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Dear Doctor Crabb: 
. 

the stated facts: 

We are in receipt of your request for opinion relative 
to the above captioned question. 

Your letter indicates that a large group of practition- 
ers are now applying for licenses from the Board and are asking 
to be identified with the term or suffix "M.D." All of these 
practitioners are graduates of the former College of Osteopathic 
Physicians and Surgeons in Cali.fornia and have previously ob- 
tained the:ir license as an osteopath in Texas based upon such 
study. It is significant, however, that on February 15, 1962, 
the institution named a'bove was changed to a medical school and 
is now known as the California College of Medicine, which school 
is recognized by the Council on Medical Education and Hospitals 
of the American Medical Association, the Association of American 
Medical Colleges, and the California Board of Medical Examiners 
(which only licenses those applicants with an M.D. degree), All 
persons in question received the degree of Doctor of Medicine 
from the College between March 7s 1962 and September 30, 1962, 
without taking any filrther courses whatsoever, but by merely mak- 
ing applicati.on, 

Since in California there is a separate Board of Medi- 
cal Examiners and Board of Osteopathic Examiners, recent amend- 
ments were proposed and adopted whereby persons receiving both 
degrees could elect ,to use either the term or suffix "M.D." or 
"D, 0," Section 2396 of Deering's California Business and Profes- 
sions Code states as follows: 
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‘@396, Unprofessional conduct: Unauthorized 
use of letters W.D. ‘: 
use ‘MOD. p: 

Election of osteopath to 
Effect of election. 

“Unless the holder of any certificat.e provided 
for in this chapter or any preceding medical prac- 
tice act has been granted the degree of doctor of 
medfcfne after the completion of a full course of 
study as prescribed ‘by an approved medical school 
in accordance with the provfsions of this chapter, 
or any preceding medical practice act, the use of 
the term or suffix OM,D, 3 constitutes unprofessional 
condzlct within the meaning of this chapter. 

“However y any person holding a physician’s and 
surgeonis certificate under the jurisdiction of the 
Board of Osteopathic Examiners of the State of Cali- 
fornia and a degree of Doctor of Medicine issued by 
a medical school located in the State of California 
at any time prior to Septe.mber 309 1962, and ap- 
proved either by the Board of Osteopathic Examiners 
of the State of California or the Board of Medical 
Examiners of the State of California at the time of 
the ksuance of such degree, shall be authorized to 
use the term or suffix sM0D.9 I and such use shall 
not be unprofessional conduct, so long as sach per- 
soq on or before December 31, 1.962, advises both 
.the Board of Me&L&al, Examiners and the Board of 
Osteopathic Examiners, in writing, that he has el,- 
ected to use the term or suff1.x “M,D, 9 and has 
elected net to me the term or silffix sD.O, D In 
the e,ve.ni; sf sich el,ection, tie use of the term or 
suffi,x ‘D, 0, P constitiltes unprofessional conduct 
with3.n the mear&ng of this chapter. 
Stats,ist Ex,Sess. 1,962 ch,50 @l,)tr 

(Amended by 

Your letter phrases the question submitted to us as 
follows : 

“Now the question :is, can the Texas State 
Board of Med,i,cal Ex~aminers S,ssue these osteopaths 
a license as an ‘MOD. t En Texas in lieu. of al.1 the 
legal changes :in the Cal,ifor.nia laws allowing osteo- 
paths who ‘we,re licensed in California to choose 
whether they with to be an ‘MOD, I or a sD.O, p by a 
certain date, December 31, 1962. 

“Also if an osteopath who obtained his 
patnle edu&ion at the California ColS.ege of 

osteo- 



, 
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Osteopathic Physicians and Surgeons, or any 
other osteopathic school prior to February 15, 
1962, the date that the California College of 
Osteopathic Physicians and Surgeons was changed 
to a medical school and has obtained an ‘M.D.’ 
degree from the California College of Medicine, 
should~ the Texas State Board of Medical Exami- 
ners recognize the ‘M.D. t degree and issue this 
man a license in Texas as a medical doctor?” 

Each applicant to the Texas State Board of Medical Ex- 
aminers must identify himself with some particular system’of 
healing. In this connection Article 45qCe of Vernon Is Civil 
Statutes, states in part as follows: 

ttSec. 3. Every person licensed to practice 
the healing art heretofore or hereafter by 0 . o 
the Texas State Board of Medical Examiners . e . 
shall in the professional use of his name on any 
sign, pamphlet, stationery, letterhead, signature, 
or on any other such means of professional identi- 
fication, written or printed, designate in the 
manner set forth In this Act the svstem of the 
&&Qg-g& which he is by his license permitted 
to practice0 Ihe following a;ewt:e legaily re- 
quired identifica$ons, a o h ch mus be used 
mQ&ners the healine art : 

“(1) If licensed bv the Texas State Board of 

tor of Medic* 
doctor 9 M,D, ; doctor of medicine; M.D, 

Even though Californfa law allows a practitioner to 
elect which degree he chooses to use by his name, the law govern- 
ing the Texas State Board of Medical Examiners does not. We con- 
strue Article 4590e as allowing a practitioner only to practice 
“the system81 on which his degree was based, The degree M,D. 
connotes an education obtained at a medfcal school and a D.O. de- 
gree likewise contemplates a degree obtained and based upon study 
at an osteopathic school, The California College of Medicine may 
well be a “reputable medical school” as that term is used in 

-.x20- 
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Article 4501, Vernon's Civil Statutes, and may well~be a "repu- 
table medical college" as that term~is used in Article 4500, 
Vernon's Civil Statutes, but the fact remains that the practi- 
tioners in question obtained all of their education ate an osteo- 
pathic school. Since they obtained their M-D, degree without 
further study or taking additional courses a't the California 
College of Medicine, it follows that their most recent degree is 
not based on study or attendance at a medical school, and there- 
fore the Texas State Board of Medical Examiners is not authorized 
or required to license them as doctors of medicine on the basis 
of such degree. 

The Texas State Board of Medical Examiners is 
not authorized or required to issue licenses as 
doctors of medicine on the basis of the M.D. degree 
to practitioners who attended and received their 
education at an osteopathic school, when the M.D. 
degree was awarded to them under the laws of Cali- 
fornia by merely making application therefor. 

FDW:wb 
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