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Mr. Lester E. Harrell, Jr. Opinion No. C=686
Acting Commisslioner of

Higher Education Re: Responsibility of the Coordinating
Sam Houston State O0fflce Board, Texas College and Unlver-

Building . sity System, relating to new
Austlin, Texas construction projects and institu-

tions of higher education under

the provislons of Section 15 of

House Bill 1, Acts of 59th Legls-

lature, Regular Session, 1965,
Dear Mr. Harrell: Chapter 12, page 27.

Your request for an oplnlon asks the following questlonsg

"l. Does the Coordinating Board have statutory
responsibility to approve all new construc-
tion projects costing over $100,000.00
regardless of how the new facillties will
be used? TFor example, may an lnstltution
build a dormitory filnanced by revenue bonds
without obtaining the Coordinating Board's
approval.

"2, Does the Coordinating Board have statutory
responsibllity to approve all new construc-
tion projects costing over $100,000.00
financed In part with any amount of funds
from sources other than Constitutional
Funds which are authorlzed by Sections 11,
17, or 18 of Article VII of the Constitution
of Texas and ad valorem tax recelpts of the
public Junior colleges? May an institution
of higher educatlon avoid Coordinetling Board
approval by involving constitutionally-
provided funds or ad valorem tax receipts
(in any amount) in the financing of a
construction project.

"3, Can the Coordinating Board require approval
by 1t of all new construction, as specifiled
in the answers to the gquestlions above, before
an institution can submit an application for
a matching grant under Public Law 88-204, the
Higher Education Facilities Act of 1963%
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Mr. Lester E. Harrell, Jr., page 2 (C-~686)

", Does the Coordinating Board have statutory
responsibility to approve any repalr, costing
over $25,000.00 of educational and general
bulldings regardless of the source of funds
used to finance such repalr projects?

"5. Does the Coordinating Board have statutory
responsiblility to endorse all proposals to
purchase real property, ex@ept those proposals
of public Jjunior colleges, regardless of sources
of funds and regardless of how the property wiil
be used? Must an institution obtain the approval
of the Legislature after the Coordinating Board
has endorsed the purchase of real property."

Section 15 of House Bill 1, Acts of the 59th Legisla-
ture, Regular Session, 1965, Chepter 12, Page 27, codified in
Vernon's as Article 2919e-2, Vernon's Civil Statutes, reads as
follows:

"To assure efficient use of construction funds and
the orderly development of physical plants to accommodate
projected college student enrollments, the Board shall:

"(1) Determine formulas for space utilization in all
educational and general buildings and facilitles at
institutions of higher education;

"(2) Devise and promulgate methods to assure maximum
daily and year-round use of educational and general build-
ings and facilities Iincluding but not limlited to maximum
scheduling of day and nlight classes and maximum summer
school enrollment;

"(3) Consider plans for selective standards of admission
when instlitutions of higher education approach capacity
enrollment;

"(4) Require, and assist the public senior colleges
and universitie®, medical and dental units and other
agencies of higher education in developing, long-range
plans for campus development;

- "(5) Endorse or delay until the next succeeding session
of the Leglslature shall have opportunity to approve or
disapprove the proposed purchase of any real property by
an institution of higher education, except public junior
colleges;
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"(6) Develop and publish standards, rules and regula-
tlons to guide the institutions and agencles of hlgher
education in making application for the approval of new
construction and majJor repailr and rehabilitation of
educational and general bulldings and facilities; and

"(7) Approve or disapprove all new construction, and
repair and rehabillitation of educational and general bulld-
ings and facilitles at institutlons of higher education
financed from any source other than ad valorem tax recelpts
of the public junior colleges; provided (1) that the Board's
congideration and determination shall be limited to the
purpose for which such new or remodeled buildings shall be
used and 1ts gross dimensions to assure conformlity wilth
approved space utilization standards and the institution's
approved programs and role and scope, (2) that such approval
for new construction financed from other than appropriated
funds shall be limlited to projects the total cost of which
is in excess of $100,000.00, and (3) that such approval for
major repalr and rehebilitation of buildings and facllities
shall be limited to projects the total cost of which is in
excess of $25,000.00; and provided further that such required
approval or disepproval of the Board shall not apply to
construction, repalr or rehabllitation involving the use
of Constitutional Funds which are authorized by Sectlons
11, 17, or 18 of Article VII of the Constitution of Texas."

In answer to your first question, Subdlvision 7 of
Section 15 of Article 2919e-2, Vernon's Civil Statutes, requires
the approval or disapproval of the Coordinating Board on all new
construction financed from any source other than ad valorem tax
receipts of the public junior colleges provided (1) that the new
construction total cost is in excess of $100,000.00 and (2) that
the new construction is financed from other than appropriated
funds. You are, therefore, advised that the Coordlnating Board
has the statutory responsibility to approve all new construction
projects costing over $100,000.00 which are financed from other
than appropriated funds regardless of how the new facilities will
be used. The i1llustration described in your first question would
require the approval of the Coordinating Board.

The concluding proviso of Subdlvision 7 of Section 15
readss ‘

¥, . .provided further that such required approval or

disapproval of the Board shall not apply to construction,
repair or rehabilitatien involving the use of Constitutional
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Funds which are authorized by Sections 11, 17, or 18
of Article VII of the Constitution of Texas."

This proviso applles to all construction referred to in
Section 15. Therefore, in answer to your second question, you are
advised that if the new construction project involves the use of
constitutional funds authorized by Sections 11, 17, or 18 of Article
VII of the Constitution of Texas, the approval or dlsapproval of
the Coordlnating Board 1s not requlred on such construction pro-
Jects, regardless of whether funds other than constitutional funds
are also used in the construction project. Therefore, construction
projects financed "from any source other $han ad valorem tax re-
celpts of the public Junior colleges" must have the approval of the
Coordinating Board unless such projects are financed exclusively
from such ad valorem tax recelpts or unless the construction
project involves the use of constitutional funds authorized by
Section 11, 17, or 18 of Article VII of the Constitution of
Texas.

Since the provislons of Section 15 quoted above are
mandatory, you are advised in answering your thlrd question, that
whenever a construction project required the approval of the
Coordinating Board, the Coordlnating Board may require approval
by 1t before an Institution can submit an application for a
matching grant under Public Law 88-204, the Higher Education
Facllities Act of 1963, when such application ls for a construc-
tion project requiring the approval of the Coordinating Board
as outlined in our answer to questions one and two,

In answer to your fourth question, the approval of any
major repalr and rehabilitation of buildings and facilities the
total cost of which is in excess of $25,000.00, applies only to
(1) projects financed from any source other than ad valorem tax
recelpts of the public junior colleges, or (2) does not involve
the use of constitutional funds authorized by Sectlons 11, 17, or
18 of Article VII of the Constitution of Texas. All such pro-
Jects for major repair or rehabilitation of buildings and facil-
ities costing in excess of $25,000.00, requires the approval of
the Coordinating Board.

_ In snswer to your fifth question, the Coordinating
Board has the statutory responsibility under Subdivision 5 of
Section 15, Article 2919e-2, Vernon's Clvll Statutes, to endorse
the purchase of any real property by an instltution of higher
education other than public Junior colleges in the event such
institution of higher education has pre-existing statutory

-3297~-
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authority to purchase real property. In such event, no additional
approval by the Leglslature is necessary after the Coordinsting
Board has endorsed the purchase as provided in Subdivision 5 of
Section 15 cited above.

SUMMARY

The Coordinating Board created by House Bill 1, Acts
of the 59th Leglslature, Regular Session, 1965, has the
stetutory responsibility to approve or disapprove all new
construction, the total cost of which 1ls in excess of
$100,000.00 which 1s financed from any source other than
ad valorem tax recelpts of public junior colleges unless
such project Involves the use of constitutional funds
authorized by Sectliona 11, 17, or 18 of Article VII of
the Constitution of Texas,

Yours very truly,

WAQGONER CARR
Attorney General of Texas

By: ., ﬂmzﬁveﬁ

John Reeves
“Assistant Attorney General
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