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Dear Mr. Merriman: 

You have requested the opinion of this office as 
to the constitutionality of Article 41a, Section 4(a), 
Vernon's Civil Statutes. In the event the questioned 
provision is held to be constitutional, you have asked 
that we construe the provision with reference to the terms 
ofoffice to which it applies. 

In 1961, the 57th Le lslature enacted Senate Bill 
No. 100, Chapter 28 , page 
countancy Act of 19 5, codified as Article 41a, Vernon's 

2 808, amending the Public Ac- 

Civil Statutes. Among other amendments was a new section 
numbered 4(a) which reads as follows: 

"Sec. 4. (a) A Board member, who 
has served as a member for six (6) con- 
secutive years, shall not be eligible 
for reappointment until a lapse of two 
(2) years shall have occurred between 
the end of the term of his last prior 
appointment and the beginning of the new 
term of a new appointment." 

In the brief accompanying your opinion request, it 
is concluded that the above-quoted provision Is unconstitu- 
tional for the reason that a Board member is a public of- 
ficer, that the Constitution of Texas (Article XVI) de- 
lineates those disqualified from holding public office, and 
that the provision unconstitutionally Imposes an additional 
requirement for office. We are forced to disagree with this 
conclusion. 

There is no doubt that the position of a member of 
the State Board of Public Accountancy is a position of ublic 
trust within the terms of Article XVI, Sections 33 and fb 
Texas Constitution. These provisions are aimed at the 
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problem of dual office holding. Such a Board member Is also a 
public officer within the meaning of the constitutional pro- 
visions heretofore cited, disqualifying certain persons from 
holding public office. But it is going too far to attempt to 
say that the Legislature may impose no standards upon a Board 
member other than those imposed by the Constitution. 

The cases to which we have been cited in support of 
the proposition that Section 4(a) Is unconstitutional all in- 
volve qualification for an elective office. For such an of- 
fice on the State level, the qualifications are imposed by the 
Constitution, and we certainly agree that the Legislature may 
not alter them. But such Is not the case with the various 
State Boards and administrative agencies that have been created 
by the Legislature alone. 

The Constitution creates no special standard for member- 
ship on the Board of Public Accountancy. Indeed, it does not 
even make mention of this Board. And the same is true of the 
large number of professional boards that have been established 
by the Legislature. To say that the Legislature may impose no 
standard of its own volition would mean that the Legislature 
would be unable to require that a member of the Board of Medical 
Examiners be a doctor, that a member of the Board of Architec- 
tural Examiners be an architect, ad infinitum. Membership on 
these Boards is not a constitutional right as to which the 
Legislature may not impose a classification or limitation. 

Article XVI, Section 30a, of the Texas Constitution pro- 
vides that the terms of various State Boar; members may be ex- 
tended to six years. It further provides . . . vacancies in 
such offices to be filled as may be provided by law, and the 
Legislature shall enact suitable laws to give effect to this 
section." It is the opinion of this office that the Legisla- 
ture, in enacting Article &la, Section 4(a), Vernon's Civil 
Statutes, was acting in compliance with Article XVI, Section 
30a, and did not exceed its constitutional powers. 

With reference now to the second part of your o 
request, re arding the proper construction of Article 

7 
z 
inion 

Section 4(a 
la, 

, Vernon's Civil Statutes, quoted above, it is 
the opinion of this office that the provision is clear and 
unambiguous. This provision went into effect 90 days after 
May 29, 1961, the date of adjournment of the regular session 
of the 57th Legislature. Although it has been contended that 
the provision was meant to be purely prospective in nature, 
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and apply only to those members who commenced six year terms 
after the effective date of the act, such is not the clear 
effect of the act. 

From the words used at the outset of Section 4(a), the 
retroactive effect Is 

P 
atent: 

as a member for six (6 
"A Board member, who has served 

consecutive years, . . .% (emphasis 
supplied). The general rule is that a statute is always con- 
strued to operate prospectively only unless a contrary con- 
struction is evidently required by plain and unequivocal lan- 
guage in the statute. Government Personnel Mutual Life Insur- 
ance Co. v. Wear, 151 T!ex. 454 251 S W 2d 525 (1952) S h 
plain and unequivocal language'is preiek in this ena&me%. 
It must further be noted that, were the construction to be 
otherwise, then the statute would have no practical effect 
until six years after its effective date. 

We must further note that, while the statute Is retro- 
active in Its effect, it is not in violation of Article I, 
Section 16, Texas Constitution, since it does not operate to 
impair or destroy any vested right. City of Fort Worth v. 
Morrow, 284 S.W. 274 (Tex.Civ.App. 1926, error ref.). 

It is therefore the opinion of this office that any 
member of the State Board of Public Accountancy who has 
served as such member for six (6) consecutive years, regard- 
less of the date of commencement of such service, is not 
eligible for reappointment until a lapse of two (2) years 
shall have occurred between the end of the term of his last 
prior appointment and the beginning of the new term of a new 
appointment. 

SUMMARY 

Article 41a, Section 4(a), Vernon's 
Civil Statutes, is constitutional. 

Article 41a, Section 4(a), Vernon's 
Civil Statutes, is interpreted to 
mean that any member of the State 
Board of Public Accountancy who has 
served as such a member for six (6) 
consecutive years, regardless of 
the date of commencement of such 
service, is not eligible for reap- 
pointment until a lapse of two (2) 
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years shall have occurred between the 
end of the term of his last prior ap- 
pointment and the beginning of the new 
term of a new appointment. 

Yours very truly, 

WAGGONER CARR 
Attorney General 

~~&u~ 
Assistant ML&:ms:zt 
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W. 0. Shultz 

APPROVED FOR THE ATTORNEY GENERAL 
BY: Stanton Stone 
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