
Honorable Jesse James Opinion No. C- 279 
State Treasurer of Texas 
Capitol Station Re: Whether the State Treasurer 
Austin, Texas 78711 Is authorized to accept 

certain unclaimed funds 
under the provis’ions of 
Article 4.08 Texas 

Dear Mr. James: Insurance Code. 

In your recent letter requesting the opinion of this office 
regarding the above matter, you informed us that a number of 
reports filed by life insurance companies under Article 4.08 
of the Texas Insurance Code, known as the Unclaimed Funds 
Statute For Life Insurance Companies, have included Items 
designated as “stock dividends” “agents checks” “return 
premiums”, “ordinary advance”, 
“outstanding checks”. 

l’premiums deposi&“, and 

Your first question Inquires as to whether your department 
is authorized to accept the Items so designated under the pro- 
visions of Article 4.08 of the Texas Insurance Code. 

The authority of the State Treasurer to accept funds must 
necessarily be predicated upon a corresponding duty to tender 
under the law. This concept is expressed in Article 4374 in 
the following language : 

“All moneys received by the Treasurer shall be 
kept In the safes and vaults of the Treasury; and 
the Treasurer shall not keep or receive Into the 
building, safes or vaults of the Treasury any money, 
or the representative of money, belonging to any 
individual except in cases expressly provided for by 
law; . . . . ” 

Article 93 of Vernon’s Penal Code further solemnizes this 
directive by placing a penal sanction upon the Treasurer if 
he: 
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building; 
shall knowingly keep or receive. into the 
safes or vaults of the Treasury, any money ’ 

or representative thereof belonging to any individual, 
except in cases expressly provided for by law,....” 

In consequence of the foregoing provision of our statutes 
we must approach your question by ascertaining If there is any 
express provision authorizing or requiring that the funds in 
question be paid to the State Treasurer. 

Section 2 of Article 4.08.provides that: “This Article 
shall apply to unclaimed funds, as defined in Section 3 
hereof, . . . . ” 

Section 3 of Article 4.08 defines unclaimed funds as 
follows : 

“The term ‘unclaimed funds 1 as used in this Article 
shall mean and Include all monies held and owing 
by any life insurance company doing business in this 
state which shall have remained unclaimed and unsaid 
for seven years or more after it is established from 
the records of such company that such monies became 
due and payable under any life or endowment insurance 
policy or annuity contract which has matured or ter- 
minated A life insurance poli t t db 
actual Aroof of the orior deathc~fn~he?n~~~ed ghall 
be deemed to be matured and the proceeds thereof shall 
be deemed to be ‘due and payable’ within the meaning 
of this Article only If such policy Is in force when 
the Insured shall have attained the limiting age 
under the mortality table on which the reserve is 
based. Annuities and other obligations, the payment 
of which is conditioned upon the continued life of 
any person, shall not be deemed to be ‘due and pay- 
able’ in the absence of actual proof that such person 
was alive at the time or times required by the con- 
tract. Monies otherwise admittedly due and payable 
under any such life or endowment Insurance policy 
or annuity contract shall be deemed to be ‘held and 
owing’ within the meaning of this Article although the 
policy or contract shall not have been surrendered 
as required. ” (Emphasis added.) 

Since we have previously held in Attorney General’s Opinion 
C-200 (December 20, 1963) that Section 13 of Article 4.08 
exempts life insurance companies from reporting property which 
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would have been reportable under other escheat or uncl_aimed 
property laws after the effective date of Article 4.08,, your 
authorization to receive the funds In question must be predi- 
dated upon the duty of the life insurance company to report 
and tender such funds under the provisions of Article 4.08. 

Following this reasoning, and. referring to the’speclfic 
limitations of Section 3 of ‘Article 4.08 quoted above, we hold 
that you are authorized to accept funds from life Insurance 
companies under the provisions of Article 4.08 only if such 
funds became due and payable under any life or endowment 
insurance policy or annuity contract which has matured or ter- 
minated as provided in Section 3 of said Article 4.08. 

With reference to the named items referred to in your 
letter, we.are of the opinion that those designated,as: “stock 
dividends ” “agents checks” and “ordinary advance”, as we 
understand’the use of these’terms cannot be considered to be 
within the scope’of Section 3 of Article 4.08. The items 
designated as, “return permiums” and “premium deposits” would, 
as we understand the use of these terms, be funds due under 
terminated policies or contracts and would come within the 
scope of Section 3 of Article 4.08; 

Those items simply designated as “outstanding checks” 
must be further clarified by additional information before it 
can be determined whether your office is authorized to accept 
them. 

Since we have answered a portion of your first question 
in the affirmative we will pass to your second question which 
is as follows: 

“If your reply to question number one is afflrma- 
tive, please advise whether the provisions of 
Article 4.08 requires that all unclaimed funds held 
by life insurance companies for at least seven years 
be reported to this office.” 

We answer your second question by reference to our state- 
ments above and, as a corollary thereto, we hold that some but 
not all unclaimed funds held by life insurance companies for at 
least seven years are required to be reported to your office. 
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SUMMARY 

The State Treasurer is authorized to accept as 
unclaimed funds from life insurance companies only 
those funds required to be reported b 

t 
Article 4.08 

of the Texas Insurance Code; Article .08 of the' 
Texas Insurance Code does not require life insurance 
companies to report to~the State Treasurer all unclalfied 
funds held by such companies for at least seven years. 

Very truly yours, 

WAGGONER CARR 
Attorney General 

Assistant 
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