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HE A OECNEY GENERAL 

0,~~ TEXCAS 

Honorable Clyde E. Smith, Jr. 
County Attorney 
Tyler County 
Woodville, Texas 

Dear Sir: 

Opinion No. C-323 

Rer Whether persons in 
military service are 
required to be 
registered voters in 
order to vote for 
federal offices. 

In your opinion request you state that the County 
Clerk of Tyler County has received applications for absentee 
ballots from a number of persons in military service who want 
to vote for the national candidates only, in the coming general 
election, and who have neither paid a poll tax nor registered 
to vote for federal offices without payment of the poll tax as 
provided in Article 5.02a of the Texas Election Code. You ask 
the following question: 

4 
Is a serviceman who is subject to payment 

of the poll tax entitled to vote for federal 
offices if he has neither paid the tax nor 
registered in accordance with Article 5.02a of 
the Election Code? 

As a general qualification for voting in Texas, a 
person'who is subject to payment of the poll tax must have 
paid the tax prior to February 1 preceding the election. Tex . 
Const., Art VI, Sec. 2; Tex. Elec. Code, Art. 5.02. With 
respect to the 1964 general election, this requirement would 
mean that every person who-was a legaliesident of Texas on 
January 1, 1963, and was between 21 and 60 years old on that date, 
met,have paid the 6tBte poll taxby Jmiiuery 31, 19G4, in ,order 
to vote in-the election. Persons who b7ere not 21 years old on 
January 1, 1963, or who were not legal residents of the State 
(i.e., who were not claiming Texas as their place of domicile 
or permanent residence) on that date, but who will have attained 
age and residence requirements by election day, are required 
to obtain a certificate of exemption from payment of the poll 
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tax at least 30 days before.the date of the election. Tex . 
Elec. Code, Art. 5.17. 

The 24th Amendment to the United States Constitution, 
which was ratified in late January of 1964, prohibits a State 
from requiring payment of a~poll tax as a condition of,voting 
for the! offices which we refer to in this opinion as "federal 
offices." Section 1 of the 24th Amendment reads as follows: 

"Section 1. The right of citizens o,f the 
United States to vote in any primary or other 
election for President or Vice President, for 
electors for President or ,Vice President, or 
for Senator or Representative in Congress, 
shall hot be denied or abridged by the United 
States or any State by reason of failure to 
pay any poll tax or other tax." 

In anticipation of the possible ratification of the 
24th Amendment, which Congress had proposed in 1962, the'Texas 
Legislature in1963 enacted Article 5.02a of the Texas Election 
Code as contingent legislation to become effective in the event 
the proposed federal constitutional amendment was ratified. The 
date on which the Texas statute *as to go into:effect was fixed 
as "the date of publication of the certifying statement of the 
Administrator of General Services that the amendment had become 
valid as a part of the Constitution of the United States." That 
certi,fying statement was published on February 5, 1964. Ac- 
cordingly, Article 5.02a took effect on that date. 

Subdivision 1 of Article 5.02a reads: 

"Subdivision 1. Qualification and requirenrents 
for voting for federal offices. Notwithstanding any 
other provision of this Code or of the Constitution 
of this state, the payment of the poll tax shall not 
be required as a condition for voting for United 
States Senator, for United States Representative 
(including Congressman-at-Large), or for President 
and Vice-President or electors for President and 
Vice-President of the United States, in any general, 

: special, or primary election. To be eligible to vote 
for such offices, a person must be a qualified elector 
under the Constitution and laws of this state in all 
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other respects, If he is not subject to payment 
of the poll tax, he must have obtained an exemption 
certificate in accordance with the provisions of 
this Code if he is required to hold an exemption 
certificate as a condition for voting generally. 
If he is subject to payment of the poll tax, he 
must have paid the tax and obtained a receipt 
therefor prior to the first day of February 
preceding the election; or he must have obtained 
a poll tax receipt without payment of the tax, in 
the manner and within the time provided in 
Subdivision 2 of this section." 

Subdivision 2 provides in part: 

"Subdivision 2. Issuance of poll tax receipts 
without payment of the tax. A person who is subject 
to payment of the poll tax and who is in other 
respects a qualified elector may apply to the tax 
collector of the county of his residence at any 
time between the first day of October and the 
thirty-first day of January following for issuance 
of a poll tax receipt without payment of the tax, 
to be used to identify him in voting for offices 
enumerated in Subdivision 1 of this section during 
the voting year beginning on the first day of 
February thereafter; provided, however, that a 
receipt to identiL@ the voter at elections held 
during the voting year in which this section takes 
effect may be obtained at any time within the 
period of thirty days after the effective date * * *." 

Under the provisions of Article 5.02a, a person who 
is subject to payment of the poll tax must either have paid the 
tax or have obtained a poll tax receipt without payment of the 
tax within the prescribed time limits, The registration period 
for the current year under S&division 2 of Article 5.02a was 
from February 5, 1964 through l%rch 6, 1964. These requirements 
apply to persons in military service as well as to all other 
voters. 

Subdivision (i) of Section 459, Title 50, Appendix, 
United States Code, should be noticed. It reads as follows: 
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" * * * No person inducted into, or enlisted 
in, the armez forces for training and service under 
this title &J'niversal Military Training and Service 
Acti shall, during the period of such service, as a 
condition of voting in any election for President, 
Vice President, electors for President or Vice 
President, or for Senator or Member of the House of 
Representatives, be required to pay any poll tax or 
other tax or make any other payment to any State or 
political subdivision thereof." 

This statute, enacted in 1948, makes a similar pro- 
vision with respect to persons fulfilling their military duties 
under the Universal Military Training and Service Act as that 
which the 24th Amendment now makes the, law of the land with 
respect to all persons. Although a State may not require any 
person to pay a poll tax as a condition of voting for the 
listed offices, neither the statute nor the Amendment affects 
the power of a State to require registration, where no charge 
is made therefor, as a condition of voting for these offices. 
Effectiveness of Article 5.02a of the Texas Election Code was 
made conditional on ratification of the 24th Amendment, but it 
covers all voters subject to payment of the poll tax and requires 
registration of all such voters who wish to qualify for voting 
for federal offices without payment of the tax, regardless of 
whether the source of their entitlement is the 24th Amendment or 
the Universal Military Training and Service Act. 

The question you have submitted is of general interest 
to county officials throughout the State. It appears that there 
has been a widespread misunderstanding among military personnel 
on the requirements for qualifying to vote for federal offices 
without payment of the poll tax. It is hoped that the misunder- 
standing will be eliminated by a recent publication issued by 
the Directorate for Armed Forces Information and Education, 
Department of Defense, Washington, D. C., which supplements its 
publication "Voting Information 1964," and incorporates changes 
in the laws cfthe various States since the basic material in 
that publication was distributed. The supplement, issued under 
date of September 4, 1954, contains the following statement on 
Texas law: 

"Persons who registered under the new 
registration system for voting for Federal 
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offices without payment of the poll tax 
(effective 5 February 1964) prior to 6 March 
1964 may vote in the General Election for 
President, Vice~:Pretident, U. S. Senator, and 
U. S. Represeniztives. Persons who did not 
register under the new system on or before 
G March 1964, and who did not pay the poll 
tax, are 'not eligible to vote for Federal 
officers in the 3 November 1964 General 
Election." 

In order to be eligible to vote for federal 
offices in the 1964 general election, a person 
who is subject to payment of the state poll tax 
must either have paid the tax by January 31, 1964, 
or have registered to vot,e for these offices without 
payment of the tax, as provided in Article S.02a 
of the Texas Election Code, by March 6, 1964. These 
requirenients apply to voters who are in military 
service as -11 as t,o voters generally. The term 
"federal offices" includes the following: President, 
Vice President, electors for President or Vice 
President, Wited States Senator, United States 
Repres,entative (including Congressman-at-Large.J 

Pours very truly, 

WAGGONW CARR 
Attormy General 

MRWtsj:bk 

APPR(NED: 
OPINION CWITTti 

W. V. Qeppeft, Chairman 
Linward Shivers 
Pat Bailey 
Kerns Taylor 
Jerry Brock 

Assistant 
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APPROVED FOR THE ATTORNEY GENERAL 

BY: Roger Tyler 
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