
GENERAL 

July 30, 1963 

Honorable James E. Barlow Opinion No. C- 116 
Criminal District Attorney 
Bexar County Re: Construction of Sec. 3, Art. 
San Antonio, Texas IX of the Constitution relative 

to vote required for adoption' 
Dear Sir: of a county home rule charter. 

In your letter requesting an opinion of this office, you 
state that Bexar County is in process of drafting a home rule charter 
to be submitted to the voters early In the fall, and you ask for an 
opinion on the number of votes which are required to adopt the char- 
ter. In substance, your question is whether the vote required is a 
majority of the qualified electors eligible to vote, or only a majority 
of those actually voting at the election. Directly Involved Is a noti-- 
struc.ticn of the following provision in Subsection (2) of Section 3, 
Article IX of the Texas Constitution: 

1, .No County Home Rule Charter may be adopted 
by any'c&nty save upon a favoring vote of the resident 
qualified electors of the affected county. In elections 
submitting to the voters a proposal to adopt a Charter 
(unless otherwise provided by a two-thirds vote of the 
total membership of each House of the Legislature) the 
votes cast by the qualified electors residing within the 
limits of all the Incorporated cities and towns of the 
county shall be separately kept but collectively count- 
ed and the votes of the qualified electors of the county 
who do not reside within the limits of any incorporated 
city or town likewise shall be separately kept and separ- 
ately counted, and unless there be a favoring majority of 
the votes cast within and a favoring majority of the votes 
cast without such collective cities and towns, the Charter 
shall not be adopted." 

Acting under the provision authorizing the Legislature to 
change the requirement for separation of the votes cast within and 
without the cities and towns, the Legislature in 1951 passed a statute 
(Article 1606b, V.C.S.) which provides as follows: 
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“Authority is hereby conferred upon Bexar County 
to adopt a ‘Home Rule Charter’ In accordance with the 
provisions of Section 3 of Article IX of the Constitu- 
tion of Texas by a favoring vote of the resident quall- 
fied electors of said County, and It shall not be neces- 
sary for the votes cast by the qualified electors residing 
within the limits of all the incorporated cities and 
towns of the county to be separately kept not separately 
counted from those cast by qualified electors of the 
county who do not reside within the limits of any in- 
corporated city or town, and a favoring majority of the 
votes of such electors cast in the county as a whole 
shall determine the result of such election.” 

In your brief you have reached the conclusion that the 
language of the constitutional provision requiring “a favoring vote 
of the resident qualified electors of the affected county” makes 
a majority vote of all qualified electors necessary for adoption 
of the charter. You have concluded, further, that Article 1606b 
is unconstitutional because it attempts to require only a majority 
of the votes cast at the election, and that the election in Bexar 
County will have to proceed under the provisions of Article 1606a, 
V.C.S. (the general enabling statute) and the votes In the cities 
will have to be kept and counted separately from the votes in the 
remainder of the county. 

Section 15 of Article 1606a provides: 

“If the election results In a constitutional 
majority of the votes cast in the election being 
for the charter, the same shall be declared to be 
adopted. . . . I . . I’ 

Section 15a of Article 1606a repeats the provisions of Section 3, 
Article IX quoted above, except for omission of the parenthetical 
language permitting the Legislature to change the requirement for 
a favoring vote both within and without the cities and towns. You 
have concluded that, In view of Section 15a, the “constitutional 
majority” required by Section 15 means a majority of the qualified 
electors of the county. 

We are unable to agree with your construction of the 
quoted constitutional provision. The first sentence of the quotation, 
standing alone, Is ambiguous, but when.construed In conjunction with 
the succeeding sentence we think it Is, clear that “a favoring vote 
of the resident qualified electors of the affected county” means a 
majority of the votes cast at the election. The phrase ‘resident 
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qualified electors of 
eligible to vote, but 

the affected county” defines the persons 
does not define the basis on which the -~ favorable vote shall be determined. The second sentence explains 

the vote required for adoption. It provides that (unless other- 
wise provided by Legislature) the charter shall not be adopted 
“unless there be a favoring majority of the votes cast within and 
and a favoring madority of the votes cast with t h collective 
cities and towns. (Emphasis added,) In our Ei,nii:, the intend- 
ed meaning of these provisions is that the converse shall also be 
true, i.e., that the charter shall be adopted If there Is a favor- 
ing majority of the votes cast within and a favoring majority of the 
votes cast without the cities and towns. We do not find any warrant 
for reading Into these provisions the further requirement that the 
combined majorities must be a majority of all qualified electors 
of the county. 

The construction we place on the provision under consider- 
ation Is supported by other rovlsions in Section 3 of Article IX. 
Paragraph e of Subsection (3 P provides that ‘any county may, by a 
majority vote of the qualified electors of said county, amend its 
Charter to include other powers. ., . . .“’ -Subsection (7) provides that 
charters shall make appropriate provision for the abandonment, revo- 
cation, and amendment-thereof, “subject only to the requirements 
that there must be a favoring ma.lorit?? o??f %ie vote cast upon such 
a proposal, by the qualified resident electors of the county....,. .I’ 

ion (7), It Is clear that 
ors of said county” means a \ 

Emphasis added.) In view of Subsect 
‘majority vote of the qualified elect 
majority-of those voting at the election. The similar language, 
“favoring vote of the resident qualified electors of the affected 
county,” should be construed to have similar meaning. Walker v. 
Ko er 99 S.W.2d 1034 (Tex.Civ.App. 1937, error dism.); 39 T 
3iiki01, Statutes, Sec. 108. 

ex. 

Attorney Qeneral’s Opinion No. C-54 (1963) Involved the 
vote required for creation of hospital districts under Section 9, 
Article IX of the Constitution. One yovislon of the section states 
that a district shall not be created unless approved by a majority 
of the qualified property taxpaying electors thereof voting at an 
election called for the purpose,” whereas a subsequent provision 
states that no district shall be created except by act of the Legls- 
lature “and in no event may the Legislature provide for a district 
to be created without the affirmative vote of a majorlt of the tax- 
paying voters in the district concerned.” In holding t at K the latter 
provision was not Intended to require anything more than, a majority 
vote of those voting at the election, the opinion alluded to the rule 
stated in 39 Tex.Jur. 162, Statutes, Sec. 91, to the effect that a 
statute should be given a reasonable and sensible construction, and 
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irrational conclusions or deductions should be avoided in the 
absence of compelling language found in the enactment. 

This rule may aptly be applied to the present inquiry. 
Apart from the clarifying language following the provision, a very 
practical argument for concluding that the provision under consider- 
ation was not intended to require a majority vote of all qualified 
electors Is that there is no means by which the canvassing authorities 
may accurately ascertain the number of qualified electors in the 
county. In 1933, when the County Home Rule Amendment was adopted, 
as at the present time, voters exempt from payment of the poll tax 
on the ground of overage and who do not live in a city of 10,000 
or more Inhabitants are not required to obtain an exemption certifi- 
cate or to register In any manner. Also, at that time certain per- 
sons exempt on the ground of nonage or nonresidence were not required 
to obtain exemption certificates. 
Moreover, 

Arts. 2968, 2969, R.C.S. of 1925. 
the tax collector’s list of qualified voters might not 

accurately reflect as of the day of the election the number of qualified 
voters in the county who were required to obtain poll tax receipts or 
exemption certificates, because of deaths and removals into and out of 
the county after the receipts and certificates were Issued. A requlre- 
ment for a majority vote of all qualified electors might leave the 
outcome of some elections unresolved or in doubt because of the in- 
ability to determine the number of qualified electors. It is unreason- 
able to believe that such a result was intended In the absence of 
compelling language. 

In view of the lack of means for accurate ascertainment of 
the number of 
of Article % 

ualified electors in the county, the constitutionality 
160 b 

Worth v. Davis, 
could be sustained on the authority of City of Fort 

57 Tex. 225 (1882), 
vision Itself 

even if the constitutional pro- 
should be construed to require a majority vote of all 

qualified electors residing in the county. In that case the court 
held that a constitutional provision authorizing the levy of a munici- 
pal tax “If two-thirds of the taxpayers of such city or town shall vote 
for such tax” required an affirmative vote of two-thirds of all the 
taxpayers in the town who were qualified voters, but the court upheld 
a statute implementing the constitutional provision which required an 
affirmative vote of two-thirds of the taxpayers voting a,t the election, 
on the ground that the constitution prescribed no means of ascertaining 
the number of taxpaying qualified voters in the city and it was ,competent 
for the Legislature to adopt the number of votes cast as the test for 
the number of taxpaying voters on the day of the election. 

Since succeeding provisions in Section 3, Article IX clarify 
the meaning of “a favoring vote of the resident qualified electors of 
the affected county,” It is unnecessary to dwell on what construction 
would be given the quoted language standing alone; but it might be 
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mentioned that the Texas courts have held that constitutional and 
statutory provisions requiring a majority vote of the qualified' 
voters mean a majority of those actual1 voting at the election. 
Bradshaw v. Marmlon, 188 S.W. 973 (19167; Marsden v. Troy 

W 9bl (Tex.Clv.App. 1916); SW 195 S W 53i8TTex 
&v:App. 1917); State ex rel. Wilkinson v. S 
(Tex.Clv.App. 1945) 

elf, 191 S.fi.2d 756 ,* 
E ason v. Robertson, 288 S W.2d 269 (Tex.Civ. 

App. 1956, error di&n.). Whll 
. 

th e reasoning In some of the cases 
might allow for a distinction between the use of the phrase "quali- 
fled voters" and the phrase "qualified electors," the reason advanced 
in other cases is equally applicable to either term. 

It is our opinion that Section 3, Article IX of the Constl- 
tution requires only a majority vote of the qualified electors voting 
at the election. We therefore are of the opinion that the provision 
in Article 1606b, V.C.S., requiring a favoring majority of the votes 
cast is not in conflict with the Constitution. 

SUMMARY 

The vote required by Section 3, Article IX of 
the Texas Constitution for adoption of a county home 
rule charter Is a majority of the qualified electors 
who actually vote at the election rather than a majority 
of all qualified electors eligible to vote. 

Yours very truly, 

WAGGONER CARR 
Attorney General 

MKW:jh:mkh 
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