
Honorable Henry Wade Opinion No. C-249 
District Attorney 
Dallas County Re: IB it mandatory that employees 
Records Building of the City of Dallae, opera- 
Dallas, Texas ting the Dallas Transit Co. 

buses, have a commercial 
Dear Mr. Wade: chauffeur's license? 

You recently requested an opinion of this office on the 
following question: 

"Is It mandatory that employees of the 
City of Dallas, operating the Dallas Transit 
Co. have a commercial chauffeur's license?" 

You have furnished us with the following facts: 

"The City of Dallas recently acquired 
the operating properties of the Dallas 
Transit Company (whloh operated buses with- 
in the city limits of Dallas and environs); 
and the City of Dallas Is now operating this 
public transit system as an official depart- 
ment of the City of Dallas. 

"The Dallas Transit Company is wholly 
owned by th.e City of Dallas, and the bus 
operators employed to drive same are full 
time employees of thee Mty of Dallas." 

Article 6687b, Section l(o), Vernon's Civil Statutes, 
defines chauffeur as: 

"'Chauffeur.' Every person who is the 
driver for wages, compensation, or hire, or 
for fare, of a motor vehicle transporting 
passengers." 

Article 6687b, Section 3,~ Vernon's Civil Statutes, pro- 
vides in part as follows: 
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“Sec. 3. What persona are exempt from 
license 

II . . . . 

“4. . . . It shall not be necessary for 
an employee, of any incorporated city, town 
or village of this State or county of this 
State when holding an operator’s permit to 
obtain a chauffeur’s license in order to 
operate an official motor vehicle in the 
service of such incorporated city, town, 
village or county. 

I, II . . . . 

This language has appeared in the statute since Its original 
passage In 1941. Acts 47th Leg. 1941, ch. 173, p. 247. We 
see the question to be one of determining what is an 'official 
motor vehicle" In the "service" of an Incorporated city, town, 
village or county. The Act does not define the term. The word 
"official" is used as an adjective describing motor vehicles. 
The Merriam-Webster Third Edition International Dictionary, 
1961, uses the following definition for the adjective "official": 

"belonging or relating to an office, po- 
sition, or trust: connected with holding an 
office. . .: holding an office or serving In 
a public position: authorized to perform a 
service. . .'I 

If we consider the term "official motor vehicle" as a noun, 
the definition becomes more restrictive. We are, therefore, 
of the opinion that Article 6687b, Section 3, Paragraph 4, means 
those motor vehicles owned by the city for the use of an official 
of the city, as for example where a mayor, city manager, police 
chief, etc. are furnished with automobiles which are drlven by 
city employees; also fire engines, police vehicles, etc. Row- 
ever, city buses are not "official" vehicles of the city, be- 
cause they are not in the service of the city, as such, and 
the passengers are being transported for hire or compensation. 
The city only indirectly benefits from the profits accruing 
from the operation. The service to the traveling public is 
not a governmental function of the city. 

18 McQuillin on Municipal Corporations (3rd Ed. Rev.) 
Sec. 53.108 on p. 426 says: 
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"In operating a system of buses for the 
transportation of passengers for hire, a city 
functions in its corporate, as distinguished 
from it governmental capacity, and may be 
held liable for injuries sustained through the 
negligent operation of a bus. A city Is liable 
as a common carrier with respect to passengers, 
and is required to exercise a high degree of 
care for their safety, not only while being 
transported, but also when entering the vehi- 
cle, or alighting therefrom. . . ." 

City of Amarillo v. Tutor, 267 S.W. 697, Tex. Comm. App. 1924 ; 
City of Amarillo v. Green, 267 S.W. 702 t Tex. Comm. App. 1 1924 ; 
39 T ex.Jur.2d 27b, Municipal and Interurban Transportation, Sec. 
2. It, therefore, seems that the Legislature Intended to give 
the public the protection of operators with a chauffeur's 
license driving city-owned buses as the city, acting in Its 
corporate or non-governmental capacity, is required to exercise 
a high degree of care for the safety of the passengers being. 
transported. 

We are, therefore, of the opinion that Paragraph 4, Sec- 
tion 3 of Article 6687b does not apply to city owned buses 
because such buses are not "official motor vehicles" in the 
service of the city, and the city in operating the bus company 
is not acting in a governmental capacity. 

SUMMARY 

Rnployees of the City of Dallas operating 
Dallas Transit Company buses must have a com- 
mercial chauffeur's license as required by Article 
6687b, V. C. S., even though the Dallas Transit 
Company is wholly owned by the City of Dallas and 
the bus operators employed to drive the buses of 
the company are full-time employees of the City 
of Dallas. 

Yours very truly, 
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