
Criminal District Attorney 
Beaumont, Texas Re: Opinion No. WW-1506 

Dear Sir: 
Subject: Marble 
Machines 

You have recently requested an opinion of this office 
relative to a special kind of marble machine. The letter of 
inquiry states in part: 

"On April 10, 1963, we requested an 
opinion from your office on the legality 
of a certain marble machine which allowed 
free balls on obtaining a certain objec- 
tive. . ..'I 

You then state that this office furnished you with a 
copy of the opinion request of Mr. Henry Wade upon which 
Opinion No. ~~-1506 was based. You state: 

"The letter of inquiry did seem to 
indicate that the subject marble machine 
was one which is similar to the marble 
machine which our Inquiry inferred. 

"However, we are In need of an opinion 
that sets forth and states that a marble 
machine which allows an additional ball is 
in fact Illegal, If that is your opinion. 
Therefore, we request that you clarify or 
modify your opinion No. ~~-1506 to set forth 
a clear and definite holding on the legality 
of such a machine. The opinion, as now writ- 
ten, makes no reference to an additional ball 
except In the quotation from a New York deci- 
sion, and the facts describing the machine 
only Indicate that it is equipped with 'fllppers.l" 

In ~~-1506 we held as follows: 

"Under the facts presented by you, we 
agree with you 'Flipper Cowboy' does not fall 
into the category of a coin operated gambling 
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device. In short, we can say that when a 
player deposits his money in 'Flipper Cow- 
boy' he pays for and receives one game. 
That is all he bargained for and all he will 
get. Only the length of the game is left to 

be determined and that by the skill of the 
player. When that one game is completed the 
only way the machine can be replayed Is by 
depositing an additional coin." 

We then held that "Flipper Cowboy," a type of coin-operated 
marble machine was not a gambling device and was not prohl- 
blted under Article 642a of the Texas Penal Code. 

In your letter of April 10, 1963, you described the 
marble machine as follows: 

"The said 'marble machine' has a playing 
field set on four legs and is played by insert- 
ing a coin in the machine: 

'No free games or money are returned to 
the player under any circumstances. 

'The machine has mechanical devices on 
either side of the playing field called 
'flippers', which, if properly,manipulated, 
enable the player to hit the ball in play 
thereby preventing the ball' from falling into 
the 'return hole' and allowing the player to 
continue the same game. 

"The game Is played with one ball, which 
is allowed to fall Into the 'return hole' af- 
ter passing through the playing field, the 
time required to pass through the playing 
field and the score accumulated being depen- 
dent upon the skill of the player in using 
the 'flippers' to keep the ball In play and 
make It strike certain objects In the field 
of play. 

"AS the ball Is allowed to fall Into the 
'return hole', -it Is re-played a minimum of 
five times In one game. 

"The game may be continued by the player 
and with the same ball if said player is 
skillful enough to obtain certain scores or 
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to strike certain objects In the field of 
play under certain known circumstances. 
This continuation of the game is by the 
process of allowing the ball to be shot 
additional times, up to 'a maximum of five 
shots in addition to the original five 
shots, but the score accumulated and the 
whole process constitutes only one game." 

As we understand the operation of the machine, a minl- 
mum of five and a maximum of ten balls constitute one game. 
Whether the player receives the minimum of five balls or more, 
up to the maximum of ten, Is dependent on hisskill in mani- 
pulating the "flippers". He has, therefore, received only 
one game for his consideration (coin). 

Under these circumstances we affirm our holding In 
Opinion ~~-1.506. 

SUMMARY 

A marble machlne,which allows additional 
free balls as,.certain scores are obtained, 
such balls being obtained within the same 
game and upon the payment of a single con- 
sideration, Is not a'gambllng device per se 
and is not therefore prohibited under Article 
642a of the Texas Penal Code. 

Very truly yours, 

General ofpxas 

Norman V. Suare 

NVS:nss 
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