
THEA QEW-EY GENERAL 

0 XAS 

I April 3, 1964 

Honorable Bird Old, Jr. 
County Attorney 
Titus County 
Mt. Pleasant, Texas 

Dear Sir: 

Opinion No. C-235 

Re: Length of term for which 
Justice of the Peace, Place 1, 
and Justice of the Peace, 
Place 2, Precinct 1 of Titus 
County, were elected in 1962. 

You have requested an opinion on the following,question: 

"In 1954 Precinct 1 of Titus County had one Jus- 
tice of the Peace, who was Justice of the Peace of 
Precinct 1. In 1954 he was elected for a four-year 
term that commenced on January 1, 1955. In 1958 a 
Justice of the Peace was again re-elected for a four- 
year term commencing January 1, 1959. on May 23,, 
1960, the Commissioners Court created the office ,of 
Justice of the Peace, Precinct 1, Place 2. and ap- 
pointed a Justice of the Peace to the office. In 1962 
both the Justice of the Peace for Precinct 1, Place 1, 
and the Justice of the Peace for Precinct 1, Place 2, 
were re-elected supposedly for a four-year term. Which, 
if either, was elected for a two-year term?" 

Article V. Section 18 of the Texas Constitution contains 
the following provision: 

"Each organized county in the State now or here- 
after existing, shall be divided from time to time, for 
the convenience of the people, into precincts, not less 
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than four and not more than eight. Divisions shall be 
made by the Commissioners Court provided for by this 
Constitution. In each such precinct there shall be 
elected one Justice of the Peace and one Constable, each 
of whom shall hold his office for four years and until 
his successor shall be elected and qualified; provided ~~' 
that in any precinct in which there may be a city of 
8,000 or more inhabitants, there shall be elected two 
Justices of the Peace. ..-I' 

Parenthetically, it may be observed that the creation of a second 
office of justice of the peace in a precinct containing a city of 
8,000 or more inhabitants is discretionary with the commissioners 
court, and action by the commissioners court is necessary to bring 
the second office into being. Meredith v. Sharp, 256 S.W.2d 870 
(Tex. Civ. App. 1953, error ref. n.r.e. 152 Tex. 437, 259 S.W.2d 
175): Atty Gen. Op. WW-1251 (1962). 

Section 65 of Article XVI of the Constitution, adopted in 
1954 along with other amendments increasing the terms of county 
and precinct officers from two years to four years, provides for 
staggered terms for these officers, so that approximately one- 
half are elected every two years. Under its provisions, justices 
of the peace in precincts having only one justice received a four- 
year term at the general election in 1954, and thereafter.were 
elected for a four-year term in 1958 and in 1962. This section 
provides. in part: 

"Sec. 65. Staggering Terms of Office - The following 
officers elected at the General Election in November, 1954, 
and thereafter: shall serve for the full terms provided in 
this Constitution: 

"(a) District Clerks; (b) County Clerks; (c) County 
Judges: (a) Judges of County Courts at Law, County 
Criminal Courts, County Probate Courts and County Domestic 
Relations Courts; (e) County Treasurers; (f) Criminal 
District Attorneys: (f) County Surveyors: (h) Inspectors 
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of Hides and Animals: (i) County Commissioners for 
Precincts Two and Four: (j) justices of the Peace. 

"Notwithstanding other provisions of this Constitution, 
the following officers elected at the General Blection in 
November, 1954, shall serve only for terms of two (2) years: 
(a) Sheriffs: (b) Assessors and Collectors of Taxes; (c) 
District Attorneys; (d) County Attorneys; (e) Public Weighers; 
(f) County Coannissioners for Precincts One and Three: (9) 
Constables. At subsequent elections, such officers shall 
be elected for the full'terms provided in this Constitution. 

"In any district, county or precinct where any of the 
aforementioned offices is of such nature that two (2) or 
more persons hold such office , with the result that candidates 
file for 'Place No. *,I 'Place No. 2,' etc., the officers 
elected at the Gene&l Election in November, 1954, shall 
serve for a term of two (2) years if the designation of 
their office is an uneven number, and for a term of four (4) 
years if the designation of their office is an even number. 
Thereafter, all such officers shall be elected for the terms 
provided in this Constitution." 

The pattern set by Section 65 for staggered terms applies 
to offices created after 1954, as well as to those then in existence. 
Attorney General's Opinions WW-1292 (1962) and C-147 (1963). These 
opinions are reaffirmed. However, as to those offices that are 
of such nature that two or more persons hold such office, with 
the result that candidates file for "Place No. 1, Place No, 2," 
etc., the last quoted paragraph of Section 65 controls, It is 
noted that this provision provides that in 1954 if the designation 
of their office is an uneven number the term will be for two 
years, and the term will be for four years if the designation 
of their office is an evem number. This was for the purpose of 
staggering the terms of the various designated places. The 
Constitution then provides, "Thereafter, all such officers shall 
be elected for the terms provided in this Constitution," which is 
for four year terms. The various Commissioners Courts often create 
new places for Justices of the Peace and'it is in the discretion 
of the court to designate which places shall be even or uneven 
numbers. Likewise, the Coaunissioners Court often abolishes such 
offices. We can find no language in this Constitutional prwision 
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that after the year 1954 makes a distinction between whether the 
places are an even or an uneven number. Inasmuch as the new 
place was created at a time that a four-year term would make it 
staggered with the other place, we do not pass upon the question 
whether one or the other of the Justices of the Peace would have 
to run for a two-year term, if the newly created office was 
created to begin at the same time as the term of the other Justice 
of the Peace. 

Adverting now to the facts of the situation at hand, it 
becomes evident that when the Commissioners Court of Titus County 
created the office of Justice of the Peace, Precinct 1, Place 2, 
on the 23rd day of Way, 1960, there then existed a vacancy in such 
office which the Commissioners Court was authorized to fill by 
appointment until the next general election in November of 1960. 
The office was filled by appointment of the Commissioners Court but 

4 no election for such office was held in the general election in 
November of 1960. 

Since Section 18 of Article V of the Texas Constitution 
provides that a Justice of the Peace shall hold office "... until 
his successor shall be elected and qualified . .." and Section 17 
of Article XVI of the Texas Constitution provides that "All officers 
within this State shall continue to perform the duties of their 
offices until their successors shall be duly qualified", when the 
four-year term of office for Justice of the Peace, Precinct 1, 
Place 2, began on the 1st day of January, 1961, the person holding 
such office by appointment of the Commissioners Court of Titus 
County became a hold-over officer by virtue of the failure to hold 
an election for such term of office in the Nwember, 1960, General 
Election. Hamilton v. State, 40 Tex.Crim. 464, 51 S.W. 217(1899); 
EX parte Sanders, 147 Tex. 248, 215 S.W.2d 325 (1948). 

At the General Election held in November, 1962, there 
existed the following situation with respect to the two Justice 
of the Peace offices in Precinct 1 of Titus County: the office 
designated as Justice of the Peace, Place 1, had been duly filled 
at the general election in November, 1958, for the four-year term 
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beginning January 1, 1959, and ending December 31, 1962, there- 
fore, election to this office would be for a new four-year term 
beginning January 1, 1963; the term for the office designated as 
Justice of the Peace, Place 2, which began on January 1, 1961, 
and ends on December 31, 1964, had not been filled by election 
or appointment, consequently election to this office would be 
for the unexpired portion of the existing term. Section 27, 
Article 16, Texas Constitution; Attorney General's Opinion O-6923 
(1945) * 

We therefore hold that the person elected to the office of 
Justice of the Peace, Precinct 1, Place 1, at the general election 
in 1962 was elected for a four-year term beginning on January 1, 
1963, and ending on December 31, 1966, and the person elected 
to the office of Justice of the Peace, Precinct 1, Place 2, at 
the general. election in 1962 was elected.for the unexpired term 
of such office which began on January 1, 1961, and ends on 
December 31, 1964. 

SUMMARY 

At the general election in November of 1962, 
the election to the office of Justice of the 
Peace, Precinct 1, Place 1, Titus County, was 
for a term of four years beginning January 1, 1963, 
and ending December 31, 1966: and the election to 
the office of Justice of the Peace, Precinct 1, 
Place 2, Titus County, was for the unexpired term of 
such office which began on January 1, 1961, and ends 
on December 31, 1964. 

Very truly yours, 

WAGGONER CARP 
Attor+ey General/of Tarps 

NS:me 

BY 
\ 

Norman Suarez 
Assistant Attorney 

.~ 
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APPROVED: 
OPINION COMMITTEE: 
W. V. Geppert, Chairman 

V. F. Taylor 
Malcolm Quick 
Paul Phy 
W. 0. Shultz 

APPROVEDFOR THEATTORNEYGENERAL 
By: Howard Mays 
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