
A-bHxiY\- ,ia.;5r.lb.I. August4, 1965 

Honorable Robert S. Cslvert Opinion Ro. C-4yir 
Comptroller of Public Accounts 
Aushn, Texas Re: 

Dear Mr. Calvert: 

Whether the First 
Assistants and Chief 
Deputies In the various 
State offices end 
departments are entltled 
to reimbursement for 
their actual meals, 
lodging and incidental 
expenses while travel- 
lng on official business 
either ln or out of the 
State of Texas. 

You have requested a~ opinion 
on the question as hereinafter stated: 

from this department 

Whether the First Assistants and Chief Deputies 
In the various State offices and departments 'are. 
entitled to reimbursement for their actual meals, 
lodglng and Incidental expenses while traveling 
on official business either in or out of the 
State of Texas. 

In connection with this request, I quote from your 
letter the following: i 

"In this connection I invite your attention 
to subsection (a) of Section 17, Article V of 
House Bill 86, Acts 56th Legislature, Biennial 
Appropriation Bill from September 1, 1963 to 
August 31, 1965, both dates inclusive, which 
reads as follows: 

'Executive heads of State agencies, 
Including the Executive Director of the 
Legislative Council, shall be reimbursed for 
their actual meals,, lodging and incidental 
expenses when traveling on official business 
either in or lout of the State.' 
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"Also I want to call your attention to 
subsection (a) of Section 17, Article V of 
Rouse Bill 12, Acts 59th Legislature, Biennial 
Appropriation Bill from September 1, 1965 to 
August 31,'1967, which reads as follows: 

'Executive heads of State agencies, ~ 
including ~the Executive Director of the 
Legislative Council, shall be reimbursed for 

, their actual meals, lodging and incidental 
expenses when traveling on official business 
either in or out of the State.' 

"Further, I Invite your attention to Section 
2 of &he Travel Regulations Act of 1959, Codified 
as Article 6823a of Vernon's Civil Statutes, ,which 
provides: 

ll%e provl&ons of this Act shall apply to 
all officers, heads of state agencies, and 
state employees. The provisions of this Act 
shall not apply to judges and other judicial 
employees ~pald by the state, counties or other, 
political subdivielons pursuant to law. Heads 
of state agencies shall mean elected state 
officials, excluding members of the Legislature 
who shall receive travel reimbursement as pro- 
vlded by the Constitution, appointed state 
officials> appointed state officials whose. ..' 
appointment Is subject to Senate confirmation, 
directors of ltiglslal$ve interim committees or 
boards, heads of state hospitals and special 
schools, and heads of state lnstltutlons of. 
higher education.' (Bmphasls added) 

"I have no difficulty In determining that 
elected State officials and appointed State 
officials who are confirmed by the Senate are 
entitled to reimbursement for their actual meals, 
lodging and~incidental expenses; however, i.n view 
of the fact that the Travel Regulations Act of 1959, 
as amended, also defines heads of State agencies 
to include 'appointed State officials,' I am desirous 
of securing your opinion as above stated on whether 
thls terminology should be construcd'as including 
the First Assistants and Chief Deputies in the 
various State Offices, Departments and Agencies. 
It is my understanding that these officials take 
the official oath of office, and ln most.cases, 
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they have complete authority to function in the 
absence.or inability of the particular office 
holder." 

Article 4340, Revised Civil Statutes of Texas,. 
provides in part as follows: 

"The office of Chief Clerk to the Secretary 
of State Is hereby abolished, and the office of 
Assistant Secretary of State Is hereby created. 
The Assistant Secretary of State shall be an 
attorne 
five (5 7 

-at-law, and he shall have had at least 
years actual practice in this State 

prior to his appointment and shall perform all 
the duties required by law to be performed 
by the Secretary of State ‘when the said Secretary 
of State Is absent or unable to act for any reason. 
. . . The said Assistant Secretary of State shall 
serve as such so long as the 
appointing Na is In office." 

Secretary of State 

Artlcle,u12, Revised Civil Statutes, of Texas, pro- 
vides: 

"In case of the absence or Inability of the 
Attorney General to act, the first office assistant 
of the Attorney General shall discharge the duties 
which devolve by law upon the Attorney General. ” 

Article 4352, Revised Civil Statutes of Texas, 
provide 8 : 

"The Comptroller shall appoint a chief clerk, 
who shall take the official oath aad give bond in 
the sum of ten thoueand dollars payable in like 
nmnner as the bond of the Comptroller, conditioned 
for the faithful performance of his duties. ‘Said 
clerk shall perform the duties of the Comptroller 
when the Comptroller may be unavoidably absent 
or incapable, from sickness or other cause, to 
discharge said duties, : . .v 

The above Statutes are set out to point out a few . 
o,ieFs Statute8 creating the offices of Assistants and Chief 

. 

In the case of Pfeffer v. Whnke, 260 S.W. 1031 
(Tex.Com.App. 1924), In discu8sing Articles 4318 and 4319, 
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Revised Civil Statutes of Texas, which Is now Article 4340, 
and Article 4343, which is now Article 4352 of the Revised 
Civil Statutes of Texas, the Court said: 

"It is observed that articles 4318 and 
4343, respectively, require that the secretary 
of state and the comptroller shall each ap- 
point a chief clerk. It Is not optional with 
either to appoint or not appoint such chief 
clerk. The statute Is mandatory In providing 
for a chief clerk for each. The offices of 
chief clerk of each Is thus created by statute. 
It is likewise observed that the statutes 
provide that, ln the absence of the secretary 
of state, or his inability to act from any 
cause, the chief clerk may perform all the 
duties required by law of that officer, and 
that It shall be the duty of the chief clerk 
of the comptroller to discharge the duties 
of the comptroller when he may be unavoidably 
absent or Incapable from sickness, or other 
causes, to discharge said duties. 

"The service of the secretary of state 
and the comptroller on the board of educa- 
tion 1s the performance by each of a duty. 
attached by the statute to the office held 
by each. The duties are not personal. They f 
are duties attached to the offices. Any hold- 
er of the office of secretary of state or comp- 
troller must serve as a member of the board of 
education as a part of the duties of those 
offices respectively. Since the statutes pro-~ 
vlde that the chief clerks pyry respectively 
perform the duties attaching to those offices, 
the chief clerks..may, ln the contingencies 
mentioned In the statutes, perform the par- 
ticular duties attaching to the offices of 
secretary of state and comptroller by virtue 
of the statutes making them members of the 
board of education. In such cases the chief 
clerks do not perform those duties by delega- 
tion of authority from their chiefs. They , 
perform them by virtue of authority of the 
Legislature In the same way that their chiefs 
are authorized to perform them. The Iegls- 
lature could have provided that, In the 
absence, etc., of the secretary of state and 
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'comptroller, the chief clerks of either or 
each should be members of the board of cd-' 
ucatlon. The Ieglelature has-+one the same 
thing ln a different way by prescribing that 
the chief clerks provided by statute shall 
and may, in the absence of the secretary 00 
state and the comptroller, perform the duties 
of those officers, among which are duties 
arising from their membership on the state 
board of education. Thus the chief clerk8 
are officers provided by statute, and 
authorized by statute, to perform the duties 
attaching to the officers of secretary of state 
and comptroller, making those officers members 
of the board of education. The ruii authority 
of the chief clerks thun to .act arises from 
the acts of the Leglslature~lnvestlng them 
with such authority *hen the contlngencles 
mentioned ln the statutes arise. There IS 
no delegation or authority to the~chlef 
clerks by the secretary of state and the 
comptroller. In truth and ln fact, the 
secretary of state and the comptroller are 
lmpotent to prevent the chief clerks from 
thus performlng the dutler o? those offices 
ln the contlngencles of the statutes author- ' 
lzing them to act. ~!Phe chief clerks have the 
sazsz authority to perform the duties of those 
offAces in those contingencies that the 
secretary of state and.coolptroller.have to 
perform them at all others times--the authority 
of the Legislature. The chler clerks are 

,I 
. . . ' (Emphasis added) 

The foregoing case authorSty makes It clear that 
where a statute authorizes the designation of someone to 
exercise the powers and carry out the functions of a stats 
office ln the absence or inability to perform of the person 
holding such office, the person so designated to act derives 
hls authority, not by delegation from the officer he holds 
under, but, directly from the Legislature, and la, therefore, 
a public officer of this State. 
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It therefore follows that when an Individual Is 
designated as first assistant, chief deputy, or by whatever 
title, to 'a State office, pursuant to a statute whereby 
such person has the atatutoiy authority to act for such 
office, he Is an "appointed state official" as that term 
Is used ln the definition of "heads of state agencies" set 
forth ln Section 2 of Article 6823a of.Vernon's Civil 
Statutes. 

It Is therefore the opinion of this office that 
any first assistant, chief deputy, or by whatever title 
known, of the various State offices, departments and agencies, 
who are authorized by statute to act for such office, depart- 
ment or agency ln the absence of, illness or inability to 
act of,the head of 8UCh office, department or agency, is an 
appointed State official, and such appointed State official 
would-be entitled to reimbursement for their actual meals, 
lodging and incidental expenses while traveling on official 
business either ln or out of the State of Texas. 

First Assistants and Chief Deputles"ln the 
.,: :. : _; !':- 

various State offices and departments, who are 
authorized by statute to act for such office or 
department ln the absence of, Illness or inability 
to act of the'head of such office or department; 
is an appointed State official, and would be entitled 
to reimbursement for his actual meals, lodging and 
incidental expenses while traveling on official 
business, either in or out of the State of,Texas, 

Yours very truly, 

WAOCORRR CARR 
Attorney General 

BY 

J?lB:sj 
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APFROVED: 
OPIRIOR COMMITTEE 

W. V. Geppert, Chairman 
Pat Bailey 
Philllp,,Crawford 
Arthur Sandlin 
Roy B. Johnson 

APPROVRDFOR!lXRA!ITORRRYGRRRRAL 
BY: T. B. Wright 

, 

-2265- 


