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OFTEXAS 

Honorable Norman W. Barr Opinion NO. c-261 
County Attorney 
Tom Green County Re: Interpretation of Article 
San Angelo, Texas 6.05b, Texas Election Code, 

relative to the order of 
party columns on the general 

Dear Sir: election ballot. 

Your opinion request calls for an interpretation of the 
following provision in Article 6.0 b of the Texas Election Code, 
as added by Section 35 of Chapter 2 
lature, 1963: 

24, Acts of the 58th Legis- 

"In any election held at the expense of the 
county, in which party columns appear on the 
official ballot, the columns shall be arranged 
in the following order, beginning on the left- 
hand side of the ballot: (1) columns of parties 
with state organization which have nominated 
candidates to be voted on at the election, 
arranged in the order of the number of votes 
cast for each party's candidate for Governor 
at the preceding general election, with the 
party whose candidate for Governor received 
the highest vote being placed in the first 
column; * * **'I 

Your request reads as follows: 

"We foresee a problem arising in the coming 
general election over an interpretation of the 
above article. What we need to know is in deter- 
mining the party's place on the ballot if the 
votes for the gubernatorial candidate are to be 
considered on a state-wide or county basis, since 
our county had a majority of Republican votes in 
the last election, whereas on a state-wide basis 
the Democratic candidate received the majority. 
An opinion clarifying this interpretation would 
be greatly appreciated." 
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Hon. Norman W. Barr, page 2 (c-261) 

In various articles of the Election Code we find 
references to the number of votes cast for a party's candidate 
for Governor as the basis for determining procedures to be 
followed in the nomination or election of officers. Article 
6.01 provides that "the name of no candidate of any political 
party that cast two hundred thousand (200,000) votes or more 
for its candidate for governor at the last preceding general 
election shall be printed on any official ballot for a general 
election, unless nominated by primary election, on primary 
election day, except as herein otherwise provided." Article 
13.02 provides that candidates to be nominated 'by each organized 
political party that cast two hundred thousand (200,000) votes 
or more for governor at the last general election" shall be 
nominated in primary elections by the qualified voters of such 
party. Article 13.33, relative to referendum elections on party 
platform demands, provides that "upon petition of five per cent 
of the voters of the party, as shown by the total number of 
votes cast for Governor at the last preceding general primary," 
the state executive committee shall submit any such question 
or questions at the next general primary. Under Article 13.34, 
the number of precinct delegates to a county convention depends 
on the number of votes "cast for the party's candidate for Governor 
in such precinct at the last preceding general election," and 
the number of county delegates to the state convention depends 
on the number of votes "cast for the party's candidate for Governor 
in such county at the last preceding general election." ArtiCle 
13.45 pertains to method of nomination by a party "whose nominee 
for Governor in the last preceding general election received less 
than two hundred thousand votes." Article 3158a, Vernon's Civil 
Statutes, applies to "political parties whose nominees for Governor 
in the last preceding general election received as many as ten 
thousand votes and less than two hundred thousand votes." 

Thus, in making action depend on the number of votes 
received by a party's candidate for Governor the election laws 
customarily are referring to the number of votes received state- 
wide unless a lesser geographical area is specifically mentioned. 
Inour opinion, this is the intended meaning of Article 6.05b. 
The quoted provision applies to parties with state organization; 
it bases the order of arrangement on the number of votes cast 
for the state-wide office of Governor ; and it does not limit the 
geographical area in which the votes are cast. 

You are advised that the number of votes for the guber- 
natorial candidates in the preceding general election are to be 
considered on a state-wide basis in determining the order of party 
columns on the ballot. Accordingly, the order of the columns for 
parties with state organization will be uniform in all counties 
throughout the State. 
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Hon. Norman W. Barr, page 3 (c-261) 

SUMMARY 

The order inwhich the columns of parties with 
state organization appear on a general election ballot 
is determined by the number of votes cast state-wide 
for each party's candidate for Governor at the pre- 
ceding general election, Accordingly, the order of 
the columns for parties with state organization will 
be uniform in all counties throughout the State. 

Yours very truly, 

WAGGONER CARR 
Attorney General 
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APPROVED FOR THE ATTORNEY GENERAL 
BY: Stanton Stone 
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