
Honorable Robert S. Calvert Opinion No. C-680 
Comptroller of Public Accounts 
Austin, Texas Re: 

Dear Sir: 

Under Art. 35.27, 
Vernon's Code of 
Criminal Procedure, 
when no funds have 
been appropriated for 
witness fees, what 
will constitute a 
filing with the Comp- 
troller of a claim 
for witness fees and 
related questions; 

You recently requested an opinion of this Office 
concerning an interpretation of Attorney General's Opln- 
ion Number C-637 (1966), wherein this office held that 
witness fee bills must be flied with the Comptroller of 
Public Accounts within 12 months from the due and pay- 
able date. Concerning the same you ask the following 
questions: 

"Please advise me 8s to what is 
necessary in this instance to consti- 
tute a filing by the witness, If the 
wltness fee bill is submitted to this 
department and received by this depart- 
ment and docketed and then returned to 
the witness or his assignee, would this 
constitute a filing of the fee bill? 
And if so, could the witness fee bill 
be legally paid if money were approprl- 
ated at a much later date, or at least 
more than twelve months elapses between 
the filing of the fee bill and the time 
that an appropriation be made for its 
payment? Or, should this department 
maintain such fee bills on file in this 
department?" 

It is the opinion of this office that a witness 
fee bill is filed when the same reaches the office of 
the Comptroller of Public Accounts for the purpose of 
being filed. It is a well-established rule in this State 
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that an instrument Is considered to be filed when it is 
placed in the hands of the proper officer for such pur- 
pose. Thomas v. Farrls, 132 S.W.2d 435 (Tex.Civ.App. 
1939, error dism. judgm. car.) Civil Service Commission 
of City of Lufkin v. Crager, 364 S.W.2d 361 (Tex.Civ.App. 
lgb4, error ref. n.r.e.) 

Therefore, when a witness fee bill is submitted 
to the Department of the Comptroller of Public Accounts 
and received by the Comptroller of Public Accounts and 
docketed and then returned to the witness or his asslg- 
nee, the same would constitute a filing. Whether It 
would be advisable to maintain such witness fee bills 
on file in the office of the Comptroller of Public fit- 
counts, Is an administrative matter, to be determined 
by your office. 

The second portion of your question concerns 
whether or not a witness fee bill can be legally paid 
if the money to pay the same were appropriated more than 
twelve months after the filing of the witness fee bill. 
It Is the opinion of this office that the State of Texas 
is obligated to pay witness fees when the same are filed 
within twelve months of the due and payable date with 
the Comptroller of Public Accounts. The date upon which 
the appropriation ls made does not affeot the obligation. 

SUMMARY 

A witness fee bill Is considered as 
being filed when it reaches the office of 
the Comptroller of Public Accounts for that 
purpose. 

Witness fees can be lagally paid even 
though the money to pay the same is appro- 
priated more than twelve months after the 
witness fee bill is filed with the Comp- 
troller of Public Accounts. 

TWM/er 

Yours very truly, Yours very truly, 

WAGGONER CARR WAGGONER CARR 
Attorney ffeneral of Texas 

By: 
THOMAS w. THOMAS w. MACK MACK 
Assistant Attorney General Assistant Attorney General 
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APPROVED: 

OPINION CONMITTEE 
W. V. Geppert, Chairman 
Douglas Chilton 
Pat Bailey 
Gilbert Pena 
Robert Norris 

APPROVED FOR TRE ATTORNEX GENERAL 
By: T. B, Wright 

-3273- 


