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Honorable Thomas C. Omen Opinion No. c-691 
Texas State Board of Registration 

for Professional Engineers Re: Whether the use of 
Austin, .Texas certain engineering 

titles and similar 
engineering deslgna- 
tions by persons not 
licensed to practice 
engineering In Texas, 
violates the Texas En- 

Dear Colonel Green: glneering Practice Act. 

In your letter seeking an official opinion from this 
office, you have set forth that: 

'Since August 30, 1965, when the Texas 
Engineering Practice Act went into effect, it 
has come to the attention of the Board that 
unlicensed persons as employees of business 
firms are calling themselves 'sales engineers,' 
'moving engineers,' 'safety engineers,' 'tax 
engineers, ’ and other similar engineering titles. 
These titles are being used on stationery, build- 
ing directorlea, telephone directories, business 
cards, advertIsementsWand other means of communi- 
cation to the public. 

In connection with the foregoing statement, you have 
requested the opinion of this office upon the question of: 

.whether~ or not We of the engineer- 
ing titles and terms stated above and other 
similar engineering designations by persons 
not licensed to practice in Texas constitutes 
violation of the Texas Engineering Practice Act." 

Section 1.1 of Article 3271a, Vernon's Civil Statutes, 
the Texas Englneerlng Practice Act, provides in part that: 
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,t .ln order that the state and members 
of the’tibllc may be able to identify those duly 
authorlzed to practice engineering In this state 
. . .onlr licensed and renistered vereone shall 
practice; offer or attempq to practice englneer- 
lng or call themselves or be otherwise designated 
as any kind of an ‘engineer’ or In any manner make 
use of the term ‘engineer’ as a professional, 
business or commercial ldentlficatlon,..tltle, name., 
representation, claim or asset. . . :. (51 phaeie 
add40 1 

Se&Ion 1.2 of Article 3271a provldee in part that: 
‘j %om and after the effective date of this 
Act, unless duly llcenred and registered In ac- 
cordance with the provisions of this Act, no per- 
eon in this state shall: 

I, 
. . . 

“(2) Directly or indirectly, .employ. use, 
cause to be used or We use of any of the follow- 

lji4Fmr 
in terms or any combi,natione, variations ,or ab- 

one th4reof 88 a;profeeeional, business or 
commercial ldentlflcatlon, title, name, representa- 
tlon, claim, asset or means of advantage or benefit: 
;y*: n ~profeeelonal engineer, ’ ‘licensed en- 

registered engineer,’ ‘registered profee- 
elonal engineer,’ 
‘engineered J ’ 

‘llcenred prof’eesalo~l engineer,’ 

“(3) Directly or Indirectly, employ, We, 
caus$ to be used or make u8e of any letter, ab- 
breviation, word, symbol, slogan, sign or any 
combinations or variations thereof, which ln any 
manner whatsoever tend8 or 3.0 likely to cnate 
any impression with the public or any mmber 
thereof that any person 1s qualified W authorized 
to practice engineering unless such person la duly 
licensed, reglatered under and praotlcing,,ln ac- 
cordance with the provisions of thir Act. 
(Bmphaeie added) 

\ 
Section 20 of Article 327la provides th&k?ertaln 

p4r*om8 4hall be ex8mpt from the provisions of the TexaB En- 
glnnrln( Praotlce Act, but,euch examptlon carrleo with it the 
proviso that ouch persons: 

-3333- 



. ,. 

Hon. Thomas C. Oreen, page 3 (C-691) 

I .are not represented or held out to 
the public as duly licensed and registered by 
the Board tfl engage in the practice of engineer- 
ing. . . . 

Also, In Subsections (g), (h), and (1) of Sect&m 20 of Article 
3271a is found the language that: 

" *This exemption includes the use 
job titles and personnel classifications by 

of 

such persons not In connection with any offer 
of engineering services to the public, provid- 
ing that no name, title, or words are used which 
tend to convey the Impression that an unlicensed 
person $5 offering engineering services to the 
public. 

In construing the above provisions, It would be im- 
portant to note certain language found In Section 1.1 of' Article 
3271a which provides that: 

"In recognition of the vital impact which 
the rapid advance of knowledge of the mathematical, 
physical and engineering sciences as applied in 
the practice of engineering is having upon the 
lives, property, economy and security of our 
people and the national defense, it is the Intent 
of the Legislature, in order to protect the public 
health, safety and welfare, that the privilege of 
practicing engineering be entrusted only to those 
persons duly licensed, registered and practicing 
under the provisions of this Act and that there 
be strict compliance with and enforcement of all 
the provisions of this Act D . .and all the pro- 
visions of this Act shall be liberally construed 
and applied to carry out such legislative intent. 
. . . 

In view of the foregoing provisions of Article 327la 
of the Texas Engineering Practice Act, we are of the opinion that 
It is a violation of Article 3271a for an Individual, not licensed 
or registered by the Texas State Board of Registration for Pro- 
fessional Engineers to practice engineering in the State of Texas, 
to use, in connection with his name, such designations as "sales 
engineer", 'moving engineer," "safety engineer," 'tax engineer" 
or other similar designations making use of the word “engineer,” 
or some derivative thereof, when used on stationery, building 
directories, telephone directories, business cards, advertisements 
or other means of communication to the public. 
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SUMMARY 

The use by an individual, in connection withy 
his name, of such designations as 'sales engineer," 
"moving engineer," "safety engineer,' "tax engineer," 
or other similar designations making use of the~word 
"engineer, " or some derivative thereof, is a vlola- 
tion of Article 3271a, Vernon's Civil Statutes, when 
used on stationery, building directories, telephone 
directories, business cards, advertisements or other 
means of communication to the public, unless such 
individual has first been licensed or registered to 
practice engineering In the State of Texas by the 
Texas State Board of Registration for Professional 
Rnglneers. 

Very truly your8, 

PB:mkh 

APPROVED: 
OPINXCN CONNITTEH 

W. V. CIappert, Chairman 
John Ranks 
Wax4.0 Oblrdo 
John Reevea 
J. C. Davie 

APPROV8DNORTNNATl'ORNNY QNNNRAL 
B??: T. 8. Uright 
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