Public Officers, Sec. 18. 
In Attorney General’s Opinion No. O-1398 (1939), it was held 
that the offices of county school trustee and trustee of an 
independent school district are incompatible and that the same 
person may not hold both offices simultaneously. We egree with 
that holding. Accordingly, if the individual fn question were 
elected to both offices, he could accept only one of them. 

Article 2676, Vernon’s Civil Statutes, which is the 
general statute pertalnfng to the electeon of county school 
trustees, contains the following provisions: 

“Section 1~ + + * The time for such elec- 
tion shall be the first Saturday in April of each 
year; the order for the election of county school 
trustees to be made by the county judge at least 
thirty (30) days prior to the date of said election, 
and which order shall desfgnate as votfng places 
withen each common or independent school district 
the same voting place QP places at which votes are 
cast for the District Trustees of said common and 
independent school districts, respectively. The 
election officers appointed to hold the election 
for District Trustees in each of‘said school dfs- 
tricts, respectively, shall hold this election for 
county school trustees.” 
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Article 2790e, V.C.S., which Is the 
lng to the election of county school trustees 
a population of more than 350,000, contains a 
as follows: 

statute pertain- 
In counties having 
similar provision, 

“Sec. 13. The election for County School 
Trustees shall be held on the first Saturday in 
April of each year, and the election officers 
holding elections for trustees in each district 
in the county shall hold the election for County 
School Trustees at the same time and place as the 
election for district trustees.” 

Under these statutes, an election for county school 
trustees must be conducted at the same place and by the same 
election officers as an election for trustees of an independ- 
ent school district which is held on the same day. 

You have stated that the County of Dallas and the 
Dallas Independent School District have a reed to hold a 
joint election as permitted by Article 27 6c. & This statute 
reads as follows: 

%henever an election for members of the 
county board of trustees, the board of education, 
board of trustees or other governing board of any 
school district, or the board of regents, board 
of trustees or other governl.ng board of any Junior 
college district, regional college district or 
other type of college district, is t,o be held on 
the same day and within all or part of the same 
territory as any other of the elections herefn 
enumerated, the various officers, boards or bodies 
charged with the duty of appointing the election 
officers, providing the supplies, canvassing the 
returns, and paying the expenses of such elections 
may agree to hold the elections jointly and may 
agree upon the method for allocating the expenses 
for the joint election. Resolutions reciting the 
terms of the agreement. shall be adopted for each 
of the participating boards or bodies. The agree- 
ment may provide for use of a single ballot form 
at each polling place, to contain all the offices 
to be voted on at that pollfng place, or for sepa- 
rate ballot forms which may combine two or more of 
the sets of county or district offices to be voted 
on, provided that all of the offices and candidates 



. . 

Honorable Henry Wade, page 4 (C- 40 ) 

for each district or political subdivision shall 
appear on the same ballot. One set of election 
officers may be appointed to conduct the joint 
election, and any person otherwise qualified who 
Is a resident of either of the districtsor polit- 
ical subdivisions holding the election shall be 
eligible to serve as an election officer. Poll 
lists, tally sheets, and return forms for the 
various elections may be combined In any manner 
convenient and adequate to record and report the 
results of each election, and one set of ballot 
boxes and one stub box may be used for receiving 
all ballots and ballot stubs for the joint elec- 
tion. Returns on joint or separate forms may be 
made to, and the canvass made by, each officer, 
board or body designated by law to receive and 
canvass the returns for each election, or one of 
such officers, boards and bodies may be designated 
to receive and canvass the returns for the joint 
election and to report the results of each elec- 
tion to the proper authority. Where the counted 
ballots for two or more of the elections are 
deposited in a single ballot box, the box contain- 
ing the counted ballots shall be returned to the 
officer or board designated in the agreement, 
which shall be an officer or board designated by 
law to receive and preserve the counted ballots 
for one of the eLections constituting a part of 
the joint electlon." 

In our opinion, the effect of Articles 2676 and 2790e 
is to make the election of county school trustees a part of the 
election for district trustees, although these statutes do not 
require use of a single ballot form and do not authorize a com- 
plete fusion of duties in conducting the election and canvassing 
the returns as is permitted by Article 2746~. When the election 
is held under the provisions of Article 2746c, that statute 
further serves to untte the election. 

Article 6.01 of Vernon's Election Code provides in 
part as follows: 

'In all elections by the people, the vote 
shall be by offfcial ballot, which shall be num- 
bered and elections so guarded and conducted as to 
detect fraud and preserve the purity of the ballot. 
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* * * The name of no candidate shall appear more 
than once upon the official ballot, except (a) as 
a candidate for two (2) or more offices permitted 
by the Constitution to be held by the same person; 
or (b) when a candidate has been duly nominated 
for the office of President or Vice-President of 
the United States and also for an office requir- 
ing a state-wide vote for election. * * *'I 

In the brief accompanying your request, you make the 
following statement, with which we are In agreement: 

"The purpose of the above statute would 
appear to be to prevent a person from becoming 
a candidate for more than one office when he 
could only accept one of them. This places on 
the candidate the burden of making a choice of 
which office he wishes to run for before the 
election, rather than allowing him to run for 
both, and If elected to both, making his choice 
after the election." 

If, at the election to be held in the Dallas Independ- 
ent School District on April 6, the names of the candidates for 
the offices of county school trustee and district school trustee 
are placed on a single ballot form, we are of the opinion that 
Article 6.01 would clearly prohibit the placing of the same 
person's name on the ballot as a candidate for the two offices. 
Att'y Gen. Ops. O-2640 (1940) and WW-493 (1958). We are further 
of the opinion that a person cannot have his name appear as a 
candidate for both offices, regardless of whether the offices 
are listed on a single ballot form or on separate ballot forms. 
The law requires that the offices be filled by election at the 
same time and place, and it would be ignoring the purpose of 
the prohfbitfon in Article 6.01 to construe it as applying only 
where a single ballot form is used. The occurrence which the 
statute is designed to prevent--election of a person to an 
office which he cannot accept --is as objectionable in the one 
case as in the other. To make the prohibition in Article 6.01 
turn on such a technicality as the physical makeup of the ballot 
forms would be thwartfng the intent of the statute, and we are 
unwilling to construe it so narrowly. We therefore answer your 
first question in the negatfve. 
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Your second question is whether the individual can 
withdraw his candidacy for one office and remain on the ballot 
for the other office. 

It should be noted at the outset that the period for 
absentee voting in the forthcoming election began on March 17, 
the twentieth dav before the election date of ADd.1 6. and that 
the election Is now In Skelton v. Ya‘tes, 131 Tex. 
620, 119 S.W.2d 91 (193 f; 

rogress. 
). We are not informed as to what 

action has been taken inregard to placing this lndlvldual~s 
name on the ballots, and we shall therefore state our opinion 
on each of the four possible situations which may now exist. 

The manner In which this individual became a candidate 
for these offices was by filing an application for each office, 
as provided In Article 2745~~ V.C.S. This statute is silent 
on the matter of withdrawal of candidacy after the application 
is filed. The only statute which might apply Is Article 13.56 
of the Election Code, which provides that a nominee may decline 
his nomination up to ten days before the election ,if It be for 
a city office and up to twenty days before the election In other 
cases. In Williams v. Huntress, 153 Tex. 443, 272 S.W.2d 87 
(19%). the Sunreme Court i 
I ~_- ,, 

n construinn Article 13.56 held that - _ 
where a party nominee for an office had been subsequently nomi- 
nated for a second office to be voted on at the same election 
and he could not lawfully have his name printed on the ballot 
for both offices, he had to decline the nomination for the 
first office at least twenty days before the election in order 
to have his name printed on the ballot for the second office. 
If Article 13.56 applies to a candidate filing under Article 
2745~ (i.e., if he Is a "nominee" wlthln the terms of Article 
13.56), it would follow that the application first filed would 
have had to be withdrawn at least twenty days before the elec- 
tion in order for the candidate to have his name placed on the 
ballot for the second office, unless the particular circumstances 
of your fact situation call for a different result. We doubt 
that Article 13.56 applies to candidates filing under Article 
2745c, but even so, we are of the opinion that ordinarily these 
candidates may not withdraw their applications after absentee 
voting begins. However, we are of the opinion that an appllca- 
tlon filed under Article 2745~ may be withdrawn before commence- 
ment of absentee voting. If, more than twenty days before the 
election, thfs Individual withdrew his application for one of 
the offices, we know of no prohibition agafnst placing his name 
on the ballot for the other office. Therefore, if this individ- 
ual's name now appears as a candidate for only one of these 
offices, it may lawfully remain on the ballot for that office. 
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Your opinion request reveals that the County Judge 
of Dallas County, who has the duty of certifying the candi- 
dates for county school trustee, had sought your opinion as 
to the legality of placing this Individual's name on the 
ballot for both offices, but it does not reveal whether he had 
taken a position In the matter. If the officers having the 
duty of making up the ballot informed the individual that his 
name could not appear as a candidate for both offices and that 
he must choose between the offices but he refused to do so, and 
thereupon they proceeded with the printing of the ballots and 
left his name off the ballot for both offices, we are of the 
opinion that he now has no right to demand that his name be 
printed on the ballot for either office. 

If the officers charged with preparation of the 
ballots were uncertain as to the law and did not resolve the 
question before the expiration of the time within which an 
application ordinarily could have been withdrawn, we are of 
the opinion that the regular deadline for withdrawal does not 
apply. Accordingly, If printing of the ballots has been held 
In abeyance awaiting a resolution of the candidate's right to 
have his name appear under both offices, he may still choose 
which office he wishes to run for. Also, if ballots have 
already been printed, listing the Individual as a candidate 
for both offices, we are of the opinion that the ballots should 
be revised so as not to violate Article 6.01, and that the lndl- 
vidual may still choose which office he wishes to run for. 

SUMMARY 

The office of county school trustee and 
trustee of an independent school district are 
Incompatible, and the same person may not hold 
both offices at the same time. 

A person may not have his name printed on 
the ballot as a candidate for the office of 
county school trustee and also as a candidate 
for trustee of an independent school district, 
where both offices are to be filled at an elec- 
tion held on the same day. 
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If a person who has filed for both offices 
withdraws his application for one of the offices, 
he may have his name placed on the ballot for 
the other office. 

Yours very truly, 

WAQffONER CARR 
Attorney General of Texas 
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