
NEW GENERAL 

EXAS 

December 30, 1965 

Hon. Bill Ratliff 
County Attorney 
Haskell County 
Haskell, Texas 

Dear Mr. Ratliff: 

Re: Whether Article 2922-L, 
V.C.S., governs the 'amount 
of collection fees a 
County Tax Assessor- 
Collector may receive or 
retain for his services 
in collecting the taxes 
for a rural high school 
district. 

You have requested an opinion from this office regarding 
the question of whether Article 2922-L, Vernon's Civil Statutes, 

Opinion NO. c-576 

governs the amount of collection fees a County Tax Assessor- 
Collector may receive or retain for his services In collecting 
the taxes for a rural high school district. 

You stated in our recent letter that the 59th Legislature 
by House Bfll No. J 2 3 amended Article 2792, Vernon's Civil 
Statutes, which governs the fees of the tax assessor-collector 
of independent school districts. In addition, the Legislature 
in the same bill amended Article 2795, Vernon's Civil Statutes, 
which governs the fees of the tax assessor-collector of common 
school districts. However, the Legislature made no mention of 
Article 2922-L. 

We find no specific reference made to Article 2922-L, in 
House Bill No. 243, or anything in the language of the bill 
which would evidence the intention of the Legislature to change 
fn any manner the statute governing the fees for the assessor- 
collector of rural high school districts. At most, the amend- 
ment of Article 2922-L would be by Implication only, and the 
law does not favor the amendment or repeal of a statute by 
implication. Gordon v. 
C1.~6’,1; ;Jte";;;; v. 

Lake, 163 Tex. 392, 356 S.W.2d 138 
McDonald, 129 Tex. 275, 102 S.W.2d 167, 

); Standard v. Sadler, 383 S.W.2d 391 (Tex. 
Sup. i&); Amerfcan Canal Co. of Texas v. Dow Chemical Co., 
380 S.W.2d 662 [Tex.Civ.App.-1964, error dism.). 
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Article 2922-L, states in part: 
11 . . . The board of trustees of any rural 
high school district may appoint an assessor 
of taxes who shall assess the taxable pro- 
perty within the limits of said district. 
. . . The tax assessor herein provided for 
shall receive such compensation for his 
services as the trustees of said district 
may allow, not to exceed two (2) per,cent 
of taxes assessed by him. The county tax 
collector shall collect such tax and shall 
receive one-half of one per cent for his 
services for collecting such tax. (Emphasis 
added). 

It is the opinion of this office that Article 2922-L, 
governs the amount of fees allowed the tax assessor and collec- 
tor of a rural high school district. Inasmuch as the Legislature' 
has not repealed or amended this statute, the amount of collection 
fees a County tax assessor-collector may receive or retain is 
one-half of one per cent for his services for collecting such 
tax. 

SUMMARY ---m-v- 
Article 2922-L, V.C.S., governs the 

amount of collection fees a County Tax 
Assessor-Collector may receive. 

Very truly yours, 

WAffGONER CARR 
Attorney General 
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