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July 29, 1965 

Edgar 
Education 
Agency 

Opinion No. C-474 

Re: Validity of the Central 
Education Agency's vouchers 
issued to colleges and uni- 
versities which provided 
teacher training under a 
State Plan approved by the 
Agency and the United States 
Government as authorized 
in P.L. 88-164, Mental 
Health Retardation Facil- 
ities and Community Mental 
Health Centers Construc- 
tion Act. 

We are in receipt of your letter of recent date 
requesting an opinion on the question hereinafter stated: 

Validity of the Central Education Agency's 
vouchers issued to colleges and universities 
which provided teacher training under a State 
Plan approved by the Agency and the United 
States Government as authorized in P.L. 88-164, 
Mental Health Retardation Facilities and 
Community Mental Health Centers Construc- 
tion Act. 

Article 2654-3b, Vernon's Civil Statutes, provides 
in Section 5 thereof that: 

"The State Board of Education shall be 
responsible for maintaining State programs 
and activities designed to bring about improve- 
ment in the public schools. In discharging 
this responsibility, the Board is authorized 
to enter into contracts for grants from both 
public and private organizations and to expend 
such funds for the specific purposes and i 
accordance with the terms of the contract %th 
the contracting agency." (Emphasis added). 
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House Bill 86, Acts of the 58th Legislature, 1963, 
the general appropriations bill, provides in Article IV 
and on pages IV-5 and IV-12 the following provisions: 

"The State Board for Vocational Edu- 
cation, through its Executive Officer, the 
Commissioner of Education, is hereby authoriz- 
ed to receive and disburse in accordance with 
m acceptable to the responsible Federal 
Agency all Federal moneys that are made avail- 
able to the State of Texas for such purposes and 
such other activities as come under the author- 
ity of the State Board of Vocational Education, 
and such moneys are appropriated to the specific 
purpose for which they are granted. 

31 . . . 

"The proper officer or officers of the 
Central Education Agency are hereby authorized 
to make application for and accept any other 
gifts, grants or allotments from the United 
States Government or other sources to be used 
on cooperative and any other projects or programs 
in Texas. Any such Federal and other funds as may 
be deposited in the State Treasury are hereby 
appropriated to the specific purposes authorized 
by the Federal Government and other contracting 
organizations, and the State Board of Education is 
authorized to expend these funds in accordance 
i h the terms of the contract with the contracting 

Ipint. . . .' (Emphasis added). 

Section 3 of Article 2654-l provides in part as 
follows: 

"The Central Education Agency shall be the 
sole agency of the State of Texas to enter into 
agreements respecting educational undertakings, 
. . . with an agency of the Federal Government, 
except such agreements as may be entered into by 
the Governins Board of a State university or col- 
lege. . . . 

Your letter states on page three thereof the following: 

"In making arrangements or agreements with 
the fifteen colleges and universities to provide 
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teacher training and to advance payment for 
such teacher traineeships, the Texas Educa- 
tion Agency relied on the above cited enact- 
ments, being of the opinion that those pro- 
visions provided the necessary authority for 
disbursement of the Federal Funds allotted 
and deposited in the State Treasury, all in 
line with a State Plan approved by this Agency 
and the Government. The colleges and univer- 
sities in good faith have performed the services 
and provided the benefits for which they now 
submit their respective reimbursement vouchers.' 

You have furnished, together with your letter, a 
copy of the State Plan which was approved by the Federal 
Government at the time the money was allotted and given to 
the State of Texas for the purposes as set out in said Plan 
or agreement. It is noted that all of these funds are 
furnished by the Federal Government based upon the State 
Plan as submitted, which in effect is a contract between 
the State and the Federal Government to the effect that the 
money will be expended as set out in the said Plan, a copy 
of which you have advised us has been filed in the office of 
the Secretary of State. 

It is noted that the Plan provides in part as 
follows: 

11 . . . 

"f. Payment 
(1) Payment will be made to coiiege or 

university of trainee's choice for 
both stipend and support grant. 

(2) T';;;';;t;t;l receive stipend from 
. 

(3) Institution will provide Texas 
Education Agency with necessary 
expendituf;e records for accounting 
purposes. 

In view of the provisions of Section 5 of Article 
2654-3b and House Bill 86, we are of the opinion that the 
Legislature intended for the funds received by the Central 
tducation Agency, from such sources as public or private 
organizations, to be expended in the manner and for the reason 
set forth in the contract or agreement entered into between 
the Central Education Agency and the public or private organ- 
izations granting such funds. tihen such contracts or agreements 
have provisions allowing the funds to be used for payment to 
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colleges or universities of trainee's choice for both 
stipend and support grant, we are of the opinion that the 
State Board of Education is authorized to issue vouchers 
to colleges and universities which provided teacher training 
under the State Plan as approved. 

The Office of the State Comptroller has questioned 
the constitutionality of payments to these State institutions 
due to the fact that they are of the opinion that the same 
violates Section 51 of Article III, Constitution of Texas, 
wherein it provides: 

"The Legislature shall have no power 
to make any grant or authorize the making 
of any grant of public moneys to any indi- 
vidual, association of individuals, munici- 
pal or other corporations whatsoever; . . ," 

In speaking of Section 51 of Article III of the Con- 
stitution of Texas, the Supreme Court, in the case of State 
v. City of Austin, 160 Tex. 348, 331 S.W.2d 737 (1960)-d 
‘in part: 

11 . . . The purpose of this section . . . 
of the Constitution is to prevent the appli- 
cation of public funds to private purpose= 
See Byrd v. 
S.W.2d 738." 

City of Dallas, 118 Tex. 28, b 
(Emphasis added). 

It is well settled in this State that when a law 
duly enacted is attacked as unconstitutional, it is presumed 
to be valid and doubts as to its unconstitutionality will 
always be resolved in favor of constitutionality, and a 
construction will be given, if reasonable, that will uphold 
it. Southern Pine Lumber Co. v. Newton County Water Suppl 
District, 325 S.W.2d 724 (Civ.App. 1959, err. ref., n.r.e. 

Thus it appears that your inquiry resolves itself 
into a question of whether the payment of these funds to 
enable teachers to obtain professional training in areas of 
mental retardation, emotional disturbance, speech and hearing 
impairment, whereby they will be better trained to teach 
such exceptional children, is logically within the meaning 
of applying "public funds to a private purpose." We think 
that it is not. 

In Attorney General's Opinion v-1067 (1950), this 
office said in part: 
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"In determining whether an expenditure 
of public moneys constitutes a gift or a grant 
of public moneys, 'the primary question is 
whether the funds are used for a "public" or 
a "private" purpose. The benefits of the State 
from an expenditure for a "public purpose" Is 
in the nature of consideration and the funds 
expended are therefore not a gift even though 
private persons are benefited therefrom.'" 

The determination of what constitutes a "public 
purpose' for which a State may expend moneys has been held 
to be primarily a legislative function, subject to review 
by the courts when abused, and the determination of the 
legislative body of the matter has been held to be not 
subject to be reversed except in instances where such 
determination is palpably and manifestly arbitrary and 
incorrect. State ex rel. McClure v. Hagerman, 155 Ohio St. 
320, g8 N.E.2d 835 (1951). 

The State plan was adopted and finally approved 
in September, 1964. The 59th Legislature in Section 36 of 
Article IV, General Appropriation Bill, re-enacted the appro- 
priation previously made for payments of contracts entered into 
by the Central Education Agency. This re-enactment indicates 
legislative review and approval of these contracts. It is the 
opinion of this office that the payments ,under the particular 
contract in question here are for a public purpose and therefore 
do not violate Section 51 of Article III of the Texas Constitu- 
tion. 

SUMMARY 

Pursuant to Article 2654- b, Vernon's Civil 
Statutes, and House Bill 86, 5 8 th Legislature, 
vouchers issued to colleges and universities 
which provided teacher training under a State 
Plan approved by the Central Education Agency 
and the United States Government, as authorized 
in P. L. 88-164, are valid and payment of such 
vouchers by the State Comptroller would not 
violate Section 51 of Article III of the State 
Constitution. 
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Yours very truly, 

JHB:ms:sj 

APPROVED: 
OPINION COMMITTEE 

W. V. Geppert, Chairman 
J. Arthur Sandlin 
Malcolm Quick 
Tom Routt 

APPROVED F'OR THE ATTQRREY GENERAL 
BY: Hawthorne Phillips 
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