
August 8, 1963 

Honorable Henry Wade 
Criminal District Attorney 
Dallas County 
Dallas, Texas 

Opinion No. C-124 

Re: What la the legal definition 
of an emancipated minor and 
related questions. 

Dear Sir: 

Your opinion request poses three questions, the firat of 
which Is as fol&ows: 

"QUESTION NO. 1. What la the legal defini- 
tion of an emancipated minor? Speclflcally, when 
may a minor algn their own operative permit or 
permit8 for their own children? May a wife who 
has attained her majority sign an operative per- 
mit for heti husband who has not attained his ma- 
jorlty?n 

We understand from your letter that the term "operative 
permit" as used In your request means a permit authorizing a phy- 
sician to perform an operation. 

Article 5921 of Vernonta Civil Statutes reads a8 follows: 

"Minors above the age of nineteen years, ihere 
it shall appear to their material advantage, may 
have their dlsabllltles of minority removed, and be 
thereafter held, for all legal purpoae8, of full age, 
except as to the right to vote. 

Article 4625 of Vernon's Civil 
followe: 

"Every female under the age of twenty-one 
with the laws . . ._ - years who ahall marry In accordance 

of this State, shall, from and after cne clme or 
such marriage, be deemed to be of full age and 
shall have all the rights and privileges to which 

Statutes reads as 
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she would have been entitled had she been at the 
time of her marriage of full age.“ 

The term “minor” Is defined In Section 3 (t) of the 
Texas Probate Code In the following manner: 

"lMlnorst are all persons under twenty-one 
years of age who have never been married, except 
persons under that age whose dlsabllltles of mlnor- 
lty have been removed generally, except as.to the 
right to vote, In accbrdance with the laws o'f this 
State." 

the Coul't ~~l~~~;f~,'~t~;~~~~ g; ~~~~*:~~;~~~~~;"~~~* 
out in the Texas Probate Code was not limited to the Probate 
Code but applied to all legal actions. The Court held further 
that a boy under the age of twenty-one who is married Is an 
adult. It hekessa?lly 'follows that an ensnclpat.ed minor may 
sign their own operative permit or permits for their children. 
If for any reason the husband Is lncapaclt+ted~so as to be unabl,e 
to sign his ‘own opera$lve~,p~ermlt his wife, may slgti same. 

In View of ~the above quoted'titkttites, an'timankpkted 
minor Is a person under the age Of twenty-one yeare..who Is or has 
been married or h&s had his' or her dlsabllltles.remo~ed tinder 
Article 5921. The Cdiar%s' have'also held that a ~wo~an~,~uhd.er:.:~the.'~age 
of twenty-one'years who has been married Is not a ml’%. Klnser v. 
HIi 275 S.W.2d 847 (Tex.,Civ.App. 1955)r~ 

"QUESTION NO. 2. Must 'a death certificate 
be signed by a doctor fully licensed to practice 
medlclne,ln the State of Texas?” 

Rule 40a of Article 4477, Vernon's Civil Statutes, sets 
out the requirements for death certificates and read? In part as 
follows: - 

"A certificate of each.death which &curs 
In this State shall be filed with the local reg- 
1stra.r of the district In which the death oc;- 
c'urred. , . .Except as otherwise provided, the "' 
medical certification shall be made by the &- 
slclan,nlf any, last,ln attendance on the deceased 
. . . . (Emphasis addend). 

%~ 
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Article 4510, Vernon's Civil Statutes, defines the 
practice of medicine as follows: 

"Any person shall be regarded as practicing 
medicine within the meaning of this law: 

"(1) Who shall publicly profess to be a 
physician or surgeon and shall diagnose, treat, 
or offer to treat, any disease or disorder, mental 
or physical, or any physical deformity or Injury, 
by any system or method, or to effect cures there- 
of; (2) or who shall diagnose, treat or offer to 
treat any disease or disorder, mental or physical 
or any physical deformity or Injury by any system 
or method and to effect cures thereof and charge 
therefor, directly or Indirectly, money or other 
compensation;, . . .w ~, 

Article 4498 of Vernon's Civil Statutes requires the 
licensing and registration of persons practicing medicine In 
the State of Texas. Under Articles 4498, 4510, and Rule &Oa 
of Article 4477, the term "physician" meansone who Is lawfully 
authorized to engage In the practice of medicine in Texas, and 
In order to lawfully engage In the practice of medicine In this 
S,tate, a person must be licensed by the State Board of Medical 
Examiners. Therefore In order to sign a death certificate as a 
physician, the person must be licensed to practice medicine In 
accordance with the laws of the State 'of Texas. Provision Is made 
In Rule Ala of Article 4477 for a death certificate when the death 
occurred .w%th&zt medlcaL.~attendtinae. . 

"QUESTION NO. 3. Does the law recognize 
any special status for a prisoner being held on 
a felony charge by local or county authorities 
who refuses to accept medical treatment?" 

It Is well settled that a physician cannot treat or 
operate on an adult patient without the patient's consent. Nor 
can he treat or operate upon a minor wlthout,:the consent of318 
parent or legal guardian. In emergency cases, 
Is unconscious a physician may be justified In 
ment which Is reasonable and necessary for the 
hls life or limb. 
1920). 

w 222 S.W. 

when the patient 
applying treat- 
preservation of 
225 (Tex.Comm.App. 

The fact that a.person is being held . . - .- on a felony charge or is legally under arrest on any crlmlnal cnarge does not deprive 
him or his civil rights. 'As stated In Texas Jurisprudence, "A 
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person who Is confined ln,jalI to answer to a criminal charge 
Is not thereby deprived of any of his civil rights, except ln- 
sofar as the detention Interferes with his -liberty; . . .a con- 
vict can dispose of his property by will or deed, can sue for 
personal Injuries received during his imprisonment, . . .' 33 
Tex.Jur. 781, Prisons and Prisoners, Sec. 12. 

In answer to your third question, a prisoner may re- 
fuse medical treatment,if he so desires and the sheriff or law 
enforcement officer who has custody of the prisoner maynot com- 
pel him to accept treatment or consent to the treatment for him. 

SUMMARY 

Ati emancipated m$nor Is a person under the 
age of twenty-one years who Is or'haa been married 
or has had his or her dlsabllltles removed under 
Article 5921 of Vernon*8 Civil Statutes. A death 
certificate must be signed by a physician, If any, 
la& In attendance'on the deceased, who Is fully 
.llcensed to practice medicine In the State of Texas. 
A prlsouer being held by local or.county authorities 

~~~. has:-the right to refuse t-&accept medical treatmint. 

Yours very truly, 

WAGGONER CAiR 
,Attorney General 

JGN:wb:mkh 

2&.\4 

Jack G. Norwood 
Assistant 
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