
Honorable Henry Wade 
District Attorney 
Dallas County 
Dallas, Texas 

Opinion No. C-117 

Re: Whether, in counties 
which have adopted 
voting machlnes,'use of 
the ,machlnea Is mandatory 
Sn primary eIectlons,,;and 
related question. 

Dear Sir: 

For a number of years, voting machines have been 
adopted for use in elections in Dallaa County, as provided 
in Section'3 of Article 7.14 of Vernon's Texas Election Code, 
You have requested ua to render an opinion on the following 
questions: 

"1. Is It mandatory for both parties 
(Democratic and Republican) In a primary 
election to use voting machines? 

"2. If It Is mandatory to use voting 
machines, Is It mandatory for Dallas County 
to furnish the voting machines?" 

Section 3 of Article 7.14, supra, as enacted In 
1951, read as follows: 

"Sec. 3. Adoption by Commissioners Court. 
The Commissioners Court of any county In the 
State of Texas may adopt for use In elections 
and primary elections In at least three (3) 
of the larger voting precincts in voting strength 
In said county, any kind of voting machine ap- 
proved by the Secretary of State and may adopt 
such voting machine at any time for use In such 
additional voting precincts In the county as It 
may deem advisable, and thereupon. such voting 
machine shall be used at any and all elections 
and primary elections, municipal, county, dls- 
trlct or State held In that county or any part 
thereof, designated for voting, registering 

-581- 



Honorable Henry Wade, page 2 (C-117 ) 

and counting votes cast at such elections 
and primary elections, all school and bond 
elections also shall be conducted by the 
use of voting machines In those counties 
or parts thereof where such machines have 
been adopted, where the law specifically 
makes their use obligatory." 

This statute was amended at the regular session of 
the 58th Legislature this year, by the enactment of Senate 
Bill 61, which will take effect on August 23, 1963. The 
amendments to Article 7.14 were part of the recommendations 
of the Election Law,Study Committee created by S.C.R. No. 30 
of the 57th Legislature. The records of the committee show 
that It considered four suggestions for the amendment of Sec- 
tion 3 of Article 7.14, as follows: (1) clarify whether, or 
when, use of voting machines is mandatory In "school and bond 
elections"; (2) provide a solution for the situation where more 
than one election Is to be held on the same day or within the 
period that the machines are required to remain locked after 
an election, and the county does not own enough machines for 
both elections; (3) in elections for which voting machines 
are not mandatory, provide that the election may be conducted 
on voting machines, at the option of the authority holdln 

? 
the 

election, If the county Is able to furnish the machines; 4) 
clarify the authority of the commissioners court to discontinue 
use of voting machines after they have been adopted. 

The problem noted In the second suggestion had arisen 
most frequently during the past decade under the provision mak- 
ing use of voting machines mandatory In primary elections, in 
the years when both the Democratic Party and the Republican 
Party were holding primaries. With this background, the com- 
mittee recommended the following amendment, which was passed 
by the Legislature without change: 

“sec. 3. Adoption by commissioners court. 
The Commissioners qourt of any county In the 
Btate may adopt for use in elections-in at least 
three of the larger election precincts in voting 
strength In the county, any kind of voting ma- 
chine approved by the Secretary of State, and may 
adopt such voting machine at any time for use In 
such additional election precincts In the county 
as It may deem adviaable. The court at any time 
may rescind or modify Its previous order or or- 
ders adopting voting machines, and may discontinue 
use of voting machlnes altogether, but use of vot- 
ing machines shall be retained in at least three 
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of the larger election precincts 'if retained 
for use in any~ part of the county. 

"Voting machines shall be used at the blen- 
nlal general elections for state and county offi- 
cers In all precincts In which they have been 
adopted by the commissioners court. In all other 
elections, general, special, or primary, the au- 
thority holding the election shall determine wlth- 
In Its discretion whether the voting In such 
precincts for the particular election shall be 
by use of voting machines or paper ballots, and 
may provide for use of either voting machines or 
paper ballots In any or all of the precincts for 
which voting machines have been adopted. The 
determination shall be made by the commissioners 
court in elections held at the expense of the 
county, by the governing body of the munlclpal- 
.lty or political subdlvlslon In elections held, 
by munlclpalltles or other political subdivisions, 
and by the county executive committee of the po- 
litical party In primary elections." 

Under the clear provisions of Section 3 as amended, 
use of voting machines Is not mandatory In primary elections. 
Accordingly, as of the effective date of the amendment your 
first question is answered in the negative. 

Your second question Is whether It 1s mandatory for 
Dallas County to furnish the voting machines for the primary 
elections If use of the machines Is mandatory. From your brief 
It Is apparent that you are also interested In whether It Is 
the mandatory duty' of a county to provide a sufficient number 
of voting machines to comply with the request of all political 
parties for use In the primary elections If their use Is not 
mandatory. This is the question which we~shall answer. 

Since its original enactment in 1930, it has always 
been within the contemplation of the Voting Machine Law that 
the county would permit its machines to be used by other pollt- 
loal:! subdivisions and political parties in their elections. 
See Sets. 5, 6, I7 and 21 of Art. 7.14. Section 6 provides: 

"sec. 6. Payment forVotIng Machines. 
The County Commissioners Court shall provide 
for the payment of voting machines to be used 
In such county In such manner as the Court 
may deem for the best Interest of the county. 

Such voting machines shall be the 
pert; of the county paying for same and P 

ro- 
or 
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renting same, subject to the terms of 
the rental contract, and when used in 
any election or primary election, the 
aounty is not charged by law with the 
holding of, such machines shall be 
leased to the authorities charged with 
holding such election or primary elec- 
tion, and payment shall be received by 
the county at such leaae price per ma- 
chine for each election day such ma- 
chines are used In an election as the 
Commlssloners Court shall fix, but not 
to exceed ten per cent (10%) of the 
original cost of such voting machine, 
as may be required to hold each elec- 
tion or primary election. . . .' 

This section regulates the terms on which the county may permit 
use of its machines but does not make It mandatory for the coun- 
ty to furnish the machines. Section 5 of Article 7.14 pre- 
scribes the duty of the county to provide machines after adop- 
tion. It requires the commissioners court to provide "one or 
more approved voting machines In completed working order" for 
each precinct designated for their use. In the light of Sec- 
tion 3, as amended, It Is the duty of the commissioners court 
to provide the number of machines which will be required for 
the efficient and orderly conduct of the general election In 
the precincts designated for their use. We do not find any 
provision in the law which requires the county to provide ma- 
chines In excess of that number. 

The problem of having an inadequate number of ma- 
chines to run two elections on the same day was aquarely 
before the committee which drafted the amendments to Article 
7.14. It undertook to solve the problem by providing that 
their use would be discretionary rather than mandatory In all 
elections except the general election for state and county 
officers. This would be no solution at all if the discretion 
lodged in the authorities holding the elections could result 
in forcing the county to provide machines whloh It did not 
have. In the light of Its background, the only reasonable ln- 
terpretatlon of the amendment la that the discretion in de- 
ciding to use voting machines will be limited by the avall- 
ability of machines. We are of the opinion that the county 1s 
not required to furnish voting machines to a political party 
beyond the number which the county will have available for 
use by the party on the day of the primary election. 
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SUMMARY 

In counties which have adopted voting 
machines, use of the machines will not be 
mandatory in primary elections efter Au- 
gust 2,3,'1963, the effebtlve 'date of..a re- 
cent amendment to Section 3 of Article 7.14, 
Vernon's Texas Election Code. 

Where a political party has decided to 
use voting machines In Its primary election, 
the county Is not required to furnish ma- 
chines for use in the primary In excess of 
the number of machines which It will have 
avllable on the day of the election. 

Yours very truly, 

WAGGONER CARR 
Attorney General 

Mary K. Wall 
Assistant 

MKW:jh 

APPROVED 

OPINION COMMITTEE 
W. V. Geppert, Chairman 
Jerry Brock 
Nicholas A. Irsfeld 
Paul Phy 
Joseph Trlmble 

APPROVED FOR THE ATTORNEY GENERAL 
By: Stanton Stone 

-585- 


