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July 29, 1963 /Aha 

“The facts in connection with this request are 
as follows: The Justice of the Peace Precinct lines 

. in Ector County, Texas, there being four, Intersect 
and join at the Intersection of 8th Street and Musklngum 
Street in Odessa, Ector County, Texas. At the present 
time, the Ector County Courthouae Is under construction; 
said building to be completed In the early part of 1964. 
At the present time, the Justice of the Peace offices 
are located In three of the respective Justices of the 
Peace In their homea located in the precinct over which 
they preside, and one Justice of the Peace, Precinct 
81, being located In the temporary office building which 
is located In Precinct #l. It is the desire of the 
Commlsaion~ra~ Court to change the precinct boundary 
lines In Ector County, Texas from those ae hereinabove 
set out and to cause said boundaries to Intersect In 
the block bounded by Grant Street on the West, Texas 
Street on the East, Fourth Street on the North, and 
Third Street on the South, the loqation of the Court- 
house building here.in Odessa, Ect%r County, Texas. 
It Is not the deeire nor the Intention of the Ector 
County Commissioners1 Court to enter an order abollsh- 
lng the precinct or to declare a vacancy in the offices 
of the rerpectlve Justices of the Peace, It being the 

Hon. Walter E. Wilson Opinion No. C- $12 
County Attorney .;. 
Betor County Courthouse Re: 
Odessa, Texas 

Whether a justice of the 
peace may conduct his 
court in a place other 

Dear Mr. Wllaon: 
than In his precinct, and ( 
related question. 

Your request for opinion addressed to this office states a8 
follows: 

.~. 

\ 

sole lntentfon of the Ector County Commfsafoneral Court 
to provide a place for the Justices of the Peace to 
have their office In the Courthouse building proper 
and a place to hold court, etc.” 
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Hon. Walter E. Wilson, page 2 (C- 112 ) ,: 

The subsequent correspondence in oonnection with your 
request also aeks: 

“Can the Justices of the Peace operate out cif 
th’e County Courthouse although the precinct bounda- 
ries do not Qofn at the Courthouse under the aeeump- 
tion that the County Courthouse 18 by operation of 
law a portion of each Justice of the Peace Preclnot?” 

Article 2380 of Vernon’s Civil Statutes provides In 
part that: 

” . . 0 

"2. Each justice ehall hold the regular term 
of his court at his office at euch time a8 the oom- 
miasloners Court may presoz9be.w :(Emphasls added). 

? , 
Your letter indicated that the Commiseionersf Court 

of Ector County has not previously provided for the juatlces 
to hold court at any particular place, and that three of,them 
now hold office in their-respective homee. We have found no 
authority which would allow,a justice of the peace to maintain 
his office outside of his ppecinct boundary’ The cat36 law and 
statutory authoritlea both lead us to believe that the division 
of the county into precincts and the various duties appurtenant 
thereto were to be performed by the JustPce in his own precinct. 
Articles 2377 and 2379 of Vernon"8 Civil Statutes. Article 60a 
of Vernon’s Code of Criminal Procedureb 
102 S.W. 159 (Tex.Cfv.App. 1907). 

Stewart v. Sm&lwood, 
I 

Assuming that th’e Commlsaionere’ Court doe6 change 
*he prec'inct boundarfea aa~$hey proposei we nou turn to yours 
primary question for consideration. .~’ 

Attorney General’s Opinion No. ~~-536 (1958) affirmed 
a, long lfne of opinions on the same question,, and held a8 fol- 
lows : <.‘: ” 

“The Commlealoners Court may, at any time, 
abo~llsh old Justice Precincts and ~redfvlde the 
county into new precincts. In suah case the 
Justice8 of the Peace and Con~stables elected fn ‘. 
a precinct whose boundaries are altered, have 
no right to cbntinue in ofifce or draw their 

,. 

salaries. The vacancierr created by euch an or- 
der are regufred to be filled by the Commiselon- 
er8 Court. 
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Hoa. Walter E. Wilson, page 3 CC!- 112 ) 

Shortly berore the rslsaer ot our opinion No. ~~-536, 
the Supreme Court rei’used an applioatloa for rrit of error with” 
the notation “no reversible errors in the case of ChildFe&e CounQ ,~,,’ 
vi gachse 310 S.W.2d 414 (Tex;Clv.App. 19%; error rei’. n;r.e.) 
andeer Curiam opinion found at 312 S.W.2d 381 (lgg), the~f 
Court stated at page 380 as folloue: 

.The application for writ of error Is re- 
fused. No reversible error. We approve the 
holding of the Court of Civil Appeals that 
changes in preoinct boundaries do not create a 
vacancy fn the Oific0 of County Comm%esioner or 
deprive the incumbent o? the right to hold oi- 
fice for the relralnder of his term, even though 
by reason of. such changes his residjmy,i; gt 
;#;hin the precinct as redeiined. . . 

.p 
We interpret this to mean that the Supreme Court agrees 

with the holding of the Court of Civil Appeals, but not necessarily 
Mth any other language used. Since the Sachse case, eu ra Involved 
only the office of County Commissioner, uoot ieel -& a the same 
principles are applicable to justices of the psace and constables. 
Under the plain provisions of Section 18 of Article V of the Texas 
Conetitutlon it Is mandatory that each oounty have iour commlsslonerac 
precincts; however, fn%he case oi juetlce precinote this ,provislon 
clearly authorfses the’CommPeiHoner8~ Court to divide the county 
“from time to tfme for the qonvenlsnce of the people, into precincts 
not lees than four or more than eight.’ If the prfnclplee of law 
announced In the Sachs0 case were applicable to the re-division or 
the elimination o-Ice precincts, then in a county where the 
C~ieelonere~ Court sought to reduce the number of juetice precincts 
to a sinfmum of four, the Commiesidnsrea Court’8 order would be of 
no force and effect if the juetlaee o? the peaoe and constable8 In 
the juetice precinots in exceee o? four In number could hold their 
reepeotlve offices for the remainder of the ,tene to which they had 
been originally elected* 

In the instant oaee ii the Coaleslonere~ Court of Ector 
Couatyelkicte to do so, it :may change the boundaries of the various 
justice precincts, but fn all case8 where the boundaries are altered 
or changed in any respect, the offices of justice bf the peace and 
conetable become vacant and must be filled by appointment of the 
Commissioners~ Court until the next general election. Attorney @en- 
oral’8 Opinions V-790 (lg@), V-1032 (195C), and ~-536 (1958). 
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Hon. Walter E. Wilson, page 4 (C- 112 ) 

SUMMARY 

The justice of the peace must maintain his 
office and hold his court within the boundaries * 
of his precinct. 

If the commleelbnere~ court’.alters the boun- 
dary lines of,any justice precltit, a vaoancy exists 
In the offlC6 of ,justlce of the peace and constable 
which the court must fill by appointment until the 
next General Election. 

Yours very truly, 

WAOQONER CARR 
Ap72& 

Fred D. Ward 
Assistant 

FDW:wb:mkh 
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