
*-Rhn oEsx-L August 11, 1964 

Honorable James E. Barlow 
Criminal District Attorney 
Bexar County Courthouse 
San Antonio, Texas 

Dear Mr. Barlow: 

an official opinion from this office You have requested 
inregard to the question of:, 

Opinion No. c-291 

Re: What procedure is to be fol- 
lowed in setting the county 
tax rate in Bexar County when 
the County Judge is incapaci- 
tated and unable to attend the 
regular session of the Commls- 
sioners Court. 

When a county judge or other member of the 
commissioners Court of's county is unable:to. 
attend the regular sessions of commls,sioners~ court 
due to illness for the purpose of setting the 
county tax rate, may the court meet in his hospi- 
tal room or Is there some process by which,a.tem-. 
porary judge or commissioner may be appointed in 
his stead?" 

In connection with your question of whether the Commis- 
sioners Court could meet in the hospital room of an Ill Commls- 
sioner or County Judge, the provisions of,Artlcle 2348, Vernon's 
Civil Statutes, provides in part that:. 

"The regular terms of the Commissioners Court 
shall be commenced.@ be held at the courthouse. 
. . . I( (Emphasis added). 

In addition, Article I, Section 13, of the Constitution 
of.Texas provides in part that; 

that: 

'1. . . All courts shall be open, . . .I1 

Attorney General's Opinion No. O-1477 (19391, states 

@'Article I, 'Section 13 of the Constitution of 
Texasprovides that all courts shall be open. It 
Is our opinion that when the people of Texas adopted 
the Constitution, they were demanding that the 
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courts remain 'open at all times in order that.the 
public might be heard on all questions affecting 
their property. It therefore became the duty of 
the Legislature to pass Article 2348, Vernon's 
Annotated Civil Statutes, in order that the public 
would know when and where the Commissioners Court 
would meet. Article 2348, Vernon's Annotated 
Civil Statutes, provides when the regular term of 
the Commissioners Court shall meet, and that the 
meeting shall be at the courthouse." 

In Tarrant Countv v. Smith (Tex.Civ.App. 1935, 'error 
ref.), 81 S.W.2d 537, the Court stated that the Commissioners 
court : 

'1. . . meet as a court and transact the 
'county business Jn onen session Such require- 
ment Is not formal." It is sub&.ntlal. both that 
the members may have the benefit of the knowledge 

See also,~ Swain v. Montaomeq, (Tex,Civ.App. 1941, error ref, 
w.o.m.1, 1% S.W.2d 695. 

In view of the foregoing, we are of the opinion that 
forthe Commissioners Court during its regular term, to hold 
its meetings, or a portion thereof, in the hospital room of an 
Ill Commissioner or County Judge would~ not comply with the pro- 
visions of Article 2348, and would, in fact, be in violation 
thereof. In addition, we are of the opinion that a meeting of 
the Commissioners Court in the hospital room of an ill Commls- 
sioner or County Judge would not meet the requirements of Arti- 
cle I, Section 13, of the Constitution of Texas that all COUrtS 
shall.be open. 

Before passing upon the question of whether a tempor- 
ary County Judge may be appointed to act for the ill County 
Judge at the upcoming regular term of the Commissioners Court 
at which the county tax will be levied, the provisions of certain 

should be noted. Article 2354, Vernon's Civil Statutes, statutes 
provides that: 

IWO county tax shall be levied except at a _ . - . -- . regular term of tne court, m wnen a 1 members u 
said court are nresent." (Emphasis a(:ded). 

I 
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In the case of Free v. Scarborough, 70 Tex. 672, 8 
S.W. 490 (1888) the Court in construing Article 1517, such stat- 
ute containing the identical language 
ticle 2354, stated: 

found in the present Ar- 

II 
. . ., Unquestionably, the legislature had 

the power to make this rule. The limitation admits 
of no construction. The meanin,g is clear; courts 
cannot alter it or dispense with it. A tax levied 
at a called session of the court, pr without the 
presence of the fuli membershin is not levied ac- 
cording to law. . . . .I( (Emphasis added). 

See also, Broocks v. State (Tex..ciV.ADD~ 19311, 41 S.W.2d 714: 
Attorney-G2 3neral% ooznion No, 0-.5X74-71943): Attornev Generai% 
Opinion, NO. O-1477 (194O)f and A&key General's Qpihion No. 
O-2726 (1940). 

As toe your question of.whether there is some process' by 
which a'temporary County,Judge maybe~ appointed to act in behalf 
of an ill Commissioner or County Judge. Attorney General% Opinion 
No. O-5374 (1943); dealt with this que,stion in connection with a~ 
County Judge who had been.temporarily incapacitated by'illness.. 
This opinion discussed the various. aonstltutional an& statutory 
provisions. dealing with the selection. elections or appointment of 
Special County Judges, but concluded Chatr 

“As heretofore stated the selection or appoint- 
ment of a special county, judge Is. proper only upon 
the conditions specifYed in the Constitution and 

It has been suggested, in connection with the holding 
in Attorney.General's Opinion No.. O,-5374 (1943)~ that the enact- 
ment of Article 1970-301f. Vernon's Civil Statuies,,,in 1963 
created *he County Civil 8ourt at Law of Bexar County, 

.which 
prov des 1 then 

statutory authority~for the Judge of. the County Civil Court at Law 
of Bexar County to:attend the meetings of the Commissioners Court 
of Bexar County in place of the County Judge, upon the certifica- 
tion by the County Judge that he is unable to attend such meeting 
~(pursuant to the provisions of Section 15 of Article 197%3Olf).. 
Section 15 of Article 1970-301f provides that: 
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“The Judge of the County Civil Court at Law 
of Bexar County, Texas, .upon proper certification, 
of the County Judge of Bexar Country,, Texas, because 
of conflicting duties, gr absence or inabilitv to 
a&, or upon the failure or refusal of such County 
Judge to act for any reason or cause, shall also Abe 
authorized and empowered to act for and in the~place 
and stead of said County Judge in any probate pro- 
ceeding or matter,,rd mav also D erform for the County, 
JLlds e of Bexar Coun v. Texas. anv and all other min&g- 
.terial acts reauired bv the laws of this State of said 
Countv Judne of Bexar Countv. Texas and upon any sudh 
certification, the Judge of said Co&y Civil Court at 
Law of Bexar County,. Texas, shall give preference and 
priority to all, such actions, matters and proceedings 
so certified, and any and all such acts thus performed 
by the Judge of said County Civil Court at Law of 
Bexar County, Texas, shall be valid and binding upon 
all parties to such actions, matters and proceedings 
the same as if performed by the County Judge of Bexar 
County, Texas. , . .I’ (Emphasis added). 

Insofar as Section-15 of Article 1970-30lf appears to 
authorize the Judge of the County Civil Court at Law of Bexar 
County to perform any and allministerial pacts of the County Judge 
of Bexar County Attorney General’s Opinion No. C-2726 (1940) 
dealt with a si?uation where the County Judge refused to attend a 
meeting ~of the Commissioners Court to consider levying taxes. In 
such opinion it was held that the County Judge could be prosecu ed 
pursuant to the provisions of Article 397, Vernon8s Penal Code, 5 
or could be compelled by mandamus to attend a regular meeting of 
the.Commissioners Court at which the business or question of levy- 
ing a county tax was to be acted upon: The basis’for the holding 
in the opinion, that a writ of mandamus could issue against the 

A/ Article 397, Vernon’s Penal Code, provides that: 

88Should any member of the commissioners court of 
any county willfully fail or refuse to attend any 
regular meeting or term of said court at which the 
business or question of levying a county tax for any 
purpose is to be acted on,,he shall be fined not less 
than two hundred nor more than five hundred dollars.” 
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County Judge, was that a writ of mandamus would lie against a 
public officer to compel the performance of a ministerial duty 
imposed by law and not involving an exercise of judgment or dls- 
cretion which such public officer has failed or refused to per- 
form. 

While the foregoing lends Itself to the conclusion that 
the attendance of the County Judgeat a meeting of the Comission- 
ers Court at which a county tax Is to be levied is merely minis- 
terial, and whibthe provisions of Section 15 of Article 1970- 
301f authorize the Judge of the County Cjvil Court at Law of Bexar 
County to perform any and all mlnlsterlal acts of the County Judge 
of Bexar County upon certain specified conditions, it does not 
necessarily follow that the requirements of Article 239, that all 
members of the Commissioners Court must be present when the county 
tax is levied, have been met if the Judge of the County Civil 
Court at kW of Bexar County merely attends the meeting of the Com- 
mitisioners Court,~ at whloh the county tax ,ls levied, for the County 
Judge of Bexar County. 

Artlcla V, Section ~8, of the Constitution of Texas pro- 
vides 3.n~ part thatr 

“9 . . Then County’ Commissioners so chosen, 

The foregoing constitutionaL revision clearly desig- 
nates who shall constitute the ~member& f p of the Commissioners 
Court. Isc prcvis$cn contained therein allaws or prov%des for the 
County Judge ‘8 memberstip on such coyTt to be delegated to another 
‘party. The ‘Constitution bating ,prescrLbed the membership of the 
colilmisrivn~re courk, 1t dollows 
thereto ce,n stand. ?,2 Te~Gkr.2 
SUC?I being the case, the provisi 

“NC CQWt~ tax sh 

3 

have not bean :cmqi;led with unless the County Jtidge~Zls present at 
the meei3n.a of the Ccmmisskmers C&X%, when the .iWlnty tax is 
lev-~16 a.“. It $3 therefore our opltion that the requirements cf 
Article 354 could n& be met by the .Jud.ge nf the County Ci~3-l 
Court at Law of Bexair County, pursuant to ~Seetion 12 of Article 
1970-301f, attending ~the mee’tmg of the ComPssicners CVUrt, at 
which the county tax lo lev%ed, in place uf the County Judge ,of 
Bexar County. 
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The question~has also been posed as to whether an 
,arrangementwhereby an ill' County Judge could be transported by 
ambulance to the basement area of the.County Courthouse, at which 
place the remaining,members of the Commissioners Court, along 
with the County Judge, would meet to levy the county tax, would 
comply with the requirements of Article 2348, Article 2354, and 
Article I, Section 13; of.the Constitution of Texas. 

We find.'no statutory orconstitutional provision making 
it mandatory that the meeting of the.Commissionerc Court, at which 
the county tax is levied, be held entirely at the same location 
within the Courthouse, orthat the individual members of the Com- 
missioners Court attend'the entire meeting, but all of such mem- 
bers must be present when the vote is taken levying~ the,county tax 
in order to comply with-the:provislons.of. Article 23,s. 

As to the question of whether such an arrkgement corn6 
plies with Section 13 of.:Article I,,of the Constitution of Texas, 
we are of the opinion that if the basement area where the meeting 
is to be held,is open to the public at the time of such meeting, 
and the. public.isaware of.where such'meeting. is being conducted, 
the constitutional requirements have been met., 

,~ SUMMARY 
.: ,' 

The mee.i%g o.f:the Commissione.rs.'Co*.~~at'~h~ch 
the county tax is levied can not be held~.iiithe hos- 
pital room of an ill County Judge or Commissioner. .,. i 

The.Judge,'k&he Co&y-Cjvil~Court at Law of 
'Bexar County, acting pursuant.to Section 15 of Article 
'1970-301fj' can nat:meet. theerequirements set,. forth in 
Article 23.54 by..meeting with the. Commis.si,oners Court. 
in place of the County Judge of Bexar,County at the 
meeting wha.re~.the cotity tax is levied. 

An arrangement whereby the meeting of.the Commis- 
sioners Court, at which the county tsxis levied, is 
.held in.the..basement area of the County Courthouse, 
with all members of the.Conrmis~~oners,~Court present, 
complies with the provisions of hrticle 2348 and Arti- 
cle 2354. Such arrangement would alsa comply with the 
provisions 'of~Sectlon 13 of Article I of the Constltu- 
tion of Texas;~if kuch meeting area is open to the 

,' 
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public and the public is aware Qf where such meeting 
IS being conducted. 

Yours very truly, 

WAGGON&R CARR 
Attorney General 

PB:wb 
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