
November 23, 1965 

Honorable W. W. Heath, 
Chairman 
Board of Regents. 
The University of Texas 
Austin, Texas 

Dear Mr. Heath: ' 

Opinion No. C-550 

Re: Whether service on a %tate 
or Federal board or com- 
mission by a' member of the 
faculty or administration 
of The University of Texas 
Is in violation of the common 
law rule of "lncompatIbIllty" 
or in vl6latlon of either 
Section 12, 33 or 40 of 
Article 16 of the Texas Con- 
stitution, where the Board 
~of Regents of the University, 
acting pursuant to certain 
powers delegated to it by the 
Legislature, hae.mqulred the 
member to serve on the board 
or comgibslon as an addltlotil 
duty of his +nplojwnt by the 
University and has found as a 
fact that the member's service 
on the board or commission 1s 
compatible wlth his employme& 
by the University and Is a 
benefit and advantage to the 
University and to the State 
of Texas. 

You have requested our opinion on the above captioned 
matter. 

We have very recently had occasion to re-examine ihe 
.appllcable Texas Constitutional provisions and case authorities 
generally appllcable.to the facttil situation presented by your 
request in Attorney General's O&nlon No. C-527. dated October 
15, 1965, a copy of which we attach-hereto. 

You advise that the boards or commlssltins upon which the 
service Is to be performed "vary widely a&to characteristics," 
that some Involve the taking of oaths, some having definite 
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tenure, etc., but none possess and perform sovereign power8 of 
government. We do not regard any one or even several of such 
characteristics or conditions of an office or position of honor, 
trust, or profit as being determinatlve..~F!ut generally such 
service as you have described would not appear to be prohibited 
under the facts presented. It Is our conclusion that,, as 
shown by the authorities set out In our Opinion No. C-527, 
members of the faculty or administration of the Unlverslty of 
Texas may perform the service on the board or canmlas~on, 
provided that.neither the board, commIssIon nor the members 
thereof exercise sovereign powers of either the Federal or 
State government. 

The Texas statutes (Articles 2584, et seq., V,A.C.S.) 
provide In pertinent part that: 

"The government of the University of 
Texas shall be vested In a Board of Regents 
composed of nine persons. . . . (Art. 2584) 
They shall . . . appoint a president; . . , 
appoint the professors; . . . fix their ., 
respective salaries; and they shall enact 
such by-laws, rules and regulations as may 
be necessary for the successful management 
and government of the University. . . . 
(Art. 2585) The Regents shall have,power 
to remove any profei3sor, .or, tutor . . . 
connected with the lnstl 6J u Ion when, in 
their judgment, the interest of.the 
University shall require it. ('Art. 2586)." 

Prom the foregoing statutory provisions It Is clear that 
under the law, the Board of Regents has full power and 
authority to employ and discharge members of the faculty and' 
administration and to prescribe the duties which each of them 
shall be required to perform. 

It Is also clear that since the Board of Regents exercises 
delegated powers, Its rules are of the same force as would be a 
like enactment of the Legislature, and Its official interpre- 
tation placed upon the rule so enacted becomes a part -of the 
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There f a*~, 'de have :r s.ltt~allon I:. wnlch ti:e enip?oyee of 
a state agency 1~ directed bj* zne agency $s governing board,. 
acting pursumc tc tertaln powers deiegatcd to 1; by the 
Legislature, to serve 01: such a bcsrd or co8mnlsslon. cxerclslng 
no sovereign powers of gwernwent, as sn addItIona duty of his 
position of emplojmcnt. 

Under such case authorltiec as now exist In Texas, the. 
Constitutional prohlbltlons against dual office holding (Art. 
16, Sets. 12 and 40) were held not applicable where under the 
law additional dutles were merel~y Imposed on an existing 

For example, In Flrot.Eaptlst Church v. City of Ft. Worth, 
$E: the &au .creating the Fort Worth Independent School Dla- 
r c provided that the assessment and.collectIon of the taxes '; of the district. would be made by the assessor and.collector of 
the taxes of the Clty.of Fort Worth. It was contended that 
this violated the constitutional prohlbltlon against one person 
holding more than one civil office of emolument. in holding 
that there was no violation of tile consrltutlonr-1 provision, 
the Court said: 
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"The Imposition of additional duties,' 
says Corpus Jurls, vol. 46 934 II 29 
'upon an existing office, io*be pei-fonuei 
under a different title, does not constitute 
the creation of a new office.' The same 
authority further says: 'An office to which 
the dutlks of another are annexed remains 
technically a single office; It Is not an 
office under Its own name and title and 
another under the name of the one whose 
duties are annexed to It.' See, also, 
Allen v. Fldelltv Co.. 269 Ill. 234, 109 
N.E. 1035; Hat&id v: &go Count~~Court, 
80 W.Va. 165, 92 S.E. 245; State'v. 
Powell,.109 Ohio St. 383, 143 N.E. 401." 
(Emphasis supplied) 

This office has followed the same rationale as that : 
adopted by the cotits'ln the cited cases In at~least~ three' 

Opinions Nos. S-94 

Since the primary purpose of Section 33 of Art. 16 of the 
Texas Constitution was to prevent dual office or position 
holding, we can ljerceive of no reason why the same lnterpre-, 
tatlon gfven to Art. lb,, Sets. 12 and 40 should not be .',~~ 
analcigous.~to aiid equally apIjllcable to Section 33 of Art. 16. 

Thls office, In Attorney General Opinion No. 0-2607 (1940), 
said that the object sought td be accomplished by Section 33 
was as follows: 

I, 
. . . that no person should receive 

compensation from the State for services to 
be rendered It, when during the time such 
compensation Is to be earned such person, 
by accepting and holding another position 
under the State or the United States, has 
obligated himself to render services In 
connectlon.wlth the latter posltla, so 
that he may not render full.value In the 
first capacity for the compensation which 
the State has agreed to 

this Section (33 P 
ay. . '. . So con- 

strued, seeks to avoid 
even the possibility that the State may 
not receive a full quid pro quo for 
expenditures by way of compensation for 
services to be rendered in one capacity, 
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by reason of the person serving In that 
capacity placing hlmself In such a position 
that he may be tempted to neglect the 
duties of the one place for the respon- 
slbi.lltles of the other.' 

If, therefore, the service on the board or commission Is 
made an addlt(ona1 duty, and Is not such as would tend to cause 
the University employee to neglect his other duties and reapon- 
slblllties to the University, and the Board of Regents has 
entered an administrative finding that such service on the 
board or commlsslon 'Is a benefit and advantage to the Unlver- 
slty and to the State of Texas, and further that such position 
does not exercise any sovereign functions of government' then 
our above stated conclusion with regard to the non-appllcablllty 
of Section 33 in this Instance Is entirely consistent and com- 
patible with the object sought to be accomplished by that section 
of the Constltutlon. 

Since two offices or posltlons of honor, trust, or profit 
are not being simultaneously held, and the member's service on 
the board or commlsslon ls related and.compatlble with his 
employment, the common iaw rule prohibiting dual office holding 
on the ground of lncompatlblllty la not violated. 47 Tex.Jur.2d 
42, Public Officers, Sec. 28. 

Texas cases Pollow the general rule.as to added duties and 
which rule 1s succinctly stated In Ashmore v. Grbater Greenville 
Sewer Dlst., 211 S.C.~n. 44 S.E.26 tQ5, 173 A.L.R. ,397: 

"The rule here enforced wlth'respect 
to double or dual officeholding In vlo- 
'latlon ofi the constitution is not applicable 
to those officers upon whcdn other duties _ 
relating to their respective offices are 
placed by law: A common example la ex 
offlclo membership upon a board or colmalSSlon 
of the unlt of government which the officer 
serves In his official capacity, and the 
functions of the board or commission are 

In accord, see Eluitt v. State, 56 Tex.Crlm. 525, 121 S.W. 
168 (1909); Zasb:.andCounty v. REG'.b, 288 S.W. 518 (Tex.Clv.App. 
1926, error ref-). See the excellent discussion in lkCu11ers 
y. Board of Com'rs. of Wake County, (N.C. 1912), 73 3.E. 61b, 



Honorable W. W. Heath, Page 6 Opinion No. C-550 

which cites the Texas case of Powell v. Wilson, 16 Texi 59 

~%%nal duties. 
Judges who sit on juvenile boards perform related 

Jones v. Alexander. 59 S.W.2d 1083 (Corn. 
Jordan v. Crudglnuton, 149 Tex. 237. 231 S.W.2d 

However, In order that we be not misunderstood as to the 
effect of this Opinion, it appears necessary further to point 
out that we do not Interpret the above cited cases Involving 
the "added duty" theory as permitting the simultaneous hold- 
ing of two positions of honor, trust, or profit under the state 
or federal government. 

Our conclusion 1s that a position with the state or federal 
: government which exercises no sovereign functions of government 

and Is found to be ComDatible by the Board of ReRents Is not a 
position of honor, tr&t or prokt 
Sec. ,33 of the Texas Constitution. 

SUMMARY 

Service by- a member 
or administration of the - 

as set out lri-Article 16, 

of the faculty 
Unlvetislty of 

Texas on a state or feder'al board or 
commission, not,exercislng sovereign 
powers of either the federal or stati 
government violates neither the common 
law rule of incompatlblllty nor Sections 
12, 33 or 43 of Section 16 of the Con- 
stitution of Texas. Where the University 
Board. of Regents- acting pursuant to 
certain powers delegated to It by the 
Legislature, has promulgated rules and 
regulations requiring such service, and 
correctly finds that the service is 
compatible with the employment and a 
benefit to the University of Texas and 
.to the state, and that such position does not 
exercise any sovereign functions of government, 
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the member may so serve without 
violating such sections of the Con- 
stitutlon and may be validly paid out 
of the State Treasury his salary or 
compensation as an employee of the. 
University. 

Yours very truly, 

W&3GONER CARR 
Attorney General. of Texas 

KBT/'dl:fb 
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OPINION COMMITTEE 
. W. V. Geppert, Chairman 
. H. Grady Chandler 

.Robert'Flowera 
Roger l$ler 
Arthur Sandlin 
Marietta .Payne. 

".. ‘APPROVED FOR TRJ3 A'iTORNEy GENERAL 
BY: T. B. Wright 
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